Talk of the market: Ποια funds μειώνουν ανοιχτές θέσεις σε ελληνικές τράπεζες

Δευτέρα, 13 Ιανουαρίου 2020 11:00
UPD:11:10
  • Μειώνουν ανοιχτές θέσεις σε ελληνικές τράπεζες τα funds Marshall, Oceanwood, Lansdowne. Ειδικότερα, το Marshall μείωσε τη θέση του κάτω από το όριο της υποχρέωσης δημοσιοποίησης του 0,50%, από 0,56% που κατείχε στην Εθνική. Το Oceanwood μείωσε short θέση στην Εθνική, στο 1,44% από 1,61% προηγουμένως, ενώ και το Lansdowne, το οποίο έχει τις μεγαλύτερες short θέσεις στην ελληνική αγορά, μείωσε τη θέση του στην Eurobank, στο 0,98% από 1,02% αντίστοιχα.
     
  • Στις 31 Ιανουαρίου η έκτακτη γενική συνέλευση της Eurobank αποφασίζει την απόσχιση του κλάδου τραπεζικής δραστηριότητας με σύσταση της νέας τράπεζας. Αυτή είναι η τελευταία πράξη του Σχεδίου Επιτάχυνση, σε συνέχεια της ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων με την doValue και την πώληση της FPS. 

 

  • Στους πρώτους μήνες του 2020 αναμένεται να λάβει αποφάσεις για τη MIG η Τράπεζα Πειραιώς. Μετά το ναυάγιο στις συνομιλίες MIG - Farallon και OakHill για τη χρηματοδότηση του ομίλου και την ανάληψη του ομολογιακού δανείου των 142,5 εκατ. ευρώ από τον κύριο μέτοχό του, την Τράπεζα Πειραιώς, η τελευταία επεξεργάζεται λύσεις για τα δάνεια, περί τα 500 εκατ. ευρώ της MIG που έχει επωμιστεί. Αναζητείται λευκός ιππότης και προς αυτή την κατεύθυνση η Πειραιώς φέρεται να βρίσκεται σε συζητήσεις με υποψήφιους επενδυτές. 

 

  • Η οικονομική θέση της Attica Bank δεν επηρεάζεται από την κατάρρευση της εταιρείας Τοξότης ΑΕ, λέει η τράπεζα. Σε συνέχεια της αίτησης πτώχευσης της τεχνικής εταιρείας του Χρήστου Καλογρίτσα, που κατέθεσε η Ιντερμπετόν του ομίλου ΤΙΤΑΝ στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών, η Attica Bank, ως πιστώτρια τράπεζα, ανακοίνωσε σχετικά με τον αντίκτυπο που έχει στα μεγέθη της η παραπάνω εξέλιξη ότι έχει τηρήσει και ολοκληρώσει όλες τις δέουσες διαδικασίες για την λήψη επαρκών προβλέψεων και εξασφαλίσεων έναντι των σχετικών κινδύνων.
  • Έληξε χθες, 12 Ιανουαρίου, η πρωτοφανούς διάρκειας απεργία που είχε προκηρύξει στον ΟΤΕ η ΟΜΕ-ΟΤΕ από τις 12 Δεκεμβρίου του 2019. Τριμερής συνάντηση σήμερα στο Υπουργείο Εργασίας.

 

 

  • Αρχίζει σήμερα η περίοδος των χειμερινών εκπτώσεων με το ενδιαφέρον να αναβαθμίζεται στον κλάδο του λιανεμπορίου από την απόφαση του ομίλου Jumbo να ανοίγει τα καταστήματά του όλες τις Κυριακές του χρόνου σε Πρέβεζα και Κατερίνη. Η απόφαση της εταιρείας, αν και προκάλεσε αντιδράσεις, βασίζεται στις δυνατότητες που παρέχει το νομοθετικό πλαίσιο, με βάση το οποίο την ευθύνη έχουν οι κατά τόπους Αντιπεριφερειάρχες, οι οποίοι μετά από διαβούλευση με τοπικούς και συλλογικούς φορείς, ορίζουν τις περιοχές, στις οποίες επιτρέπεται προαιρετικά η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων και άλλες Κυριακές πλην των προκαθορισμένων 8, στις περιόδους εκπτώσεων, προεκπτώσεων και εορτών. Έπεται συνέχεια…

 

 

  • Eτοιμάζουν βαλίτσες τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών. Έρχονται στην Αθήνα στα μέσα της εβδομάδας για να προετοιμάσουν τις διαπραγματεύσεις για την 5η μεταμνημονιακή αξιολόγηση, που θα αρχίσουν επισήμως από την ερχόμενη Δευτέρα, 20 Ιανουαρίου, οπότε καταφθάνουν και οι επικεφαλής. Στο επίκεντρο είναι η χρήση των κερδών του ευρωσυστήματος από τα ελληνικά ομόλογα και τα project που θα χρηματοδοτηθούν. Το Eurogroup έχει ήδη εγκρίνει στην τελευταία του συνεδρίαση, 4 Δεκεμβρίου, εκταμίευση 767 εκατ. ευρώ και εξουσιοδότησε τους ευρωπαϊκούς θεσμούς να προχωρήσουν στην τεχνική προετοιμασία πιθανής χρήσης των κερδών από ANFA’s-SMP’s για συμφωνημένες επενδύσεις. 
  • Αν και δεν υπάρχει ανησυχία για τους δημοσιονομικούς δείκτες, υπάρχουν θέματα στο τραπέζι όπως μεταξύ άλλων η πορεία των αποκρατικοποιήσεων, οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, η προστασία της πρώτης κατοικίας, η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, το νέο πτωχευτικό Δίκαιο κ.ο.κ..

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα