Ευρωπαίος επίτροπος Εμπορίου: Κοντόφθαλμη η στρατηγική Τραμπ

Πέμπτη, 16 Ιανουαρίου 2020 19:04
UPD:19:04
EPA/OLIVIER HOSLET

Ως «κοντόφθαλμη» στρατηγική που έχει ως βασικό κίνητρο την επιθυμία επανεκλογής στο προεδρικό αξίωμα χαρακτήρισε ο νέος Επίτροπος Εμπορίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Φιλ Χόγκαν, τις εμπορικές πρακτικές του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ. Ο κ. Χόγκαν προειδοποίησε ότι οι Βρυξέλλες επανεξετάζουν τα εργαλεία που έχουν στη διάθεσή τους για να απαντήσουν στις απειλές της Ουάσιγκτον.

«Πρόκειται για βραχυπρόθεσμο στοχασμό», δήλωσε ο κ. Χόγκαν σε βιντεοσκοπημένη συνέντευξή του με τον πρόεδρο του Global Counsel, Πίτερ Μάντελσον ο οποίος είχε διατελέσει στο παρελθόν Επίτροπος Εμπορίου της Ε.Ε. «Αυτό που σκέφτεται ο κ. Τραμπ είναι το διάστημα που μεσολαβεί έως τις εκλογές του Νοεμβρίου», πρόσθεσε ο κ. Χόγκαν, ο οποίος βρίσκεται στην Ουάσιγκτον κατά το πρώτο του ταξίδι ως επίτροπος Εμπορίου, έναν ρόλο που ανέλαβε τον Δεκέμβριο. Ο κ. Χόγκαν πρόκειται να συναντηθεί σήμερα με τον Αμερικανό εκπρόσωπο σε θέματα εμπορίου, Ρόμπερτ Λάιτχαϊζερ, καθώς οι δύο πλευρές προσπαθούν να επιλύσουν διαφορές σε ζητήματα όπως ο ψηφιακός φόρος της Γαλλίας αλλά και η διαμάχη Airbus-Boeing.

Με το ταξίδι του να συμπίπτει με την εκδήλωση υπογραφής της πρώτης φάσης της εμπορικής συμφωνίας μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, ο κ. Χόγκαν έθιξε το ζήτημα των δασμών. «Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει αποφασίσει ότι οι δασμοί είναι τρόπος για να φέρει την άλλη πλευρά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Έχει εμμονη στις προσπάθειες να μειώσει το έλλειμμα», υπογράμμισε, αμφισβητώντας το γεγονός ότι η κυβέρνηση Τραμπ εστιάζει στο έλλειμμα αγαθών μεταξύ ΗΠΑ και Ε.Ε., αναφέροντας ότι πρέπει να ληφθούν υπόψη και οι υπηρεσίες.

«Οι αμερικανικές εξαγωγές υπηρεσιών προς τις ΗΠΑ ανήλθαν στα 256 δισ. δολάρια το 2018 με πλεόνασμα 60 δισ. δοαλρίων», δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος. «Πέραν τούτου, οι αμερικανικές επιχειρήσεις στην Ευρώπη στέλνουν στις ΗΠΑ 123 δισ. δολάρια κάθε χρόνο».

naftemporiki.gr

 

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα