Γ. Στουρνάρας: Στην κρίση μας έσωσε... η Ακρόπολη

Ζήτησε συνέχιση των μεταρρυθμίσεων
Παρασκευή, 20 Δεκεμβρίου 2019 14:12
UPD:14:21
ΑΠΕ-ΜΠΕ/Κανελλίδου Ευφρο

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας (Α) παρέδωσε στον Πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα (Δ), την ενδιάμεση έκθεση της ΤτΕ για την οικονομία, κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους, την Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2019, στη Βουλή. ΑΠΕ- ΜΠΕ/ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ/ Κανελλίδου Ευφροσύνη

Την ενδιάμεση έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος παρέδωσε ο κεντρικός τραπεζίτης, Γιάννης Στουρνάρας, στον προέδρο της Βουλής, Κωνσταντίνο Τασούλα . Όπως είπε περιλαμβάνει θετικά στοιχεία, με κύριο την πρόβλεψη για ρυθμούς ανάπτυξης άνω του 2%, σε μία περίοδο παγκόσμιας επιβράδυνσης, αλλά και σημαντικές προκλήσεις.

Η ΤτΕ στην έκθεσή της προβλέπει ρυθμούς ανάπτυξης 2,4% το 2020 και 2,5% το 2021. Για τις «προκλήσεις» που επίσης περιλαμβάνει η έκθεση, ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος επισήμανε ότι πρέπει να συνεχιστεί η δημοσιονομική πειθαρχία και να μειωθεί ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα, «πάντα σε συνεννόηση με τους εταίρους».

Επίσης, είπε ότι πρέπει να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις. Ανέφερε, μάλιστα, ότι «το καλό της κυβέρνησης αυτής είναι ότι γίνονται, όχι λόγω εξαναγκασμού, αλλά επειδή τις πιστεύει». Σύμφωνα με τον ίδιο, πρέπει να μειωθούν τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών ώστε να αντεπεξέλθουν στον ρόλο τους, που είναι ο δανεισμός της πραγματικότητας της οικονομίας. Για την ανάγκη των μεταρρυθμίσεων ο επικεφαλής της ΤτΕ υπογράμμισε ότι μαζί με τις ιδιωτικοποιήσεις θα προκαλέσουν άνοδο της παραγωγικότητας που θα αντισταθμίσουν τη μείωση του πληθυσμού.

Σε διάλογο, εν τω μεταξύ, που είχε ο κ. Στουρνάρας με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, επισήμανε ότι η Ελλάδα στάθηκε τυχερή κατά τη διάρκεια της κρίσης. «Μας έσωσε ο βράχος της Ακρόπολης. Οι εταίροι μας δεν θα άφηναν το λίκνο του πολιτισμού και της Δημοκρατίας να καταρρεύσει. Άλλη χώρα δεν θα είχε την ίδια τύχη», υπογράμμισε και εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επιστροφή της ρευστότητας στην αγορά.

Με πληροφορίες από ΑΜΠΕ 

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα