Πάνω από 34 δισ. δολάρια ο ετήσιος «φόρος» της τρομοκρατίας για την παγκόσμια οικονομία

Πέμπτη, 16 Ιανουαρίου 2020 18:16
UPD:18:18
REUTERS/AKINTUNDE AKINLEYE

Οι ΗΠΑ αναμένεται να ορίσουν τρομοκρατική οργάνωση την η ισλαμική νιγηριανή ομάδα Μπόκο Χαράμ, σύμφωνα με πηγές του Κογκρέσου.

Newspapers are displayed at a vendor's stand along a road in Obalende district in Nigeria's commercial capital Lagos July 30, 2013. Nigerian authorities have arrested 42 suspected members of Islamist sect Boko Haram in Lagos and the neighbouring southwest state of Ogun, an Army spokeperson said on Tuesday.

Μπορεί ο συνολικός αριθμός των θυμάτων από τρομοκρατικές ενέργειες να μειώθηκε το 2018, για τέταρτη διαδοχική χρονιά, όμως το τίμημα της τρομοκρατίας για την παγκόσμια οικονομία παραμένει βαρύ, ξεπερνώντας τα 34 δισ. δολάρια.

Στη διάρκεια του 2018, 19.952 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους λόγω τρομοκρατικών επιθέσεων, αριθμός μειωμένος κατά 15,2% και κατά 53% από τα υψηλά του 2014, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Δείκτη Τρομοκρατίας(GTI) του Ινστιτούτου Οικονομικών και Ειρήνης(ΙΕP).

«Μπορεί να έχει μειωθεί η ένταση της τρομοκρατίας, όχι όμως και η παρουσία της», προρειδοποιεί το Ινστιτούτο ΙΕΡ, που έχει την έδρα του στην Αυστραλία.

Βασική κινητήριος δύναμη για τη μείωση των θανάτων ήταν η αποκλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή, αλλά και οι στρατιωτικές επιτυχίες στην καταπολέμηση του ISIS και της Μπόκο Χαράμ. Παρ΄ όλα αυτά, η έκθεση δείχνει ότι η τρομοκρατία παραμένει παγκόσμια απειλή, ενώ σύμφωνα με τις πιο συντηρητικές προβλέψεις κόστισε στην παγκόσμια οικονομία πάνω από 34 δισ. δολάρια το 2018.

«Είναι η δεύτερη χειρότερη χρονιά στην ιστορία για τον αριθμό των χωρών που υπέστησαν τουλάχιστον μία απώλεια, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να συνεχισθεί η συντονισμένη, διεθνής προσπάθεια για την πάταξη της τρομοκρατίας», επισημαίνεται στην έκθεση.

«Αυτό που βλέπουμε την τελευταία 20ετία, σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής της Δύσης και δυτική παρέμβαση, είχαν αντίκτυπο στα επίπεδα τρομοκρατίας σε διαφορετικές περιοχές του κόσμου», αναφέρει ο Σερζ Στρούμπαντς, διευθυντής της περιοχής ΜΕΝΑ και Ευρώπης του ΙΕP, σε δηλώσεις του στο CNBC.

Aφγανιστάν και Ιράκ ήταν το 2018 οι χώρες με τα περισσότερα θύματα τρομοκρατίας. Στο Αφγανιστάν οι απώλειες ξεπέρασαν το 2018 τις 7.000 σε 1.400 περιστατικά τρομοκρατίας. Στο Ιράκ τα θύματα της τρομοκρατίας μειώθηκαν 75%, στα 1.054 από 4.271 του 2017. Από το 2001 όμως, περισσότεροι από 66.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους λόγω τρομοκρατικών ενεργειών.

Η έκθεση δείχνει ότι οι Ταλιμπάν ξεπέρασαν το 2018 το ISIS ως μεγαλύτερη τρομοκρατική οργάνωση -με βάση των αριθμό θυμάτων- αντιπροσωπεύοντας το 38% του συνόλου παγκοσμίως. Από το 2001 περισσότεροι από 40.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Αφγανιστάν λόγω τρομοκρατίας.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα