Αναδρομικά συνταξιούχων 2013: Δεν πληρώνουν τίποτα έως τέλος Μαΐου

Πέμπτη, 27 Φεβρουαρίου 2020 12:07
UPD:12:09
INTIME NEWS/ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

Διατάξεις με τις οποίες θα διορθώνονται τα λάθος εκκαθαριστικά φόρου για αναδρομικά που πήραν οι συνταξιούχοι το 2013 θα περιληφθούν σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών.

Όπως τόνισε πριν από λίγο μιλώντας στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας με τις διατάξεις θα διορθώνονται περιπτώσεις όταν :

*   εκ παραδρομής επιβλήθηκαν φόροι ή

*   επιβλήθηκαν πρόστιμα για πιστωτικά - μηδενικά εκκαθαριστικά των αναδρομικών 2013 και

*  κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια.

 Μέχρι όμως να έρθουν οι συγκεκριμένες διατάξεις στη Βουλή, ο υπουργείο Οικονομικών κατέθεσε χθες το βράδυ τροπολογία σύμφωνα με την οποία οι φορολογούμενοι αυτοί, δηλαδή οι περίπου 72.000 συνταξιούχοι δεν θα πληρώσουν τίποτα έως το τέλος Μαίου.

Αναφερόμενος στο ζήτημα που ανέκυψε τα Χριστούγεννα του 2019, ο Χρήστος Σταϊκούρας τόνισε ότι το πρόβλημα δημιουργήθηκε επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ υπενθυμίζοντας ότι

*  το 2014  τα Ασφαλιστικά Ταμεία είχαν αναρτήσει στο Τaxis τα αναδρομικά ποσά συντάξεων που είχαν εισπράξει το 2013 οι συνταξιούχοι, αλλά όχι και το έτος στο οποίο αυτά ανάγονταν. 

* ως αποτέλεσμα, η Φορολογική Διοίκηση ήρθε να καταλογίσει τα παραπάνω ποσά με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, χωρίς να έχει προβεί σε ελέγχους επί τόσα έτη διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να διαπιστωθεί σε ποια χρονιά  πραγματικά ανάγονται, ζητώντας, μεταξύ άλλων, στοιχεία από τους φορείς.

*  μόλις διαπιστώθηκε από τη Φορολογική Διοίκηση ότι λήγει η πενταετία και υπάρχει κίνδυνος παραγραφής -και μάλιστα για στοιχεία που ήταν στη διάθεσή της- έστειλε χιλιάδες σημειώματα στους φορολογούμενους με συμπληρωματικούς φόρους.

Στόχος μας είναι, είπε ο υπουργός Οικονομικών «να υπάρχει εμπιστοσύνη στη σχέση κράτους-πολίτη, τηρώντας απαρέγκλιτα θεμελιώδεις αρχές, όπως αυτή της χρηστής διοίκησης, της αναλογικότητας από πλευράς του κράτους και βέβαια της φορολογικής συμμόρφωσης από πλευράς των πολιτών».

 

 

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα