«Νοσούν» ευρώ και ασιατικά νομίσματα, κερδίζει το δολάριο

Πέμπτη, 20 Φεβρουαρίου 2020 10:21
UPD:10:26
REUTERS/Jason Lee

Το αμερικανικό δολάριο επιλέγουν όπως φαίνεται οι επενδυτές στην αγορά συναλλάγματος ως το απόλυτο καταφύγιο, γυρίζοντας την πλάτη στο ευρώ και τα ασιατικά νομίσματα. Η πτώση του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος είναι τέτοια ώστε το Reuters να «βλέπει» παρέμβαση στην αγορά για στήριξή του, ενώ ισχυρότατες πιέσεις δέχεται και το ιαπωνικό γεν, που άλλοτε λειτουργούσε ως επενδυτικό καταφύγιο, καθώς η ιαπωνική οικονομία νοσεί βαριά.

Στο στόχαστρο βρίσκεται επίσης και το κινεζικό γιουάν, που υποχώρησε σε ναδίρ δύο μηνών, καθώς η κεντρική τράπεζα προσπαθεί με χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής να αποτρέψει την απότομη επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας, στην οποία είναι αναπόφευκτα τα σοβαρά κρούσματα από την εξάπλωση του Covid-19. 

Yπό τις συνθήκες αυτές το δολάριο πανηγυρίζει τα μεγαλύτερα κέρδη του έναντι των μεγάλων ανταγωνιστών του εδώ και έξι μήνες. Ενισχύετα στα 111,38 γεν και στα 7,0215 γιουάν. Η ισοτιμία έναντι του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος είναι 1,0798 δολάρια ανά ευρώ και η απόλυτη ισοτιμία 1:1 ενδεχομένως να μην αργήσει να έρθει. 

Η εξέλιξη αν και πιστοποιεί την εμπιστοσύνη των επενδυτών στις προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας προκαλεί εκνευρισμό στην κυβέρνηση Τραμπ που θεωρεί ότι ένα ισχυρό δολάριο είναι ανταγωνιστικό μειονέκτημα. 

naftemporiki.gr 

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα