Talk of the market: Κορωνοϊός και μεταναστευτικό δυνητικοί κίνδυνοι και για τις τράπεζες

Τετάρτη, 04 Μαρτίου 2020 11:08
UPD:16:17

Covid - 19 και Μεταναστευτικό αναβαθμίζονται στη λίστα των κινδύνων για τη χώρα εξού και οι συντονισμένες δράσεις σε πολιτικό, διπλωματικό και τεχνοκρατικό επίπεδο για την διαχείρισή τους. Αυτά τα ρίσκα μετρούν επενδυτές αλλά και τράπεζες. Οι τελευταίες μάλιστα φέρονται να ανησυχούν περισσότερο γι’ αυτούς τους κινδύνους παρά για τα stress tests εν όψει των οποίων ετοιμάζονται να αποστείλουν στηνΕΚΤ την ερχόμενη εβδομάδα τα πρώτα στοιχεία. Θα ακολουθήσουν οι προβλέψεις τριετίας στα τέλη Μαρτίου και κατόπιν δύο ακόμη φάσεις υποβολής στοιχείων, στις 12 Μαΐου και στις 19 Ιουνίου, ενώ τα αποτελέσματα αναμένεται να οριστικοποιηθούν στα τέλη Ιουλίου.

- Σε εκκρεμότητα είναι πάντως το θέμα του μηδενικού ρίσκου των κρατικών εγγυήσεων για την εφαρμογή του προγράμματος Ηρακλής, το οποίο αναμενόταν να τεθεί σε προγραμματισμένη για σήμερα συνάντηση του Andrea Enria, επικεφαλής του SSM, με τους εκπροσώπους των τραπεζών. Το ταξίδι όμως του κ. Enria εν όψει του Delfi Economic Forum ακυρώθηκε, μετά την απόφαση των διοργανωτών του συνεδρίου να αναβάλουν το event λόγω κορονοϊού. Έτσι ματαιώθηκε και η συνάντηση…

- Ο Covid - 19 είναι ένα νέο ρίσκο που υπεισέρχεται σε όλες τις εκφάνσεις της οικονομικής δραστηριότητας, αρχής γενομένης από την εφοδιαστική αλυσίδα και την προσφορά, χωρίς να είναι κανείς ακόμη σε θέση να υπολογίσει τον αντίκτυπό του. Απ’ ό,τι φαίνεται ούτε η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) έπεισε ότι υπολόγισε σωστά όταν αποφάσισε να επισπεύσει τη μείωση των επιτοκίων στο 1% με 1,25%. Οι τιμές των μετοχών τόσο στη Wall Street όσο και στις υπόλοιπες διεθνείς αγορές θα συνεχίσουν να είναι ευάλωτες στα νέα περί του κορονοϊού, καθώς αυτός θα εξαπλώνεται στις χώρες εκτός Κίνας τις επόμενες εβδομάδες. Οι οικονομικοί αναλυτές περιμένουν τα πρώτα οικονομικά στοιχεία α’ τριμήνου για καλύτερη ορατότητα.

- Στην Αθήνα, η εκτίμηση είναι ότι για κάθε ποσοστιαία μονάδα μείωσης της πρόβλεψης για το ΑΕΠ της Eυρωζώνης, το ελληνικό ΑΕΠ θα επιβραδύνεται κατά περίπου 0,8%. Το κεντρικό σενάριο για την πραγματική αύξηση του ΑΕΠ από 2,54% (σενάριο βάσης) μειώνεται σε 2,21% στο θετικό σενάριο και 1,88% στο πιο απαισιόδοξο. Όσο για τη χρηματιστηριακή αγορά, μετά την χθεσινή βίαιη ανοδική αντίδραση, αναζητά κατεύθυνση από το εξωτερικό - με καταλύτη τις τράπεζες.  

- Παρεμπιπτόντως στις 12 Μαρτίου η Eurobank ανακοινώνει αποτελέσματα για την οικονομική χρήση 2019 καθώς και επιχειρησιακό σχεδιασμό για την περίοδο 2020 - 2022.

- Διατήρηση ψυχραιμίας συνέστησαν οι συμμετέχοντες στη χθεσινή συνάντηση των χρηματιστηριακών αρχών με τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα και τον υφυπουργό Οικονομικών, Γιώργο Ζαββό, εν όψει της σχεδιαζόμενης μακροπρόθεσμης στρατηγικής για την υγιή ανάπτυξη της κεφαλαιαγοράς

- Στο έργο της Αμβρακίας Οδού, προϋπολογισμού 160 εκατ. ευρώ, η Αρχή Εκδίκασης Προδικαστικών Προσφυγών (ΑΕΠΠ) έκανε δεκτή την προσφυγή της κατασκευαστικής εταιρείας GD Infrastrutture κατά της ματαίωσης του διαγωνισμού για την ολοκλήρωση του έργου. Παρόλαυτά το υπουργείο Υποδομών φέρεται να διατηρεί το σχεδιασμό του για προώθηση του έργου με προκήρυξη νέου διαγωνισμού.

- 41 ακίνητα περιλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο ακινήτων της Noval Property, με αξία αποτίμησης στις 31.12.2019 τα 298,5 εκατ. ευρώ και με σημαντικές επιδόσεις για τα εμπορικά ακίνητα, όπως τοRiver West, το εμπορικό πάρκο Mare West και το κτήριο που στεγάζει το ξενοδοχείο Wyndham Grand Athens, που συνέχισαν την ανοδική τους πορεία.

- Άναψε πράσινο φως από την Επιτροπή Ανταγωνισμού για την ολοκλήρωση της εξαγοράς των super market “Δήμητρα Μάρκετ” και “Markato”, που δραστηριοποιούνται στην Κέρκυρα, από τον ΣΥΝΚΑ.

- Σημειώνεται ότι η αγορά των super market αναπτύχθηκε με ρυθμό 1,7% το 2019, σύμφωνα με στοιχεία της IRI ενώ αξιοσημείωτη είναι η δυναμική ανάπτυξη του online καναλιού την περίοδο των τελευταίων εβδομάδων, ως αποτέλεσμα της αποφυγής από τους καταναλωτές χώρων όπου συναθροίζονται πολλά άτομα λόγω κορονοϊού.

- Επρόσωποι μεγάλων ελληνικών επιχειρήσεων και τραπεζών θα δώσουν το «παρών» στο Ελληνογερμανικό Οικονομικό Φόρουμ Vision & Investment Opportunities, που θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα, 9 Μαρτίου στο Βερολίνο, μια απόφαση που έλαβαν από κοινού ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ. Μεταξύ άλλων θα συμμετέχουν ο Χρήστος Μεγάλου της Τράπεζας Πειραιώς, ο Φωκίων Καραβιάς της Eurobank, ο Βασίλης Ψάλτης της Alpha Bank, ο Μάριος Ψάλτης της PWC, ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, ο επικεφαλής της Fraport, Stephan Schulte, ο Γιώργος Στάσσης της ΔΕΗ, ο Ανδρέας Σιάμισιης των ΕΛΠΕ και πολλοί ακόμη.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα