Σε τροχιά υλοποίησης η επένδυση 120 εκατ. στην Κασσιόπη Κέρκυρας

«Όλα έτοιμα» μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου για την έναρξη των πρόδρομων εργασιών
Δευτέρα, 13 Ιανουαρίου 2020 18:43
UPD:18:44

Από την εντυπη έκδοση

Του Λάμπρου Καραγεώργου
lkar@naftemporiki.gr

Στα τέλη Ιανουαρίου αναμένεται να είναι όλα έτοιμα προκειμένου στη συνέχεια να ξεκινήσουν οι πρόδρομες κατασκευαστικές εργασίες για το «Kassiopi Resort», την επένδυση που θα υλοποιήσει η NCH Capital στην περιοχή Ερημίτης της βόρειας Κέρκυρας.

Το έργο, που πέρασε από σαράντα κύματα, αναμένεται να είναι το πρώτο από τα μεγάλα επενδυτικά projects στο οποίο «οι μπουλντόζες θα πιάσουν σύντομα δουλειά» αναφέρουν στη «Ν» εκπρόσωποι της εταιρείας, που εκφράζουν την αισιοδοξία τους ότι όλα θα πάνε καλά.

Οι βασικές εργασίες θα αρχίσουν όμως αργότερα μέσα στον χρόνο, καθώς θα πρέπει πρώτα να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις που έχει ο κύριος του έργου, η NCH Capital, με τέσσερις ξένες αλυσίδες, προκειμένου μία εξ αυτών να αναλάβει τη διαχείριση του τουριστικού συγκροτήματος. Ο operator που θα επιλεγεί θα πρέπει να έχει λόγο και στα σχέδια ανάπτυξης της μονάδας, όπως αναφέρεται στη «Ν».

Υπενθυμίζεται ότι από τον Ιανουάριο του 2013 το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ (HRADF) ενέκρινε τη δεσμευτική οικονομική προσφορά της NCH Capital για την απόκτηση του 100% της εταιρείας ειδικού σκοπού, στην οποία μεταβιβάστηκαν τα δικαιώματα παραχώρησης της ανάπτυξης ακινήτων για περίοδο 99 ετών ενός οικοπέδου στην παραλία Κασσιόπη Κέρκυρας.

Πρόκειται για επένδυση ύψους περίπου 120 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 23 εκατ. ευρώ αφορούν την απόκτηση του μισθωμένου ακινήτου, ποσό ύψους 2,3 εκατ. ευρώ για ρήτρα εξαγοράς και εκτιμώμενο ποσό 95 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη του ακινήτου. Η συνολική έκταση του ακινήτου είναι 490.000 τ.μ. και το έργο θα ολοκληρωθεί σε δύο φάσεις. Η πρώτη περιλαμβάνει τις υποδομές και το ξενοδοχειακό συγκρότημα, που αναμένεται να ολοκληρωθεί μεταξύ Μαρτίου και Απριλίου του 2021.

Η δεύτερη φάση περιλαμβάνει την κατασκευή 19 και 21 κατοικιών σε δύο διαφορετικά σημεία της έκτασης και θα ολοκληρωθεί το 2025. Το project θα ολοκληρωθεί με την κατασκευή μαρίνας που θα δύναται να φιλοξενεί 60 σκάφη. Σημειώνεται ότι το ξενοδοχείο θα λειτουργεί όλο τον χρόνο.

Επισημαίνεται ακόμη ότι στον επενδυτή χορηγήθηκε πρόσφατα η άδεια κατεδάφισης του παλαιού ναυτικού φυλακίου που δέσποζε στην περιοχή και πλέον έχει μεταφερθεί σε νέα τοποθεσία. Εντός της έκτασης δεν υφίσταται άλλο κτίσμα, πέραν ενός παλαιού ανεμόμυλου που θα αποκατασταθεί πλήρως για να αποτελέσει ένα από τα τοπόσημα της επένδυσης που θα υλοποιηθεί. 

Σε καλό δρόμο το «Kilada Hills» 

Η επένδυση στην Κασσιόπη είναι το πρώτο από ορισμένα μεγάλα ξενοδοχειακά έργα που τρέχουν πλέον με γρηγορότερο ρυθμό προς την υλοποίησή τους.

Επίσης σε πολύ καλό δρόμο βρίσκεται το επενδυτικό σχέδιο «Kilada Hills», συνολικής επένδυσης 420 εκατ. ευρώ, καθώς στο τέλος της προηγούμενης χρονιάς εκδόθηκε από τον αρμόδιο υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη η άδεια δόμησης του έργου. Το επενδυτικό σχέδιο «Kilada Hills» θα υλοποιηθεί σε κοντινή απόσταση από το Πόρτο Χέλι από την Dolphin Capital Investors. Η άδεια αφορά χωματουργικές εργασίες για την κατασκευή γκολφ. 

Σύμφωνα με τον ιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο της Dolphin Capital Μίλτο Καμπουρίδη, η ανάπτυξη του έργου πραγματοποιείται σε δύο κύριες φάσεις. Η πρώτη περιλαμβάνει την ανάπτυξη του πρώτου γηπέδου γκολφ στη χώρα που φέρει την υπογραφή του Jack Nicklaus, πολυτελών παραθεριστικών κατοικιών, beach club και ενός σύγχρονου golf club που θα εξυπηρετεί τα μέλη του και τους ιδιοκτήτες των κατοικιών. Η πώληση των προνομιούχων οικοπέδων επί του γηπέδου γκολφ θα ξεκινήσει άμεσα και ήδη καταγράφεται έντονο ενδιαφέρον από υποψήφιους αγοραστές, με σημαντικό αριθμό προ-κρατήσεων να έχει πραγματοποιηθεί. Εκτιμάται ότι το γήπεδο έκτασης 869 στρεμμάτων θα έχει ολοκληρωθεί εντός της επόμενης διετίας.

Στη δεύτερη φάση, σημείωσε, θα αναπτυχθεί ξενοδοχειακό συγκρότημα 5 αστέρων, σχεδιασμένο από τον διεθνούς φήμης αρχιτέκτονα Jean-Michel Gathy, εγκαταστάσεις άθλησης και αναψυχής, καθώς επίσης και πολυτελείς παραθεριστικές κατοικίες εξυπηρετούμενες από το ξενοδοχείο. Ο συνολικός προϋπολογισμός της επένδυσης υπερβαίνει τα 400 εκατομμύρια ευρώ, ενώ μέχρι σήμερα έχουν επενδυθεί ίδια κεφαλαία του ομίλου Dolphin Capital άνω των 80 εκατομμύριων ευρώ για την αγορά, τον σχεδιασμό και την αδειοδότηση της σχετικής ανάπτυξης. 

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα