Talk of the market: Τα κόκκινα δάνεια ξανά στο προσκήνιο

Τρίτη, 07 Ιανουαρίου 2020 12:04
UPD:12:05
  • Το ενδιαφέρον στο χρηματιστήριο προβλέπεται να τροφοδοτήσουν οι επιχειρηματικές εξελίξεις. Καθώς βγαίνουμε από την περίοδο των γιορτών, τα βλέμματα στέφονται στις τράπεζες. Ενδεικτικά σημειώνουμε ότι η Εθνική Τράπεζα επισπεύδει τον προγραμματισμό της για τη μείωση των κόκκινων δανείων, όπως άλλωστε είχε προαναγγείλλει η διοίκηση της τον περασμένο Οκτώβριο μιλώντας για την τιτλοποίηση πακέτου στεγαστικών δανείων. Σε συνδυασμό με την ολοκλήρωση της πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής, η τράπεζα θα βρεθεί μπροστά στις ψηφιακές εξελίξεις αφήνοντας πίσω την περίοδο της κρίσης. Με ενδιαφέρον αναμένονται επίσης οι αποφάσεις της Τράπεζας Πειραιώς για τη MIG.

 

  • Άρχισε στο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της Νέας Υόρκης, η πολύκροτη δίκη του Τηλέμαχου Λαβίδα, που κατηγορείται για insider trading. Πρόκειται για υπόθεση στην οποία εμπλέκονται υψηλόβαθμα στελέχη της Goldman Sachs και αποκαλύφθηκε το 2017. 

 

  • Στο ευρύτερο οικονομικό περιβάλλον σημειώνεται και η δημοπρασία εντόκων γραμματίων τρίμηνης διάρκειας στην οποία προχωρά αύριο το ελληνικό Δημόσιο. Από την έκδοση των εντόκων -που λήγουν στις 14 Απριλίου 2020- το ελληνικό Δημόσιο προσβλέπει στην άντληση περίπου 400 εκατ. ευρώ.

 

  • Ωστόσο η άνοδος των τιμών κατά τις προηγούμενες ημέρες είναι πιθανό να οδηγήσει σε κατοχύρωση κερδών, όπως σημειώνουν χρηματιστηριακοί αναλυτές, που “παρατηρούν” πάντως και το γεγονός ότι τις πρώτες ημέρες του νέου έτους είχαμε κάποιες δυσάρεστες ειδήσεις, με τις απώλειες σημαντικών ανθρώπων του επ[ιχειρείν, όπως αυτή του Γεωργίου Μουστάκα, ιδρυτή της ομώνυμης αλυσίδας παιχνιδιών αλλά και του Γεωργίου Σαράντη, που υπήρξε επί σειρά ετών αντιπρόεδρος της Akritas και ενεργό μέλος της διοίκησης της εισηγμένης εταιρείας.

 

  • Το τετραήμερο ταξίδι του Έλληνα πρωθυπουργού στις ΗΠΑ θα είναι επισης στο επίκεντρο αυτές τις ημέρες, για τον επιχειρηματικό κόσμο και τις αγορές. Στις προτεραιότητες του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η προώθηση των επενδυτικών προοπτικών της χώρας μας, πέραν φυσικά της απόσπασης δήλωσης υποστήριξης της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή. Εξάλλου στο περιθώριο της συνάντησης Μητσοτάκη - Τραμπ και των επαφών υψηλού επιπέδου στο οβάλ γραφείο, έχουν προγραμματιστεί συναντήσεις και με Αμερικανούς επενδυτές. Οι συναντήσεις έχουν ειδικό βάρος δεδομένης της συγκυρίας κατά την οποία διενεργούνται, με εστία τις οξύτατες σχέσεις ΗΠΑ - Ιράν. 

 

  • Σε κάθε περίπτωση οι επαφές αυτών των ημερών δεν αναμένεται να φέρουν άμεσα αποτελέσματα σε διπλωματικό, οικονομικό, επιχειρηματικό ή άλλο επίπεδο. Θα απαιτηθούν ζυμώσεις και ωρίμανση σε βάθος χρόνου… Είναι σαφές πάντως ότι η αβεβαιότητα αναφορικά με τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και ο φόβος πολέμου εγείρει μεσομακροπρόθεσμα επενδυτικό ρίσκο και επηρεάζει τις αγορές, της ελληνικής μη εξαιρουμένης. 

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα