Κομισιόν: Τείχος προστασίας μπροστά στην απειλή τεχνολογικών κολοσσών και Κίνας

Τετάρτη, 19 Φεβρουαρίου 2020 14:48
UPD:14:50
REUTERS/YVES HERMAN

Τις πολυαναμενόμενες προτάσεις για την προετοιμασία της Ευρώπης μπροστά στις προκλήσεις της ψηφιακής εποχής παρουσίασε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οι προτάσεις εστιάζουν στην εκμετάλλευση της τεράστιας βάσης βιομηχανικών δεδομένων, αλλά και κανονισμούς που διέπουν την τεχνητή νοημοσύνη και βάζουν φρένο στην κυριαρχία των αμερικανικών τεχνολογικών κολοσσών, όπως το Facebook, Google και Amazon.

Η στρατηγική δεδομένων και τεχνητής νοημοσύνης εντάσσονται στα ευρύτερα σχέδια της Κομισιόν να βοηθήσει τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις να ανταγωνισθούν καλύτερα τους τεχνολογικούς κολοσσούς των ΗΠΑ και τις κρατικές επιχειρήσεις της Κίνας στον ψηφιακό κόσμο.

H δέσμη μέτρων θα διαμορφώσει το ψηφιακό μέλλον της Ευρώπης, ανέφερε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. «Καλύπτει τα πάντα, από κυβερνοασφάλεια μέχρι ζωτικής σημασίας υποδομές, ψηφιακές δεξιότητες και media. Θέλω αυτή η ψηφιακή Ευρώπη να αντικατοπτρίζει την καλύτερη Ευρώπη -ανοικτή, δίκαιη, διαφοροποιημένη, δημοκρατική και σίγουρη», τόνισε.

Στόχος της Κομισιόν είναι η δημιουργία μιας ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς δεδομένων και να διασφαλίσει παράλληλα ότι η χρήση της τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης θα λάβει υπόψη τους προβληματισμούς περί ιδιωτικότητας λογαριασμών και ηθικά διλήμματα. Το σχέδιο προβλέπει και κλιματική ουδετερότητα των κέντρων δεδομένων έως το 2030.

Aνταποκρινόμενη στα παράπονα για την κυριαρχία που απολαμβάνουν μεγάλες online πλατφόρμες, η Κομισιόν παρουσίασε κανονισμούς που δεν θα επιτρέπουν στους τεχνολογικούς κολοσσούς να επιβάλλουν μονομερώς προϋποθέσεις πρόσβασης και χρήσης δεδομένων ή να επωφελούνται δυσανάλογα από τη δεσπόζουσα θέση τους.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα