Οι επενδυτές στα καταφύγια και πάλι

Τρίτη, 10 Δεκεμβρίου 2019 11:36
UPD:12:02
REUTERS/STAFF

Σε μία από τις «γεμάτες» εβδομάδες σε πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις οι επενδυτές επιστρέφουν στα ασφαλή καταφύγια. Τα ταμπλό στις αγορές μετοχών της Ευρώπης δείχνουν βαθύ κόκκινο, με τις απώλειες των βασικών δεικτών να διευρύνονται υπερβαίνοντας το 1%. Στον αντίποδα τα ομόλογα βλέπουν τις τιμές τους να ανεβαίνουν και τις αποδόσεις σε νέα πτώση. 

Οι επενδυτές ανησυχούν για την εξέλιξη του εμπορικού πολέμου ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα, αφού βλέπουν την Ουάσιγκτον έως και λίγα 24ωρα πριν από την κρίσιμη προθεσμία της 15ης Δεκεμβρίου (για την επιβολή πρόσθετων δασμών στις κινεζικές εισαγωγές) να ζητεί από το Πεκίνο μία «νέα κίνηση» προκειμένου η ίδια να μαλακώσει τη στάση της. Η αγορά έχει πια μάθει καλά πως η κόντρα ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη δεν αφορά μόνο ή τόσο το εμπόριο. Είναι πολύ ευρύτερη και εκτείνεται από την μάχη για  τεχνολική υπεροχή έως εκείνη για νέες σφαίρες πολιτικής επιρροής. 

Νευρικότητα προκαλούν και οι βρετανικές κάλπες, παρά το γεγονός ότι οι δημοσκοπήσεις θέλουν τους Τόρις να εξασφαλίζουν άνετη αυτοδυναμία και στήριξη στη συμφωνία τους για μία συντεταγμένη αποχώρηση από την Ε.Ε. Κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει τις εκπλήξεις των τελευταίων ετών και οι επενδυτές θέλουν να είναι προετοιμασμένοι για παν ενδεχόμενο. 

Στο ραντάρ τους βρίσκονται και οι συνεδριάσεις των δύο κορυφαίων κεντρικών τραπεζών του πλανήτη, FED και ΕΚΤ. Και από αυτές γνωρίζουν καλά πως πιθανότατα θα λάβουν το σήμα ότι η χαλαρή πολιτική δεν εγκαταλείπεται μεν, αλλά έχει όρια. Πρέπει οι κυβερνήσεις να προσφέρουν στηρίγματα στις οικονομίες τους και δεν εμφανίζονται όλες έτοιμες να το πράξουν. 

Υπό τις συνθήκες αυτές ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 που πριν από μία ώρα βρισκόταν υπό ελαφρά μόνο πίεση, τώρα υποχωρεί 1%. Στη Φραγκφούρτη ο DAX καταγράφει πτώση 1,2% και στο Λονδίνο ο FTSE 100 είναι στο -1,1%. Απώλειες 0,8% για τον CAC 40 στο Παρίσι και 0,7% για τον FTSE MIB στο Μιλάνο. 

Στην αγορά κρατικού χρέους από την άλλη οι αποδόσεις των περισσότερων ομολόγων του ευρώ καταγράφουν πτώση της τάξης των δύο- τριών μονάδων βάσης. Η απόδοση του γερμανικού δεκαετούς είναι στο -0,32%, ενώ εκείνη του ελληνικού υποχωρεί στο 1,37%. Πτώση στο 1,26% καταγράφει και η απόδοση του ιταλικού δεκαετούς. 

naftemporiki.gr 

 

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα