Talk of the market: Κοροναϊός και επενδυτικό ρίσκο, Eurobank και συνέλευση της Creta

Δευτέρα, 24 Φεβρουαρίου 2020 11:05
UPD:11:05

Η εξάπλωση του Covid-19 απειλεί την παγκόσμια οικονομία. Αυτό διαμηνύνουν αναλυτές και πολιτικοί αξιωματούχοι. Ο κίνδυνος σημαίνει επενδυτικό ρίσκο και αντανακλάται στις αγορές κεφαλαίου. Το σημαντικό είναι ότι η ταχύτατη διάδοση του κορονοϊού στην Ιταλία δείχνει ότι η απειλή χτυπά την πόρτα της Ελλάδας. Εξού και η συνάντηση που πραγματοποιεί σήμερα ο yπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ενόψει των ενισχυμένων μέτρων που αποφασίστηκαν σε ευρεία σύσκεψη που έγινε χθες Κυριακή, στο Υπουργείο Υγείας. Την ίδια ώρα η Υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως ανακοίνωσε αναστολή όλων των εκδρομών των σχολείων προς Ιταλία.

- Στο χρηματιστήριο ο Γενικός Δείκτης ανοίγει σήμερα από την περιοχή κάτω από τις 900 μονάδες, με εμφανή αδυναμία να επιβεβαιώσει επίπεδα στήριξης όσο οι μετοχές των τραπεζών χάνουν έδαφος, εν αναμονή της οριστικοποίησης του πλαισίου που θα διέπει τις εγγυήσεις του ελληνικού δημοσίου στο σχέδιο “Ηρακλής”. Η μηδενική επιβάρυνση στο μέσο σταθμισμένο ενεργητικό δεν φαίνεται να προκύπτει με απριόρι κρατική εγγύηση.

- Αυτή την εβδομάδα, πιθανότατα σήμερα, η Eurobank θα καταθέσει αίτημα ένταξης στο πρόγραμμα “Ηρακλής” για την τιτλοποίηση Cairo και για κύρια ομόλογα ύψους 2,4 δισ. ευρώ που σχεδιάζει να εκδώσει. Όπως έχουν σήμερα τα πράγματα, χωρίς να έχει επιτευχθεί μηδενική επιβάρυνση, και με βάση το ρυθμιστικό μοντέλο IRB που ακολουθεί η τράπεζα, η επιβάρυνση του μέσου σταθμισμένου ενεργητικού της υπολογίζεται σε 25%.  

- Στρατηγική συνεργασία με την ORIX Corporation ανακοίνωσε η Τράπεζα Πειραιώς, για τη παροχή χρηματοδοτικών λύσεων στον ναυτιλιακό κλάδο, όπου η ελληνική τράπεζα διατηρεί χαρτοφυλάκιο άνω των 2,5 δισ. δολ. Από την πλευρά της η ORIX Corporation ανήκει σε έναν όμιλο με ενεργητικό 100 δισ. δολ. και παρουσία σε 37 χώρες.

- Ψήφο εμπιστοσύνης στον Γιάννη Στουρνάρα, τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, του οποίου η θητεία λήγει σε τρεις μήνες, έδωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Ο κ. Στουρνάρας ανέλαβε καθήκοντα προέδρου στην Επιτροπή Επιθεώρησης (Audit Committee) της ΕΚΤ, στην οποία ήταν μέλος από το 2018.

- Αυτή την εβδομάδα και συγκεκριμένα στις 27 Φεβρουαρίου είναι προγραμματισμένη η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της Creta Farms, η οποία και θα εγκρίνει το σχέδιο εξυγίανσης που έχει συμφωνηθεί από τις τράπεζες και την Impala Investment, προκειμένου άμεσα να κατατεθεί αίτημα υπαγωγής της εταιρείας στο άρθρο 106β ή δ του ΠτΚ. Έτσι θα κλείσει ένας μεγάλος κύκλος σημαντικών εξελίξεων και θα ανοίξουν προοπτικές για την ρεθυμνιώτικη αλλαντοβιομηχανία.

- Συνάντηση με τη διοίκηση της Gastrade, που αναπτύσσει το ενεργειακό έργο του υπεράκτιου τερματικού σταθμού LNG της Αλεξανδρούπολης, έχει σήμερα το επιτελείο της ρουμανικής Romgaz. Στόχος είναι η συμμετοχή της τελευταίας με 20% στο έργο. 

- Η Παυλίδης Μάρμαρα εξαγόρασε την Dionyssomarble Bulgaria, με τα δυο μεγαλύτερα λατομεία εξόρυξης του ασβεστολιθικού υλικού Vratza (limestone) που έχει επιλεγεί σε πολλά μνημειώδη έργα (Leopold Museum-Vienna, Frankfurt Main Opera Tower, Louis Vuitton-Berlin κ.α.). 

- Ημέρα πένθους σήμερα για την οικογένεια του Δήμου Βερούκα αλλά και για τους εργαζόμενους της αλυσίδας super market Bazzar. Ο Δήμος Βερούκας έφυγε ξαφνικά από τη ζωή το Σάββατο 22 Φεβρουαρίου, προκαλώντας σοκ στην αγορά του λιανεμπορίου, όπου πρωταγωνίστησε τις τελευταίες δεκαετίες, ως ένας ευφυής επιχειρηματίας που μαζί με τον αδελφό του Γιώργο, ανέδειξαν το Bazzar σε ισχυρό σήμα, ιδρυτικό μέλος του συνεταιρισμού ΕΛΟΜΑΣ και με σειρά δραστηριοτήτων σε χονδρεμπόριο, τρόφιμα, logistics κ.ά.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα