Talk of the market: Εν αναμονή της ετυμηγορίας του MSCI

Δευτέρα, 10 Φεβρουαρίου 2020 11:06
UPD:11:08

Η μεταβλητότητα παραμένει κυρίαρχο χαρακτηριστικό των διεθνών αγορών. Αυτός είναι ένας ανασταλτικός παράγοντας ανόδου για το ελληνικό χρηματιστήριο σε μια συγκυρία που υπάρχουν θετικά μηνύματα από το μέτωπο της οικονομίας και οι εισροές από ξένους επενδυτές επιβεβαιώνει την εμπιστοσύνη τους στις προοπτικές μερίδας εισηγμένων εταιρειών.

Σημειώνεται ότι στις 12 Φεβρουαρίου ο MSCI θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα της τριμηνιαίας αναθεώρησης των δεικτών του. Υπενθυμίζεται ότι στον MSCI Greece Index συμμετέχουν οι εταιρείες ΟΤΕ (με στάθμιση 20,74%), Αlpha Bank (16,14%), OΠΑΠ (13,90%), Eurobank (13,86%), Jumbo (12,8%), Εθνική Τράπεζα (10,13%), Motor Oil (7,49%) και Τιτάν (4,94%). 

Η επιτυχημένη κίνηση της Alpha Bank στην πρώτη έκδοση δεκαετούς ομολόγου Tier ΙΙ, η οποία άντλησε 500 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 4,25%, δημιουργεί μια καλή συγκυρία και για τις άλλες τράπεζες που προγραμματίζουν ανάλογες εκδόσεις. Σειρά φέρεται να παίρνει η Τράπεζα Πειραιώς με έκδοση ομολόγου μειωμένης εξασφάλισης ύψους 500 εκατ. ευρώ, σε συνέχεια και των πρόσφατων δεσμεύσεων της διοίκησης. Υπενθυμίζεται ότι πριν λίγες ημέρες ο Χρήστος Μεγάλου, Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου ανέφερε ότι η Τράπεζα Πειραιώς θα προχωρήσει σε εμπροσθοβαρείς ενέργειες μη οργανικής μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων της το 2020 και σε τιτλοποιήσεις ύψους περίπου 7 δισ. ευρώ.

Παραιτήθηκε χθες και ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Folli Follie, Αβραάμ Γούναρης ενώ αναμένονται οι νομικές ενέργειες που προανήγγειλλε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για την αναναδιάρθρωση του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας. Το μπαράζ εξελίξεων δρομολόγησε η έφοδος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς στα γραφεία της εταιρείας την περασμένη Πέμπτη ενώ είχε “παρέμβει” ο βασικός μέτοχος Δημήτρης Κουτσολιούτσος με δική του πρόταση για αλλαγές προσώπων στη διοίκηση.

Επένδυση 480 εκατ. ευρώ εγκαινιάζεται στο Καστέλι, στην Κρήτη, όπου θα αναπτυχθεί σε μια πενταετία το δεύτερο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας. Στο project, που έχει αναλάβει η ΓΕΚ Τέρνα με την ινδική GMR, το δημόσιο θα ελέγχει το 46%.

Σήμερα, 10 Φεβρουαρίου, θα πραγματοποιηθεί η πληρωμή του μερίσματος του ΟΠΑΠ και ταυτόχρονα 13.084.373 νέες μετοχές θα τεθούν σε διαπραγμάτευση, στο πλαίσιο του προγράμματος επανεπένδυσης μερίσματος (scrip dividend).

Τα ΕΛΤΑ, οργανισμό με 192 χρόνια ζωής, με έλλειμμα 6 εκατ. ευρώ το μήνα και ληξιπρόθεσμες οφειλές 100 εκατ. ευρώ, σχεδιάζει να διασώσει η κυβέρνηση, κατά δήλωση του υπουργού Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκου Πιερρακάκη. Δρομολογούνται κλείσιμο καταστημάτων και πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου.

Αιτήσεις για δημιουργία φωτοβολταϊκών πάρκων συνολικής ισχύος 2 GW στη Δυτική Μακεδονία και 1 GW στην περιοχή της Μεγαλόπολης Αρκαδίας προανήγγειλλε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης, από την Πτολεμαϊδα, όπου μίλησε σε ημερίδα για την απολιγνητοποίηση στην περιοχή. 

Φωτοβολταϊκό πάρκο 204 MW στη Βόρεια Ελλάδα εξαγοράζουν τα ΕΛΠΕ από την γερμανική εταιρεία Juwi. Η μονάδα αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία στο β’ εξάμηνο του 2021 ενώ σχετικές αναφορές φέρεται να έκανε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, που προανήγγειλλε υπογραφή της συμφωνίας στις 17 Φεβρουαρίου. Πρόκειται για εξαγορά που είναι σύμφωνη με τη στρατηγική της εταιρείας στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπου έχει θέσει βραχυπρόθεσμο στόχο χαρτοφυλάκιο 300 MW.

Με την ολοκλήρωση της δημόσιας διαβούλευσης για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, το τελικό του κείμενο αναμένεται να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή μέχρι την Τετάρτη, 12 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννη Βρούτση.  

 

 

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα