Χρ. Σταϊκούρας: Δεύτερη συστημική παρέμβαση το 2020 για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων

Τρίτη, 24 Δεκεμβρίου 2019 09:28
UPD:10:04
SHUTTERSTOCK

Δεύτερη συστημική παρέμβαση το επόμενο έτος, μετά το σχέδιο «Ηρακλής», για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ ο ΥΠΟΙΚ δήλωσε ότι δεν πρόκειται να παραταθεί εκ νέου το ισχύον πλαίσιο για την προστασία της α' κατοικίας και θα λήξει στα τέλη Απριλίου, ενώ στη συνέχεια θα τεθεί σε εφαρμογή ένα ενιαίο πλαίσιο ρύθμισης οφειλών φυσικών και νομικών προσώπων.

Όπως είπε, θα διαμορφωθεί ένα ενιαίο πλαίσιο για φυσικά και νομικά πρόσωπα, το οποίο «θα δίνει δεύτερη ευκαιρία, θα αντιμετωπίσει στρεβλώσεις του υπάρχοντος συστήματος και θα προστατεύει με δίκαιο τρόπο τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά». Ερωτηθείς εάν έχουν εντοπιστεί οι «στρατηγικοί κακοπληρωτές», απάντησε πως είναι αισιόδοξος, διότι πλέον η Γενική Γραμματεία Ιδιωτικού Χρέους έχει ηλεκτρονική πλατφόρμα με στατιστικά.

Ανέφερε ότι το βέλτιστο θα ήταν να μειωθούν οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα στο 2% του ΑΕΠ, ενώ είπε ότι η κυβέρνηση συζητεί με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς για έναν μηχανισμό, ο οποίος θα επιτρέψει να μεταφέρονται και να αξιοποιούνται τα υπερπλεονάσματα μέσα στο επόμενο έτος.

Ο κ. Σταϊκούρας προανήγγειλλε εμμέσως κλιμακωτή μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης, εκτιμώντας ότι οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν τον Μάιο, με βάση το μέγεθος του δημοσιονομικού χώρου. Διαβεβαίωσε παράλληλα ότι η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών που αναμένεται τον Μάιο δεν θα πλήξει τη μεσαία τάξη και πως, αν προκύψει αύξηση των αντικειμενικών σε λαϊκές περιοχές, τότε θα επανεξεταστεί ο ΕΝΦΙΑ. Τόνισε επιπλέον ότι η μεσοσταθμική μείωση του φόρου κατά 30% θα υλοποιηθεί, επισημαίνοντας πως η μείωση κατά 22% έγινε ήδη, νωρίτερα από τον αρχικό σχεδιασμό. Πρόσθεσε ακόμη, ότι με τη μείωση αυτή του φόρου αυξήθηκε η εισπραξιμότητα από το 80% στο 85%. «Μειώνοντας τη φορολογική επιβάρυνση, οι πολίτες έχουν το κίνητρο να ανταποκριθούν, μειώνεται το κίνητρο για φοροδιαφυγή», ανέφερε συγκεκριμένα.

Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι είναι σε εξέλιξη, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), μια άσκηση βιωσιμότητας χρέους πάνω σε τέσσερις πυλώνες: την ταχύτερη ανάπτυξη, το χαμηλότερο κόστος δανεισμού, την πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ και την χρήση των επιστροφών από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων.

Για τις αβεβαιότητες του 2020, είπε ότι «υπάρχουν μια σειρά από κίνδυνοι» στην παγκόσμια οικονομία, αλλά επεσήμανε πως «πιστεύουμε ότι υπάρχει μια δυναμική στην ελληνική οικονομία, που την "πουσάρουν" και ενδογενείς και εξωγενείς δυνάμεις».

Πρόσθεσε ότι «για το 2019 εκτιμούμε ανάπτυξη 2%» και πρόσθεσε πως «μετά την τελευταία επικαιροποίηση των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ, συγκλίνουμε ότι θα είμαστε εκεί που λέει ο κρατικός προϋπολογισμός». «Για το 2020 κανείς δεν λέει ανάπτυξη 2,8%, αλλά εμείς πιστεύουμε ότι το ελατήριο της οικονομίας από το φορολογικό, το αναπτυξιακό νομοσχέδιο, τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης που θα ακολουθήσουν και την υλοποίηση του σχεδίου 'Ηρακλής' θα δώσουν πρόσθετο περιθώριο για ακόμα μεγαλύτερη οικονομική μεγέθυνση».

Ο υπουργός Οικονομικών προανήγγειλε τέλος την κατάθεση νομοσχεδίου τον Ιανουάριο για την αντιμετώπιση των συνεπειών του Brexit.

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα