Στις «συμπληγάδες» οικονομίας και νέου ιού η Wall Street

Τρίτη, 21 Ιανουαρίου 2020 21:08
UPD:22/01/2020 00:32
REUTERS/LUCAS JACKSON

Οι φόβοι για νέα επιδημία, παρόμοια με την επιδημία του ιού SARS που είχε σαρώσει την Ασία το 2003, προκάλεσαν έντονες αναταράξεις στα διεθνή χρηματιστήρια, στρέφοντας τους επενδυτές προς ασφαλή καταφύγια, όπως το γιέν και τα κρατικά ομόλογα. Οι ανησυχίες ανέκοψαν το ανοδικό επί έξι διαδοχικές συνεδριάσεις ράλι στη Wall Street, αν και ο Nasdaq (έκλεισε με -0,19%) κατάφερε ενδοσυνεδριακά να σημειώσει ακόμη ένα ιστορικό ρεκόρ.

Πέραν του νέου κοροναϊού στην Κίνα και την αύξηση των θανατηφόρων κρουσμάτων, οι προοπτικές της παγκόσμιας ανάπτυξης προβληματίζουν τους επενδυτές. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ψαλίδισε χθες τις προβλέψεις του για την παγκόσμια οικονομία.

Οι μετοχές του βιομηχανικού και καταναλωτικού κλάδου σημείωναν τις χειρότερες επιδόσεις, ενώ Dow Jones και S&P 500 ήταν σε αρνητικό έδαφος (-0,52% και -0,26%, αντίστοιχα, στο κλείσιμο).

Της αρνητικής εικόνας στη Wall Street είχε προηγηθεί η πτώση των χρηματιστηρίων στην Ευρώπη και οι απώλειες στην Ασία, με το Χρηματιστήριο του Χογκ-Κογκ να δέχεται τις μεγαλύτερες πιέσεις.

Οι μετοχές του κλάδου πολυτελών ειδών υπέστησαν τη μεγαλύτερη πτώση από τον Οκτώβριο, εν μέσω ανησυχιών μήπως ο ιός έχει αρνητικό αντίκτυπο στις δαπάνες κατά τη διάρκεια των αργιών για το Νέο Σεληνιακό Έτος.

Στροφή των επενδυτών μακριά από το ρίσκο και προς καταφύγια όπως το γιέν και τα κρατικά χρεόγραφα, με την απόδοση των γερμανικών να υποχωρεί σε χαμηλά δύο εβδομάδων και την απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου να υποχωρεί πέντε μονάδες βάσης, στο 1,77%.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα