ΙΑΤΑ: Απώλειες εσόδων πάνω από 100 δισ. δολάρια για τους αερομεταφορείς λόγω Covid-19

Πέμπτη, 05 Μαρτίου 2020 14:00
UPD:14:04
REUTERS/KIM KYUNG-HOON

Τον κώδωνα του κινδύνου για μαζική απώλεια εσόδων του παγκόσμιου αεροπορικού κλάδου το 2020 κρούει η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών(IATA), εξαιτίας του κορωνοϊού. Σύμφωνα με την ΙΑΤΑ, οι αεροοπορικές ανά τον κόσμο θα μπορούσαν να χάσουν συνολικά έσοδα έως και 113 δισ. δολαρίων λόγω της δραματικής μείωσης της επιβατικής κίνησης.

Η τελευταία φορά που η αεροπορική  βιομηχανία είχε βρεθεί αντιμέτωπη με σοκ παρόμοιου μεγέθους ήταν το 2009, στη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης, ανέφερε ο επικεφαλής της οικονομολόγος της ΙΑΤα, Μπράιαν Πιρς, στο πλαίσιο ενημέρωσης δημοσιογράφων στη Σιγκαπούρη.

Η εκτίμηση για 63 δισ. δολάρια συνεπάγεται ένα σενάριο όπου οι διεθνείς αρχές καταφέρνουν να θέσουν υπό έλεγχο την επιδημία του Covid-19 σε αγορές με περισσότερα από 100 περιστατικά, εξηγεί η ΙΑΤΑ. Στον αντίποδα, η εκτίμηση για απώλεια εσόδων άνω των 100 δισ. δολαρίων συνεπάγεται ένα σενάριο με ευρύτερη εξάπλωση της επιδημίας. Η εκτίμηση για τα 113 δισ. δολάρια «μεταφράζεται» σε απώλειες εσόδων από επιβατική κίνηση διεθνώς έως και 19%.

Η ΙΑΤΑ είχε εκτιμήσει στις 20 Φεβρουαρίου ότι η επιδημία του κορωνοϊού θα κοστίσει στους αερομεταφορείς ανά τον κόσμο χαμένα έσοδα 29,3 δισ. δολαρίων, υπό την προϋπόθεση ότι τα κρούσματα θα περιορίζονταν σε αγορές που συνδέονται με την Κίνα.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από CNBCΠροτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα