Market Beat: Οι τράπεζες καθορίζουν το momentum

Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου 2020 09:33

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Ούτε διάθεση για σοβαρό ξεφόρτωμα εμφανίστηκε, ούτε και αγοραστικός ζήλος ικανός να απορροφήσει τις προγραμματισμένες ρευστοποιήσεις θέσεων, μόλις η αγορά φθάνει σε επίπεδα κρίσιμα στατιστικά. Ωστόσο, τα ανοδικά βήματα της αγοράς στο 2020 είναι πολύ περισσότερα των καθοδικών. Αλλά φάνηκε πως τελευταία μικραίνουν, στέλνοντας το μήνυμα για προσωρινή εξάντληση του ανοδικού momentum.

Οι αγορές μετοχών στην Ευρώπη έχουν ήδη μια αλυσίδα τριών πτωτικών συνεδριάσεων και χθες στις ΗΠΑ εξατμίστηκαν προς το τέλος τα κέρδη των βασικών δεικτών. Είναι μάλλον καθοδική η δυναμική στην παγκόσμια κεφαλαιαγορά για τις μετοχές και η αγορά της Αθήνας χωρίς σημαντικές ειδήσεις από το εσωτερικό αποκτά τάση από τα διεθνή χρηματιστήρια. Οι ασιατικές αγορές  υποχώρησαν σήμερα Πέμπτη 23/1 όπως και οι μετοχές των Η.Π.Α., καθώς οι επενδυτές παρέμειναν ανήσυχοι για την εξάπλωση ενός νέου ιού γρίπης στην Κίνα ακριβώς την περίοδο που εκατομμύρια άνθρωποι προετοιμαζόταν να ταξιδέψουν για το σεληνιακό νέο έτος.

Στην Αθήνα χθες είχαμε μια ακόμα ανοδική και τίμια σύνοδο για όσους προσεγγίζουν τις συναλλαγές κυρίως με τη βοήθεια της στατιστικής. Σχετικά νωρίς αποτυπώθηκε μια σοβαρή για τους αγοραίους αλήθεια. Το επίπεδο των 945 μονάδων, που αρκετοί εκτιμούσαν πως θα παίξει ρόλο οροφής μετά την υπέρβαση των 931, λειτούργησε ως αντίσταση. Οι ενθουσιώδεις επενδυτές, μόλις διαπίστωσαν πως τα ασιατικά χρηματιστήρια που βρίσκονται πλησιέστερα τον πυρήνα του προβλήματος σχετικά με τον κοροναϊό εμφάνιζαν κλιμακούμενη άνοδο, δεν δίστασαν να αγοράσουν.  Έφεραν τον ΓΔ στις 944,87 μονάδες στο δεύτερο λεπτό της ελεύθερης διαπραγμάτευσης. Αμέσως ξέσπασαν κύματα εντολών πώλησης και σε 28 λεπτά ο δείκτης χτύπησε στις 940 μονάδες, αλλά αυτά δεν κάνουν τη συνεδρίαση τίμια.

Το χαρακτηρισμό τον κέρδισε γιατί από τις 11:05 ως τις 16:05, η πορεία του μέσου όρου ήταν πλάγια και σε ζώνη ανάμεσα στις 941,5 και 943,5. Άρα δηλώθηκε στο ημίωρο το μέγιστο και το ελάχιστο που ίσχυσε όλη τη διάρκεια της συνόδου.

Η εκτίμησή μας είναι πως χωρίς τις τράπεζες στη θέση του κεντρικού πυλώνα της ανοδική κίνησης που ξεκίνησε από τον Αύγουστο, αυτή πλέον έχει πλησιάσει στο τέλος της. Μας “ενοχλεί” η άρνηση των θεσμικών να περάσουν αποφασιστικά τον δείκτη των Τραπεζών ψηλότερα από τις 880 μονάδες. Ας αναγνωρίζει η JP Morgan τις θετικές προοπτικές του κλάδου φέτος, χαρακτηρίζοντας το 2020, ως εκείνο που είναι πιθανό να αποτελέσει έτος μετασχηματισμού για τον τομέα συνολικά.

Δεν ξεχνάμε ότι είναι η εποχή των συναντήσεων των Ελλήνων αρμοδίων με τους Επικεφαλής των Θεσμών, στο πλαίσιο της πέμπτης αξιολόγησης. Υποψιαζόμαστε δε, ότι δεν υπάρχουν κινήσεις που να αντιστοιχούν σε στοιχήματα γύρω από την πρώτη για το έτος αξιολόγησης του Ελληνικού αξιόχρεου από την Fitch. Μάλλον γιατί περιμένουν να μην υπάρξει αλλαγή βαθμίδας, αλλά βελτίωση στην εκτίμηση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας.

Η έβδομη στη σειρά ανοδική συνεδρία δεν προκάλεσε στους εγχώριους αναλυτές τη διάθεση να αναφερθούν σε πιθανές αντιστάσεις αλλά σε ενδεχόμενες στηρίξεις.  

Η Ελληνοαμερικανική ΑΧΕΠΕΥ αναφέρει: “Ο ΓΔ καταγράφει νέο υψηλό 52 εβδομάδων και βρίσκεται πολύ κοντά στο υψηλό πενταετίας στις 945 μονάδες. Το ανοδικό κύμα που ξεκίνησε στα μέσα Αυγούστου από τις 800 μονάδες, βρίσκεται σε εξέλιξη. Σε υψηλό πενταετίας είναι δύσκολο να προσδιοριστούν επίπεδα αντίστασης και αυτά θα οριστούν από την πρώτη συσσώρευση. Πιθανό γύρισμα προς τον ΚΜΟ 60 ημερών (890 μονάδες) αντιμετωπίζεται ως βραχυχρόνια ευκαιρία”.

Η Leon Depolas Sec. σημειώνει: “Σταθερό ανοδικό μοτίβο εμφανίζει ο ΓΔ καταγράφοντας άνοδο για 7η συνεχόμενη ημέρα παρόλο που στο εξωτερικό τα πρόσημα των βασικών δεικτών είναι μικτά. Θεωρούμε φυσιολογική την όποια διόρθωση, αλλά μέχρι και την περιοχή των 880 μονάδων δεν παραβιάζεται το ανοδικό κανάλι στο οποίο βρισκόμαστε. Ο ΓΔ δεν έχει καταγράψει 2 συνεχόμενες πτωτικές εβδομάδες από αρχές Οκτωβρίου. Η μεταρρυθμιστική ατζέντα της Κυβέρνησης τροφοδοτεί την διάθεση για ανάληψη ρίσκου, ενώ πιθανή είναι και η αναβάθμιση του outlook από τον Οίκο Fitch”.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

ΗΠΑ

Μεικτά πρόσημα στη Wall Street ήταν το αποτέλεσμα των καλών αποτελεσμάτων της IBM και των απογοητευτικών του Netflix που συνδυάστηκαν με τις ανησυχίες για την πιθανή επιδημία από νέο ιό γρίπης που εντοπίστηκε στην Κίνα αλλά ήδη έχει απλωθεί και σε άλλες χώρες.

Ο πρόεδρος Τραμπ επανέφερε το ζήτημα της επαναδιαπραγμάτευσης της εμπορικής συμφωνίας με την Ε.Ε. σημειώνοντας ότι η Ευρώπη ήταν «πολύ σκληρή» και «εκμεταλλεύτηκε» τις ΗΠΑ, αλλά πλέον δεν έχει η ευρωζώνη άλλη επιλογή, παρά να κλείσει συμφωνία.

Στη Wall Street, o Dow Jones υποχώρησε -0,03% ή 9 μονάδες στις 29.186,27, ο S&P κατέγραψε κέρδη +0,03% στις 3.321,75 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα +0,14% στις 9.383,77 μονάδες.

Στον δείκτη Dow Jones, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Intel (+3,7%) και IBM (+3,6%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Dow Inc. (-3%) και Caterpillar (-2,1%).

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε 2,8% στα 56,74 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού σημείωσε οριακή πτώση. Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε οριακά έναντι του ευρώ στο 1,1092 δολάρια από 1,1084 την προηγούμενη μέρα. Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς έχασε μία μονάδα βάσης και διαμορφώθηκε στο 1,76%.

ΕΥΡΩΠΗ

Απώλειες στις ευρωαγορές μετά την εξάπλωση του κοροναϊού εκτός Κίνας. Επιβεβαιωμένα κρούσματα του ιού έχουν βρεθεί στην Ταϊλάνδη, τη Νότια Κορέα, την Ιαπωνία και την Ταϊβάν. Παράλληλα ο απολογισμός των νεκρών ανέδειξε 17 θανάτους στην Κίνα ενώ αύξηση καταγράφει και ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.

Στο μακροοικονομικό μέτωπο, ενισχύθηκε το κλίμα στον βιομηχανικό τομέα της Γαλλίας τον Ιανουάριο. Αναταραχές στην πολιτική σκηνή της Ιταλίας από πληροφορίες που θέλουν τον επικεφαλής του κόμματος που μετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό, Λουίτζι Ντι Μάιο, να έχει παραιτηθεί σήμερα από την ηγεσία του Κινήματος των 5 Αστέρων. Οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων ενισχύονται 5-8 μονάδες βάσης, με την απόδοση του 10ετούς, στο 1,44%.

Στις ευρωπαϊκές αγορές, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε -0,08% στις 423,04 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση -0,51% στις 7.571,92 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε χαμηλότερα -0,3% στις 13.515,75 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες -0,58% στις 6.010,98 μονάδες. Στα χρηματιστήρια της περιφέρειας του ευρώ ο ΜΙΒ στην Ιταλία έχασε -0,58% και στην Ισπανία ο ΙΒΕΧ 35 -0,39%.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ ήταν οριακά υψηλότερα έναντι του δολαρίου στα 1,1086 δολάρια από 1,1084 την προηγούμενη μέρα.

ΧΑ

Με συσσώρευση απάντησε η Αθήνα στην πτώση των Ευρωπαϊκών

Στην τρίτη σύνοδο της τέταρτης εβδομάδας του Ιανουαρίου, οι τιμές, μετά από άνοιγμα στις 943,21 με ανοδικό  χάσμα  (0,94 μονάδες) από το κλείσιμο της προηγούμενης (942,27), κινήθηκαν νευρικά. Με ανοδική κατεύθυνση από τις 10:30 ως τις 10:32 και καθαρά πτωτική από τις 10:35 ως τις 11:00. Έτσι ορίστηκε γρήγορα το  μέγιστο μέρας. Ήταν οι 944,87 από 943,66 την Τρίτη. Στις 11:00 σημειώθηκε το ελάχιστο της ελεύθερης διαπραγμάτευσης, οι 940,26 από 928,66 μονάδες την προηγούμενη.  Μετά το πρώτο ημίωρο, το ενδιαφέρον για αγορές ήταν έντονο παίρνοντας τον ΓΔ από το ελάχιστο για να τον οδηγήσουν στις 11:20 στο επίπεδο των 942 μονάδων, όπου η ισορροπία μεταξύ της προσφοράς και της ζήτησης ανάγκασε τον μέσο όρο σε πλάγια κίνηση σε στενό εύρος τιμών και εναλλαγές στο πρόσημο μεταβολής.

Από τις 15:24 με σταθερή υπεροχή της ζήτησης, υπήρξε διάστημα της διαπραγμάτευσης που αφιερώθηκε στην χωρίς διακοπές προσπάθεια  για να τον οδηγήσουν στο ανώτερο μέρας και στις 16:12 πέρασε πάνω από τις 944 για άλλη μια φορά. Αλλά δεν υπήρξε επανάληψη της τακτικής που εφάρμοσαν οι θεσμικοί στις τρεις προηγούμενες συνεδρίες, με κλείσιμο κοντά στο ανώτερο μέρας, γιατί εμφανίστηκαν πιέσεις πριν από τις δημοπρασίες και η νευρικότητα οδήγησε τον ΓΔ στις 17:01 στις 943,03 μονάδες. Σήμερα λοιπόν παραχωρήθηκε χρόνος για να ξεσπάσουν σοβαρές πιέσεις, αλλά παρουσιάστηκαν άμεσα απαντήσεις σε αυτές.  

Αξίζει να αναφέρουμε ότι η αγορά κινήθηκε από τις 13:41 ως τις 17:20 σε θετικό πεδίο, κυρίως ανάμεσα στις 942,7 μονάδες και τις 944 μονάδες. Η ανοδική εικόνα που εμφάνισαν τα ασιατικά χρηματιστήρια μετά από μια βουτιά την προηγούμενη και οι εντολές πώλησης που επικράτησαν στην Ευρώπη, χωρίς παρέμβαση από την εικόνα των συναλλαγών στις ΗΠΑ που είχαν θετική μεταβολή στα ΣΜΕ των βασικών της δεικτών και ανοδική έναρξη, δικαιολογούν την εξασθένιση της διάθεσης για συμμετοχή. Αλλά οι επιλογές των αγοραστών στην Αθήνα δεν συμβάδιζαν με τη μόνιμη πτώση στην Ευρώπη. 

Εδώ, η είσοδος των θεσμικών του δολαρίου δεν βοήθησε στα τελευταία λεπτά τη δυναμική της ζήτησης έναντι της προσφοράς με κατάληξη, η εμφάνιση νευρικότητας στο τελευταίο ημίωρο να αποτρέψει μια σταθερή αναζήτηση για νέο μέγιστο μέρας. Στις 17:01 ο ΓΔ είχε τοποθετηθεί στις 943,03 μονάδες. Μετά την έναρξη των δημοπρασιών, η νευρικότητα οδήγησε στην εγγραφή  τιμών για τον ΓΔ ελαφρά κάτω από τα επίπεδα των 943. Έτσι, έκλεισε 0,65 μονάδες ψηλότερα από το κλείσιμο της Τρίτης.

Τα blue chip που ώθησαν ανοδικά, με βάση τις μεταβολές τους, πάνω από +0,6%, ήταν οι ΕΛΛΑΚΤΩΡ +3,04%, ΟΠΑΠ +2,08%, ΟΤΕ +1,17%, ΜΠΕΛΑ +0,78%, ΕΤΕ +0,69%, και ΤΕΝΕΡΓ +0,61%. Οι τράπεζες είχαν καθοδική  τελική εικόνα. Μετοχές του 25άρη που συνέβαλλαν πτωτικά με πτώση άνω του -1% ήταν ΑΔΜΗΕ -1,21%, ΑΡΑΙΓ -1,11%, ΔΕΗ -1,08%, ΜΥΤΙΛ -1,06% και ΕΥΡΩΒ -1,04%. Η παρουσία των θεσμικών του δολαρίου, όση υπήρξε, δεν βελτίωσε την τελική εικόνα. Ήταν σύνοδος με ανοδικό αποτέλεσμα για την κεφαλαιοποίηση του ΧΑ, που κατέληξε στα 63,487 από 63,265 δις ευρώ.

Τη σύνοδο σφράγισε χαμηλότερο συναλλακτικό ενδιαφέρον έναντι της προηγούμενης συνεδρίας, με συναλλαγές σε πακέτα αξίας 25,624 εκατ. ευρώ (για ΟΤΕ ΕΤΕ ΟΠΑΠ ΕΧΑΕ ΦΡΛΚ ΟΤΟΕΛ και ΒΙΟ). Η δε εμφάνιση μικρών κερδών σε 2 από τα 4 Τραπεζικά blue chip, πιθανά δεν είχε σχέση με την δυναμική στα ελληνικά ομόλογα αναφοράς. Αυτά εμφάνισαν διακύμανση της απόδοσης  3 μονάδες και με 1 μονάδα  μεταβολή, η απόδοση από 1,38% έπεσε στο 1,37%.

Επηρέασαν μεικτά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (-0,29%), αφού οι επενδυτές έκλεισαν την ΑΛΦΑ στο -0,16% από -0,80%, την ΕΤΕ στο +0,69% από +0,07%, ΕΥΡΩΒ -1,04% από -1,57% και την ΠΕΙΡ στο -0,60% από +0,67%. Οι μετοχές του FTSEM αντιμετωπίστηκαν καλύτερα από τα blue chip με μεταβολή +1,25% από +0,21% την προηγούμενη σύνοδο.

Η στατιστική εικόνα των blue chip δεν βελτιώθηκε, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (9 από 13) blue chip έναντι των καθοδικών (16 από 10) και κανένα στα αμετάβλητα. Στο ΧΑ ο ΓΔ με μεταβολή +0,07% οδηγήθηκε στις 942,92 από 942,27 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 2354,21 από 2352,70 με μεταβολή +0,06%. Για τον ΓΔ ήταν η ανώτερη τιμή κλεισίματος με επόμενη καλύτερη πριν τα επίπεδα των 1000 μονάδων το κλείσιμο στις 950,95 στις 27/11/2014.

Για να συμβούν τα παραπάνω, ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 77,903 από 120,568 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 25,624 από 59,439 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές 25άρη, χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα, κατευθύνθηκαν 44,569 από 54,871 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 3,480 από 3,562 εκατ. ευρώ. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 70 από 48, των καθοδικών 44 από 48 και 26 από 31 ήταν οι σταθερές.

Τεχνική ανάλυση Παράγωγα

Η μείωση των όγκων έφερε και διατήρηση των ανοικτών θέσεων

Στην τρίτη σύνοδο της τέταρτης εβδομάδας του Ιανουαρίου, οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25 σε αρνητικό πεδίο και σε θετικό πεδίο από τις 10:30 ως τις 15:15 με αρκετές εναλλαγές και κατόπιν σε θετικό ως και τις δημοπρασίες. Τον έκλεισαν έτσι, 1,51 μονάδες ψηλότερα. Το μέγιστο, οι 2359,95 μονάδες εμφανίστηκε στις 10:32. Το ελάχιστο σημειώθηκε στις 11:00, και ήταν οι 2348,88. Στις 17:01 τον είχαν οδηγήσει στις 2353,62. Το κλείσιμο στις 2354,21 από 2352,70 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή +0,06% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα περιορίστηκε στα 6,603 από 11,970 εκατ. ευρώ.

Στα ΣΜΕ του 25άρη ο όγκος για τη σειρά Φεβρουαρίου διαμορφώθηκε στα 278 συμβόλαια με ανώτερο τις 2362,00 και κατώτερο τις 2346,00, ενώ οι τελευταίες πράξεις έγιναν στις 2352,00 από 2355,00 μονάδες. Επίσης άλλαξαν χέρια 4 ΣΜΕ λήξης Μαρτίου για το σχηματισμό 62 ανοικτών θέσεων από 63 την προηγούμενη με ανώτερο τις 2357,25 και κατώτερο τις 2353,25 μονάδες ενώ οι τελευταίες πράξεις έγιναν στις 2356,25 από 2350,00 μονάδες. Για τη νέα κυρίαρχη σειρά τα ανοικτά συμβόλαια έγιναν 10.472 από 10.430 ΣΜΕ.

Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη το ενδιαφέρον συνολικά εμφάνισε κάμψη. Στα calls του 25άρη λήξης Φεβρουαρίου, ο όγκος ήταν 4 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 2400 μονάδες. Στα δικαιώματα αγοράς της επόμενης σειράς δεν διακινήθηκαν συμβόλαια. Στα δικαιώματα πώλησης της σειράς Φεβρουαρίου ο όγκος ήταν 70 συμβόλαια για τιμές εξάσκησης από τις 2200 ως τις 2300 μονάδες. Δεν άλλαξαν όμως χέρια συμβόλαια λήξης Μαρτίου.

Ο 25άρης συσσωρεύει οριακά πάνω από τις 2350 μονάδες, ενώ ο ΓΔ φάνηκε ότι αναγνώρισε την οροφή στις 945 μονάδες, με αποτέλεσμα οι traders να διστάζουν να στοιχηματίσουν για τη βραχυπρόθεσμη τάση του δείκτη των παραγώγων. Στις ασιατικές συναλλαγές σήμερα τα συμβόλαια πετρελαίου μειώθηκαν σε επίπεδα χαμηλών επτά εβδομάδων, καθώς η μετάδοση της γρίπης αναμένεται να πλήξει τα αεροπορικά ταξίδια, ενώ η προειδοποίηση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας για πλεόνασμα πετρελαίου και η μεγαλύτερη από την αναμενόμενη αύξηση των αποθεμάτων αργού πετρελαίου των ΗΠΑ προκάλεσαν εκ νέου φόβους για υπερβολική προσφορά.

Η Merit Sec. επισημαίνει: “Το πρώτο σημείο στήριξης βρίσκεται στις 930 μονάδες, ενώ το πρώτο σημείο αντίστασης στις 950 μονάδες. Η έκτακτη γενική συνέλευση της Jumbo ενέκρινε την έκτακτη χρηματική διανομή ύψους €0,22/μετοχή. Ημερομηνία αποκοπής του δικαιώματος είναι η Παρασκευή 24/1/2019 και η πληρωμή στους Δικαιούχους θα γίνει την Πέμπτη 30/1/2020. Το υπόλοιπο €0,062/μετοχή, θα πρέπει πρώτα να εγκριθεί με απόφαση της τακτικής γενικής συνέλευσης, η οποία θα πραγματοποιηθεί εντός του πρώτου εξαμήνου. Η Διοίκηση της Εταιρείας ανακοίνωσε ότι οι πωλήσεις από 1ης Ιουλίου έως 31η Δεκεμβρίου 2019, αυξήθηκαν κατά 7,5% σε ετήσια βάση και διαμορφώθηκαν στα €512,5 εκατ. Οι πωλήσεις στην Ελλάδα ήταν αυξημένες κατά 3% σε ετήσια βάση, στην Κύπρο πάνω από 4%, στη Βουλγαρία 7% και στην Ρουμανία πάνω από 20%. Το δίκτυο καταστημάτων του Ομίλου ανέρχεται σε 80, εκ των οποίων 52 στην Ελλάδα, 5 στην Κύπρο, 9 στη Βουλγαρία και 14 στη Ρουμανία”.

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

Ο Νικόλας Πετράκης της Whitetip Investment ΑΕΠΕΥ χθες μετά το κλείσιμο σχολίασε:

“Η Ελληνική Αγορά συνεχίζει να εντυπωσιάζει, ενόψει της πιστοληπτικής αξιολόγησης του Ελληνικού αξιόχρεου από την Fitch την ερχόμενη Παρασκευή. Η Fitch είχε επιβεβαιώσει την βαθμίδα “ΒΒ-“ με σταθερό outlook ένα μήνα μετά τις εκλογές του Ιουλίου”, υπενθυμίζει

Βάσει της τότε αξιολόγησης, ο Οίκος θα αναβάθμιζε θετικά το Ελληνικό αξιόχρεο εάν έβλεπε μια μείωση του Δημοσίου χρέους, συντήρηση της οικονομικής ανάπτυξης και συνετή δημοσιονομική πολιτική ακολουθούμενη από σταθερό πολιτικό περιβάλλον.

Αν και μία πρόβλεψη αναβάθμισης από “ΒΒ-“ σε “ΒΒ” θα ήταν ριψοκίνδυνη σε αυτή τη φάση, η διατήρηση της υπάρχουσας βαθμίδας με θετικό αυτή τη φορά Outlook, αποτελεί το επικρατέστερο σενάριο.

Την αντίσταση των 945 και τα ψηλά του Φεβρουαρίου του 2015 έφτασε ο ΓΔ, επίπεδα που είχε πιάσει η Αγορά μετά την τετράμηνη παράταση του προγράμματος που είχε λάβει η τότε Κυβέρνηση. Η ψυχολογικού αλλά και τεχνικού χαρακτήρα αντίσταση των 945 μονάδων, αποτελεί και την κυριότερη αντίσταση μέχρι τον στόχο των 1013 μονάδων (61,8% Fibonacci της πτώσης 2014 - 2016).

Πλέον, η συμμετοχή των Τραπεζών κρίνεται απαραίτητη για την επίτευξη αυτού του στόχου, καθώς η πλειονότητα των Δεικτοβαρών τίτλων έχει ήδη κάνει σημαντικές υπερβάσεις.

Ο Τραπεζικός δείκτης συνεχίζει να ταλαιπωρείται σημαντικά χαμηλότερα των 985 μονάδων για έβδομη εβδομάδα, τηρώντας στάση αναμονής έχοντας όμως βελτιωμένη τεχνική εικόνα. Η υπέρβαση της ζώνης 985 - 990 μονάδων του κλαδικού δείκτη, θα επαναφέρει το σήμα αγοράς, δίνοντας την απαραίτητη ώθηση στο Χ.Α. για την επίτευξη του κρίσιμου στόχου των 1013 μονάδων του ΓΔ.

Πρωτοπόρα αν και αρκετά “πίσω” σε σχέση με τις άλλες τρείς είναι η Τράπεζα Πειραιώς, με την ισχυρότερη διαγραμματική εικόνα όσο παραμένει άνω των 3,18 ευρώ, ακολουθούμενη από την ΕΤΕ και την ΕΥΡΩΒ οι οποίες είναι πολύ κοντά στο ζητούμενο κλείσιμο ψηλότερα των 3,055 και 0,924 ευρώ αντίστοιχα. Τέλος, η ΑΛΦΑ εμφανίζει την χειρότερη εικόνα εκ των τεσσάρων Τραπεζών, αποζητώντας ένα ημερήσιο κλείσιμο ψηλότερα των 1,928 ευρώ, όντας η μόνη με ουδέτερη τάση.

Συνοψίζοντας, η Ελληνική Αγορά παραμένει ισχυρή με ανοδικό momentum και περιθώρια συνέχισης της πορείας της. Η ζώνη των 945 μονάδων έχει την σημαντικότητά της, όμως με την βοήθεια των Τραπεζών, τα βλέμματα είναι στραμμένα στην κύρια αντίσταση των 1013 μονάδων του ΓΔ. Μια θετική αξιολόγηση από την Fitch, θα συνέβαλε θετικά στην υπέρβαση της πρώτης αντίστασης της Αγοράς”.

Σήμερα

Οι ασιατικές αγορές  υποχώρησαν σήμερα Πέμπτη 23/1 όπως και οι μετοχές των Η.Π.Α., καθώς οι επενδυτές παρέμειναν ανήσυχοι για την εξάπλωση ενός νέου ιού γρίπης στην Κίνα ακριβώς την περίοδο που εκατομμύρια άνθρωποι προετοιμαζόταν να ταξιδέψουν για το σεληνιακό νέο έτος.

Τα συμβόλαια πετρελαίου μειώθηκαν σε επίπεδα χαμηλών επτά εβδομάδων, καθώς η μετάδοση της γρίπης αναμένεται να πλήξει τα αεροπορικά ταξίδια, ενώ η προειδοποίηση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας για πλεόνασμα πετρελαίου και η μεγαλύτερη από την αναμενόμενη αύξηση των αποθεμάτων αργού πετρελαίου των ΗΠΑ προκάλεσαν εκ νέου φόβους για υπερβολική προσφορά.

Ο ευρύτερος δείκτης MSCI για τις μετοχές της Ασίας-Ειρηνικού εκτός της Ιαπωνίας υποχώρησε -0,45% αλλά στις 8:50 δική μας ώρα είχε μεταβολή -1,12% ευρισκόμενος στις 559,69 μονάδες. Οι κινεζικές μετοχές με βάση τη μεταβολή του Σύνθετου Δείκτη μετοχών της Σαγκάης μειώθηκαν κατά -0,91% αλλά στις 8:50 δική μας ώρα είχε μεταβολή -3,39%. Οι μετοχές της Αυστραλίας υποχώρησαν κατά -0,57% αλλά στις 8:50 δική μας ώρα ο δείκτης S&P/ASX μεταβολή -0.63%, ενώ ο δείκτης μετοχών Nikkei της Ιαπωνίας υποχώρησε -0,6% αρχικά αλλά στις 8:50 δική μας ώρα έχανε -0,98%. Υπάρχει δηλαδή κλιμάκωση στις πιέσεις.

Το κινεζικό γιουάν έπεσε σε χαμηλά επίπεδα δύο εβδομάδων, ενώ τα ασφαλή καταφύγια, όπως το γιεν Ιαπωνίας, ο χρυσός και τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα αυξήθηκαν πριν από τον αποκλεισμό της κινεζικής πόλης Wuhan το κέντρο της επιδημίας, ο οποίος ξεκινά αργότερα σήμερα.

Οι θάνατοι στην Κίνα από τον νέο κοροναϊό αυξήθηκαν στις 17 την Τετάρτη, ενώ επιβεβαιώθηκαν περίπου 600 περιπτώσεις ασθενών. Το ξέσπασμα έχει προκαλέσει αναμνήσεις από σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο (SARS) κατά την περίοδο 2002-2003, έναν άλλο κορωναϊό που ξέσπασε στην Κίνα και σκότωσε σχεδόν 800 ανθρώπους σε παγκόσμια πανδημία.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης ΗΠΑ υποχώρησαν 0,22% την Πέμπτη στην Ασία.

Προτεινόμενα για εσάς

Σχετικά σύμβολα

  • DAX
  • DJC
  • ΓΔ
  • UKX

Σχολιασμένα