Φερνάντες σε ΔΝΤ: Η Αργεντινή θέλει να πληρώσει αλλά δεν μπορεί

Τρίτη, 10 Δεκεμβρίου 2019 21:17
UPD:21:20
REUTERS/Agustin Marcarian

Η Αργεντινή «έχει τη βούληση να πληρώσει» το εξωτερικό της χρέος αλλά δεν έχει «τα μέσα να το κάνει», προειδοποίησε σήμερα κατά την ομιλία της ορκωμοσίας του ο νέος πρόεδρος της χώρας, Αλμπέρτο Φερνάντες, καλώντας το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να αναπτύξουν μια «εποικοδομητική» σχέση.

Σύμφωνα με τον Φερνάντες, η προηγουμένη κυβέρνηση του φιλελεύθερου Μαουρίτσιο Μάκρι «άφησε τη χώρα σε κατάσταση εικονικής χρεοκοπίας» με το συνολικό δημόσιο χρέος να αγγίζει τα 315 δισεκατομμύρια δολάρια, σχεδόν το 100% του ΑΕΠ.

Το ΔΝΤ χορήγησε το 2018 δάνειο για τρία έτη, ύψους 57 δισεκατομμυρίων δολαρίων, στην Αργεντινή αλλά ο εκλεγμένος πρόεδρος αποφάσισε να αρνηθεί την τελευταία δόση αυτού του δανείου, ύψους 11 δισεκατομμυρίων ευρώ, προκειμένου να δοθεί ώθηση στην οικονομική δραστηριότητα της χώρας, με το ΔΝΤ να εκτιμά ότι αυτή αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 3,1% φέτος.

Ο νέος πρόεδρος, ένας κεντροαριστερός περονιστής, αναλαμβάνει τα καθήκοντά του σε μια περίοδο που οι δείκτες της αργεντίνικης οικονομίας είναι στο κόκκινο. Εκτός από την πτώση του ΑΕΠ, η χρονιά αναμένεται να κλείσει με πληθωρισμό γύρω στο 55%, ποσοστό φτώχειας γύρω στο 40%, ανεργία στο 10,4% και μια υποτίμηση του νομίσματος κατά σχεδόν 40%.

Στα τέσσερα χρόνια της θητείας του, ο Μάκρι κατάφερε να περιορίσει το δημόσιο έλλειμμα από 5% στο 0,5% του ΑΕΠ και σχεδόν να διπλασιάσει τα συναλλαγματικά αποθέματα, που σήμερα είναι 43,8 δισεκ. δολάρια, έναντι 25,5 δισεκ. μόλις ανήλθε στην εξουσία στα τέλη του 2015.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από AFP

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα