ΒΕΑ: Έως 20 Μαρτίου η αποπληρωμή εισφορών Ιανουαρίου για 1,44 εκατ. μη μισθωτούς

Τρίτη, 25 Φεβρουαρίου 2020 13:51
UPD:13:55
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Την παράταση για την αποπληρωμή των εισφορών Ιανουαρίου έως τις 20 Μαρτίου ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας (ΒΕΑ), τη Δευτέρα.

Απευθυνόμενος προς τα μέλη του ΒΕΑ, ο κ. Βρούτσης διευκρίνισε ότι με νομοτεχνική βελτίωση που κατέθεσε στη Βουλή δίνει τη δυνατότητα σε 1,44 εκατ. μη μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες, να επιλέξουν από την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου την κλίμακα των ασφαλιστικών εισφορών τους για το 2020. Η πλατφόρμα θα λειτουργήσει στον ψηφιακό ιστότοπο του ΕΦΚΑ, www.efka.gov.gr, αμέσως μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου στις 27 Φεβρουαρίου.

Ο υπουργός Εργασίας επανέλαβε ότι πλέον οι ασφαλιστικές εισφορές αποσυνδέονται από το εισόδημα των ελευθέρων επαγγελματιών, τα έτη ασφάλισης, αλλά και τον κατώτατο μισθό, ενώ θεσμοθετείται σταθερό ποσό για την εισφορά υγείας, από τη 2η κλίμακα, 252 ευρώ τον μήνα και πάνω, για το σύνολο των μη μισθωτών. Πλέον, όπως δήλωσε ο κ. Βρούτσης, «υψηλότερη εισφορά οδηγεί σε υψηλότερες συντάξεις», ενώ όσον αφορά την αύξηση στην κατώτατη εισφορά στα 210 ευρώ από 185 ευρώ που είναι σήμερα, εξήγησε ότι συνδυάζεται με τη μείωση του φόρου από το 20% στο 9% και για τα χαμηλά εισοδήματα σε ετήσια βάση οι μη μισθωτοί έχουν όφελος 900 ευρώ τον χρόνο.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΒΕΑ, Παύλος Ραβάνης, επισήμανε ότι περισσότεροι από 640.000 ελεύθεροι επαγγελματίες, έμποροι, βιοτέχνες και αυτοκινητιστές θα κληθούν να προχωρήσουν στην επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας, με όσους έχουν περισσότερα από 30 χρόνια ασφάλισης να πρέπει να επιλέξουν από την 3η ασφαλιστική κατηγορία και πάνω, για να διασφαλίσουν υψηλότερη σύνταξη.

Ταυτόχρονα, ο κ. Ραβάνης ζήτησε από τον υπουργό Εργασίας να υπάρξει ειδική μέριμνα για την αναπλήρωση της ανταποδοτικής σύνταξης, για εκείνους που συμπληρώνουν πάνω από 40 έτη ασφάλισης και συνεχίζουν να διατηρούν τις επιχειρήσεις τους.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ο Γιάννης Βρούτσης τόνισε ότι με το νομοσχέδιο καμία σύνταξη δεν μειώνεται. Αντίθετα, μέρος των σημερινών συνταξιούχων θα δουν μόνο αυξήσεις, ενώ οι πιο ευνοημένοι θα είναι οι σημερινοί και οι μελλοντικοί εργαζόμενοι, καθώς θα δουν αύξηση των συντάξεών τους, εφόσον συμπληρώσουν πάνω από 30 χρόνια εργασιακού βίου.

Ακόμη, ανέφερε ότι η ασφαλιστική μεταρρύθμιση δημιουργεί μεγάλες οικονομίες κλίμακας, με εξοικονόμηση πόρων κι αποτελεσματικότερη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού του νέου e-Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, προς όφελος των ασφαλισμένων. Η διοικητική κι οργανωτική ενοποίηση κάτω από την «ομπρέλα» του νέου e-ΕΦΚΑ θα οδηγήσει σε ταχύτερο χρόνο απονομής των συντάξεων, καθώς μέχρι σήμερα για την απονομή της κύριας, της επικουρικής και του εφάπαξ ενός ασφαλισμένου, χρειάζονταν τρεις διαφορετικοί υπάλληλοι από τρεις διαφορετικούς φορείς. Μετά τη δημιουργία του e-ΕΦΚΑ, δημιουργούνται ενιαίοι ασφαλιστικοί φάκελοι.

Από την πλευρά της, η διοίκηση του ΒΕΑ υπέβαλε αιτήματα στον υπουργό Εργασίας για:

- Ειδική μέριμνα για οφειλέτες ασφαλισμένους του πρώην ΟΑΕΕ, που οι οφειλές τους δημιουργήθηκαν κατά την διάρκεια της οικονομικής κρίσης, δεν μπόρεσαν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους και δεν μπορούν να συνταξιοδοτηθούν κάνοντας χρήση του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου παρακράτησης των οφειλών από τη σύνταξη.

- Συνταξιοδοτικό δικαίωμα σε όσους βρίσκονται σε καθεστώς αδράνειας ή εκκαθάρισης και έχουν περάσει το ηλικιακό όριο.

- Δυνατότητα για τα μέλη Διοικητικού Συμβουλίου Α.Ε. που λαμβάνουν αμοιβή, καθώς και τους διαχειριστές όλων των νομικών μορφών των εταιρειών πλην ΙΚΕ, στην ελεύθερη επιλογή σε μια από τις έξι ασφαλιστικές κατηγορίες και κατά το σύστημα και τον τρόπο που ασφαλίζονται οι μισθωτοί.

- Αναγνώριση του χρόνου προ εγγραφής για τους ασφαλισμένους του πρώην ΤΕΒΕ.

- Ρύθμιση τρεχουσών οφειλών στο ΚΕΑΟ.

- Εξορθολογισμό των προστίμων του ΣΕΠΕ.

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα