Talk of the market: Άρχισε ο τραπεζικός «μετασχηματισμός»

Βήματα από Eurobank, Τράπεζα Πειραιώς, Alpha Bank
Δευτέρα, 03 Φεβρουαρίου 2020 11:05
UPD:11:29

Δεν αποτελεί έκπληξη ότι οι κινεζικές αγορές άνοιξαν στο κόκκινο μετά την πολυήμερη αργία - παρά την “στήριξη” της κεντρικής τράπεζας, που διοχέτευσε στο σύστημα ρευστότητα ύψους 174 δισ. δολ.. Μεγαλύτερη θα είναι η έκπληξη εάν επιβεβαιωθούν οι ανησυχίες για βουτιά της ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας λόγω των επιπτώσεων από την εξάπλωση του κορονοϊού, πιθανόν κάτω από 5% στο α’ τρίμηνο, όπως καταγράφουν οι πρώτες εκτιμήσεις. Τα πρώτα επίσημα στοιχεία για την οικονομία της Κίνας θα καθησυχάσουν ή θα ενισχύσουν τους φόβους για την πιθανότητα παγκόσμιας ύφεσης το 2020.

Σε αυτό το περιβάλλον, οι αναλυτές προβλέπουν έντονη μεταβλητότητα στις διεθνείς αγορές κεφαλαίου, με το ελληνικό χρηματιστήριο να ακολουθεί τη γενική τάση αναζητώντας στηρίξεις στα επίπεδα κάτω από τις 900 μονάδες. 

Βαρόμετρο για την τοπική αγορά αναμένεται να είναι ο τραπεζικός κλάδος ενόψει των κινήσεων για την εξυγίανση των ισολογισμών.

Πρώτο βήμα από τη Eurobank, που εξυγιαίνει τον ισολογισμό της στο α’ τρίμηνο του 2020, καθώς η Eurobank Holding παίρνει ζημιά 1,5 δισ. ευρώ με τη μεταβίβαση του 20% των ομολογιών ενδιάμεσης διασφάλισης της τιτλοποίησης Cairo και εν συνεχεία τη δωρεάν απόδοση στους μετόχους της 75% των ιδίων μετοχών, όπως ανέφερε στη γενική συνέλευση των μετόχων της τράπεζας ο διευθύνων σύμβουλος, Φωκίων Καραβίας.

Τα δικά της σχέδια για την εξυγίανση του ισολογισμού της αναμένεται να παρουσιάσει στους αναλυτές, στις 18.00 σήμερα το απόγευμα, η Τράπεζα Πειραιώς - που έχει ήδη γνωστοποιήσει τη συμμετοχή της στο σχέδιο κρατικών εγγυήσεων “Ηρακλής” με δύο τιτλοποιήσεις συνολικού ύψους 3 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με την πρόσκληση για το conference call η τράπεζα σχεδιάζει να παρουσιάσει στους αναλυτές ενημέρωση για τις τρέχουσες εξελίξεις και τις τάσεις στην αγορά.

Συνεχίζει τις επαφές με θεσμικούς επενδυτές το επιτελείο της Alpha Bank. Εξάλλου, εντός της εβδομάδας προβλέπεται να ανοίξει και το βιβλίο προσφορών για την έκδοση Tier II της τράπεζας ύψους τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ, με αναδόχους τις Citigroup, Goldman Sachs, JP Morgan, HSBC και Royal Bank of Scotland.

Εντωμεταξύ, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) έστειλε μήνυμα στις τέσσερις συστημικές τράπεζες, ως μέτοχος τους, να προωθήσουν διαδικασίες ενεργής διαχείρισης των κόκκινων δανείων, σε συνέχεια των αλλαγών στην σχετική ποινική νομοθεσία και το νέο ποινικό κώδικα (ν. 4619/2019).

Ίσως και σήμερα να υπάρχουν νέα για την υπογραφή της συμφωνίας εξυγίανσης της Creta Farms. Πάντως, αν και πιστωτές, μέτοχοι και επενδυτής είχαν συμφωνήσει στους βασικούς όρους ήδη από τα τέλη της περασμένης χρονιάς, δημιουργούνται εύλογα ερωτήματα για την συνεχή αναθεώρηση του χρονοδιαγράμματος (που αρχικώς προέβλεπε υπογραφή στις 15 Ιανουαρίου) και ειδικότερα για τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών που μεταθέτουν το τυπικό των υπογραφών από μέρα σε μέρα - την ώρα μάλιστα που ο επενδυτής (Δ.Βιντζηλαίος-όμιλος Ιmpala) φέρεται να έχει προβεί στην ίδρυση νέας εταιρείας για τον παραπάνω σκοπό.

260 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 6,875% άντλησε η θυγατρική της Frigoglass, Frigoglass Finance B.V. στο πλαίσιο ομολογιακής έκδοσης λήξης 2025. Οι ομολογίες είναι προνομιακής εξασφάλισης και η προσφορά αναμένεται να ολοκληρωθεί περί την 12η Φεβρουαρίου 2020.

Η Lamda Malls φλερτάρει με το ΧΑ. Αυτό βέβαια δεν είναι νέο, δεδομένου ότι τις σχετικές προθέσεις του ομίλου Lamda Development για τη θυγατρική του είχε εκφράσει πρόσφατα ο επικεφαλής του ομίλου, Οδυσσέας Αθανασίου. Ωστόσο η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που (σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ) εγκρίνει το Ειδικό Χωροταξικό Σχέδιο του The Mall Athens λύνει την αβεβαιότητα περί αυθαίρετου και δημιουργεί προϋποθέσεις εισφοράς της εν λόγω δραστηριότητας στη Lamda Malls. Ως αποτέλεσμα, γίνεται ένα σημαντικό βήμα στα σχέδια εισόδου της στο χρηματιστήριο. Σημειώνεται ότι στην Lamda Malls συμμετέχει η αμερικανική Värde Partners, σημαντικός στρατηγικός εταίρος ενόψει της υλοποίησης της επένδυσης στο Ελληνικό ενώ υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία ελέγχει ήδη τα εμπορικά κέντρα Golden Hall και Μediterranean Cosmos.  

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα