Talk of the market: Οι προβολείς στα τραπεζικά ομόλογα

Τρίτη, 21 Ιανουαρίου 2020 10:55
UPD:11:05

Το επενδυτικό ενδιαφέρον για τραπεζικά ομόλογα ενισχύεται, με ενδεικτική την απόδοση του τίτλου Tier II της Εθνικής Τράπεζας με επιτόκιο 8,25% που εκδόθηκε πριν από ένα εξάμηνο περίπου και κυμαίνεται κοντά στο 6% και 4,6% για την 10ετία και την 5ετία αντίστοιχα. Επίσης ο τίτλος Τier II της Τράπεζας Πειραιώς, που εκδόθηκε την ίδια περίοδο, με επιτόκιο 9,75% έχει αγγίξει το 7%. Σε αυτό το περιβάλλον είναι εύλογες οι προθέσεις Eurobank και Alpha Bank να προχωρήσουν σε ανάλογες εκδόσεις. Το επιτελείο της τελευταίας ξεκινά σήμερα σχετικές επαφές και παρουσιάσεις σε επενδυτές στο εξωτερικό.

 

500 εκατ. ευρώ λογιστικό κέρδος εγγράφει στο α’ τρίμηνο του 2020 η Εθνική Τράπεζα με τη συμφωνία ανταλλαγής κρατικών ομολόγων τριετούς, πενταετούς και εξαετούς διάρκειας (λήξης το 2023, το 2025 και το 2026 αντίστοιχα) αθροιστικής ονομαστικής αξίας 3,31 δισ. ευρώ με ομόλογα 30ετούς διάρκειας, με κουπόνι 3,25% και απόδοση 2,5%. Ως αποτέλεσμα, η τράπεζα ενισχύει την κεφαλαιοποίησή της σε μια περίοδο που σχεδιάζει τιτλοποίηση κόκκινων δανείων η οποία απαιτεί υψηλές προβλέψεις για τον περιορισμό του κινδύνου ζημιάς και του ενδεχομένου προσφυγής σε αύξηση κεφαλαίου που θα καλυφθεί από τον βασικό μέτοχο, ήτοι το δημόσιο που ελέγχει το 40,39%.  

 

Στο 71,75% αυξήθηκε το μερίδιο της ΔΕΗ στην προμήθεια ηλεκτρικού ρεύματος τον Δεκέμβριο του 2019 από 69,75% τον Νοέμβριο. Ως αποτέλεσμα μειώθηκε το μερίδιο των εναλλακτικών παρόχων, με την πρώτη θέση στην κατάταξη να κατέχει η Μυτιληναίος (Protergia) με 5,51%. Ακολουθεί η Ήρων με 5,25%, η Elpedison με 4,35%, η Watt&Volt με 2,51%, η NRG με 2,18% και με μικρότερα μερίδια οι Volterra, Αέριο Αττικής, Volton, ΕΛΤΑ, ΖeniΘ και ΚΕΝ.

 

Και επισήμως μοναδικός υποψήφιος για την παραχώρηση άδειας καζίνο στο Ελληνικό ανακηρύχθηκε η κοινοπραξία Mohegan - ΓΕΚ Τέρνα. Σχετικές ανακοινώσεις έκανε χθες το βράδυ η Επιτροπή Ελέγχου και Εποπτείας Παιγνίων (ΕΕΕΠ).

 

Εγκρίθηκε από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς το ενημερωτικό δελτίο για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 20 εκατ. ευρώ της Άβαξ, η οποία με τα πρόσφατα έργα που ανέλαβε διαμορφώνει ένα ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων της τάξης του 1,8 δισ. ευρώ.

 

Σε γενική συνέλευση καλεί σήμερα τους μετόχους της η Jumbo με θέμα την έκτακτη χρηματική διανομή στους μετόχους συνολικού ποσού 29,933 εκατ. ευρώ, που αποτελεί μέρος των έκτακτων αποθεματικών από φορολογηθέντα κέρδη της χρήσης 2014/2015.

 

Στο μέτωπο της οικονομίας, θετικό μήνυμα από τον Κλάους Ρέγκλινγκ. Ο επικεφαλής του ESM, σε συνέχεια του χθεσινού Eurogroup, είπε ότι οι τελευταίες ενδείξεις για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας είναι λίγο πιο θετικές σε σχέση με την εικόνα που υπήρχε πριν από δύο μήνες. Αν και συμπλήρωσε ότι οι ενδείξεις μένει να επιβεβαιωθούν, καλλιέργησε προσδοκίες στο επιτελείο του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, για προώθηση των αιτημάτων του με αιχμή τα πρωτογενή πλεονάσματα.

 

Οι επικεφαλής των θεσμών φθάνουν αύριο Τετάρτη στην Αθήνα για τις προγραμματισμένες συζητήσεις ενόψει της πέμπτης μεταμνημονιακής αξιολόγησης.

 

Αλλαγή σκυτάλης του ESM στην Ελλάδα. Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας ανακοίνωσε ότι οPaolo Fioretti αναλαμβάνει την Ελλάδα και αντικαθιστά τον Nicola Giammarioli, που ήταν επικεφαλής της τοπικής ομάδας του ESM από το 2015.

 

Περιορίζεται το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών. Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος την περίοδο Ιανουαρίου - Νοεμβρίου 2019 το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών περιορίστηκε κατά 1,7 δισ. ευρώ σε σχέση με εκείνο της ίδιας περιόδου του 2018 και διαμορφώθηκε σε 2,0 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι η εξέλιξη αυτή οφείλεται κυρίως στην αύξηση του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών και, σε μικρότερο βαθμό, στη βελτίωση των ισοζυγίων πρωτογενών και δευτερογενών εισοδημάτων.

 

--

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα