Άνοδος στις τιμές του πετρελαίου με το βλέμμα στον ΟΠΕΚ

Πέμπτη, 05 Δεκεμβρίου 2019 14:20
UPD:14:21
REUTERS/ESSAM AL-SUDANI

Oι προσδοκίες ότι οι χώρες του ΟΠΕΚ θα αποφασίσουν βαθύτερες μειώσεις στην παραγωγή -σε μια προσπάθεια να στηρίξουν τις τιμές- διατήρησαν το ανοδικό momentum στις αγορές πετρελαίου. 

Σύμφωνα με πηγές του Reuters, ο Οργανισμός Πετρέλαιοπαραγωγών και Εξαγών Κρατών επιδιώκει νέα μείωση της προσφοράς από τις χώρες-μέλη του Οργανισμού και τους συμμάχους -όπως η Ρωσία- περισσότερο από 400.000 βαρέλια ημερησίς από τα υφιστάμενα επίπεδα των 1,2 εκατ. βαρελιών. Ο ΟΠΕΚ συνεδριάζει σήμερα στη Βιένη, ενώ αύριο ακολουθεί συνάντηση με τη Ρωσία και άλλες παραγωγούς χώρες εκτός του καρτέλ.

Οι προσδοκίες για νέα μείωση της προσφοράς οδήγησαν σε άνοδο 1% της τιμής του μπρεντ, πλησιάζοντας τα 64 δολάρια το βαρέλι. Άνοδος και στη τιμή του αμερικανικού αργού, στα πολύ κοντά στα 59 δολάρια το βαρέλι.

Ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοι -γνωστοί και ως ΟΠΕΚ+- εφαρμόζουν από το 2017 συμφωνία για τη μείωση της προσφοράς πετρελαίο, ώστε να αντισταθμίσουν την ολοένα και αυξανόμενη παραγωγή από τις ΗΠΑ χάρη στην εκμετάλλευση των σχιστολιθικών κοιτασμάτων. Για το 2020, η αύξηση της παραγωγής από άλλες εκτός ΟΠΕΚ χώρες όπως η Βραζιλία και η Νορβηγία εγείρουν ανησυχίες για προσφορά μεγαλύτερη της ζήτησης στις διεθνείς αγορές.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα