Νέες απειλές των ΗΠΑ για δασμούς στα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα

Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου 2020 13:29
UPD:13:31
REUTERS/FABIAN BIMMER

Μπορεί οι ΗΠΑ  να έκλεισαν το μέτωπο με την Κίνα και να κήρυξαν ανακωχή με τη Γαλλία στην αντιπαράθεση με τον ψηφιακό φόρο, παραμένει όμως ενεργό το μέτωπο με την Ευρώπη, με τον Αμερικανό υπουργό Εμπορίου, Γουίλμπουρ Ρος, να επαναφέρει στο προσκήνιο την απειλή περί επιβολής δασμών στα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα και παρά το γεγονός ότι Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες εμμένουν στο στόχο για την επίτευξη μιας νέας εμπορικής συμφωνίας.

ΗΠΑ και Ε.Ε. βρίσκονται στα μαχαίρια εδώ και περίπου τέσσερα χρόνια, από τότε που εξελέγη ο Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία και έβαλε τέλος στις διαπραγματεύσεις για μια υπερατλαντική συμφωνία. Σύμφωνα με τον Τραμπ, η Ευρώπη «πιθανότατα είναι τόσο κακή όσο η Κίνα όταν πρόκειται για ζητήματα εμπορίου», ενώ την χαρακτήρισε «βάρβαρη» ως εμπορικό εταίρο.

Ο Τραμπ έχει απειλήσει να επιβάλει δασμούς έως και 15% στις εισαγωγές αυτοκινήτων και ανταλλακτικών από Ευρώπη -έναν κλάδο από τους πιο σημαντικούς για την ευρωπαϊκή οικονομία. Μια τέτοια απειλή, παρά τις πρόσφατες θετικές δηλώσεις και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού, παραμένει στο τραπέζι.

«Είμαστε πρόθυμοι για μια ειρηνική συμφωνία με την Ε.Ε.», δήλωσε ο κ. Ρος σε συνέντευξη Τύπου. «Αλλά ο πρόεδρος, όπως ακούσατε χθες, κατέστη επίσης σαφές ότι εάν αυτό δεν αποφέρει καρπούς, τότε θα κινηθούμε προς διαφορετική κατεύθυνση», πρόσθεσε ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου, εξηγώντας ότι ο Τραμπ αποφάσισε πως από τη στιγμή οι διαπραγματεύσεις αρχίζουν να αποφέρουν καρπούς, οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να διαπραγματεύονται.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα