Στα 787 δισ. δολάρια η αγορά του ιδιωτικού χρέους

Τρίτη, 10 Δεκεμβρίου 2019 14:01
UPD:14:13
Shutterstock

Μία νέα αγορά έχει τραβήξει την προσοχή των πλουσιότερων οικογενειών του πλανήτη. Πρόκειται για αυτήν του ιδιωτικού χρέους. Αφορά απευθείας δάνεια για την ανάτπυξη ευρείας γκάμας επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, από project έρευνας για πετρέλαιο έως τεχνολογικές start ups και την αγορά ακίνητων πολυτελείας. Μάλιστα το μέγεθός της έχει σύμφωνα με το Bloomberg ανέλθει σε επίπεδα διπλάσια εκείνου της αγοράς των junk ομολόγων. 

Οι ιδιωτικές πιστώσεις ανθούν παγκοσμίως, καθώς οι τράπεζες, υπό πίεση από τις ρυθμιστικές αρχές να περιορίσουν το ρίσκο και να ενισχύσουν κεφαλαιακά μαξιλάρια και ρευστότητα αποφεύγουν τις χορηγήσεις δανείων σε μικρότερες και ενδεχομένως πιο ευάλωτες σε ένα σοκ επιχειρήσεις. Σήμερα η αξία της αγοράς ιδιωτικού χρέους έχει έτσι σκαρφαλώσει στα 787,4 δισ. δολάρια έναντι μόλις 42,4 δισ. δολαρίων το 2000, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας ερευνών Preqin. 

Η Preqin επισημαίνει ότι μικρές, οικογενειακές επενδυτικές εταιρείες που διαχειρίζονται τον προσωπικό πλούτο των πιο εύπορων οικογενειών του πλανήτη ρίχνουν συνεχώς φρέσκο χρήμα στη συγκεκριμένη αγορά. Προβλέπει έτσι ότι θα συνεχίσει να αναπτύσσεται τα επόμενα χρόνια με τους ίδιους ρυθμούς, εφόσον βέβαια δεν επιχειρηθεί να μπει φρένο από εποπτικές αρχές. 

Πηγή: Bloomberg

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα