ΕΤΕπ: Άμεση στήριξη 200 εκατ. ευρώ για το μεταναστευτικό - Συμφωνία για σύσταση Ταμείου Εγγυοδοσίας δανείων ΜμΕ

Παρασκευή, 06 Μαρτίου 2020 13:48
UPD:19:44
INTIME NEWS/ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Την άμεση λήψη συγκεκριμένων μέτρων τόνωσης της ελληνικής οικονομίας και των ελληνικών επιχειρήσεων που πλήττονται οικονομικά από την εξάπλωση του κορωνοϊού ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συνάντηση που είχε στο Μαξίμου, με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ),  Άντριου Μακντάουελ.  Τα μέτρα αυτά θα ανακοινωθούν τα επόμενα 24ωρα.

Παράλληλα οι κ. Μητσοτάκης και Μακντάουελ υπέγραψαν, παρουσία του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη, του υφυπουργού Γιάννη Τσακίρη και του επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού Αλέξη Πατέλη, συμφωνία για τη σύσταση Ταμείου Εγγυοδοσίας δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, από το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, μέσω του οποίου θα δοθούν επενδυτικά δάνεια και δάνεια κεφαλαίου κίνησης σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Διαχειριστής του Ταμείου θα είναι το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (ΕΤαΕ). Με την υπογραφή της συμφωνίας το ΕΤαΕ θα προχωρήσει στην ενεργοποίηση των διαδικασιών επιλογής των τραπεζών που θα συμμετάσχουν στο Ταμείο Εγγυοδοσίας, από τις οποίες θα εκταμιεύονται τα δάνεια. Το ΕΤαΕ θα λειτουργεί ως εγγυητής έως το 80% των δανείων. Στο Ταμείο Εγγυοδοσίας θα διατεθούν 100.000.000 ευρώ, που θα προέρχονται από τους πόρους του ΕΣΠΑ (EΠΑνΕΚ) και μεταφράζονται σε πάνω από 500.000.000 ευρώ για νέα δάνεια προς ΜμΕ.

Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΌΣ

Οι εγγυήσεις θα παρέχονται στις τράπεζες με μηδενικό κόστος κι αυτές με τη σειρά τους θα χορηγούν δάνεια με χαμηλότερο επιτόκιο, μεγαλύτερη περίοδο αποπληρωμής και μειωμένες εξασφαλίσεις.

Παράλληλα, οι κ. Μητσοτάκης και Μακντάουελ συζήτησαν τον σχεδιασμό της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, για την παροχή άμεσης στήριξης ύψους 200 εκατ. ευρώ για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος στην Ελλάδα. Πρόκειται για άμεση χρήση χρηματοδότησης από την ΕΤΕπ, που έχει ήδη εγκριθεί για επενδύσεις σε έργα υποδομής, σε συνδυασμό με κονδύλια των διαρθρωτικών ταμείων της Ε.Ε. Με τα χρήματα αυτά, θα στηριχθούν επενδύσεις προτεραιότητας σε δημόσιες υπηρεσίες στις περιοχές που φιλοξενούν μετανάστες και πρόσφυγες.

Επίσης, συζητήθηκε η επέκταση της πρωτοβουλίας της ΕΤΕπ για την Οικονομική Ανθεκτικότητα στην Ελλάδα και στα άλλα κράτη μέλη της Ε.Ε. που υφίστανται τις σοβαρότερες επιπτώσεις από την υποδοχή μεγάλων αριθμών μεταναστών και προσφύγων. Όπως τόνισε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, σύντομα θα εγκριθεί κι ένα σημαντικά μεγαλύτερο ποσό για την υποστήριξη της γενικότερης οικονομίας των περιοχών που πλήττονται από το πρόβλημα.

«Σήμερα είναι μία πολύ σημαντική ημέρα για την πραγματική οικονομία, είναι μια σημαντική ημέρα ειδικά για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων προχωρούμε σε μία πολύ σημαντική κίνηση για τις μικρές, τις μεσαίες επιχειρήσεις της χώρας» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όπως σημείωσε, πρόκειται για ένα νέο ταμείο το οποίο θα ενισχύσει με περίπου μισό δισεκατομμύριο ευρώ τις τράπεζες, ώστε κι αυτές -με τη σειρά τους- να τα διαθέσουν αμέσως σε νέα αναπτυξιακά σχέδια. «Κι αυτό σημαίνει ότι σε 90 ημέρες από αύριο, τα πιστωτικά ιδρύματα θα μπορούν να δανειοδοτούν εταιρείες και νέες επενδύσεις, ουσιαστικά χωρίς ρίσκο. Γιατί αυτό πλέον θα το εγγυάται η Ευρωπαϊκή Τράπεζα. Έτσι, σημαντική, νέα ρευστότητα μπαίνει στην αγορά. 

Οι επιχειρήσεις που αναζητούσαν χρηματοδότηση κι έβρισκαν συχνά κλειστές πόρτες, λόγω των υψηλών εγγυήσεων που ζητούσαν οι τράπεζες, τώρα θα τη βρίσκουν. Κι έτσι νέα επιχειρηματικά σχέδια θα μπορούν να ξεκινούν γρήγορα, φέρνοντας νέες θέσεις εργασίας».

Κεντρικό ρόλο, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, αναλαμβάνει το Ταμείο Εγγυοδοσίας, η ίδρυση του οποίου συνυπογράφηκε. Όπως υπογράμμισε, «αυτή η πρωτοβουλία εκδηλώνεται σε μία στιγμή ερωτημάτων για την πορεία της διεθνούς οικονομίας, και κατά συνέπεια και της ελληνικής οικονομίας, λόγω του κορωνοϊού. Και τώρα είναι η ώρα να στηριχθεί ακόμα περισσότερο η πραγματική οικονομία. Και τις αμέσως επόμενες μέρες θα γίνουν ανακοινώσεις για τα πολύ συγκεκριμένα μέτρα τα οποία θα λάβει η ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου να ανακουφίσει αυτούς που πλήττονται οικονομικά από την εξάπλωση του ιού».

Ο πρωθυπουργός επισήμανε πως η δεύτερη συγκυρία που έχει ένα ενδιαφέρον αφορά τη δεδομένη πρόθεση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων να στηρίξει την Ελλάδα στην αντιμετώπιση του προσφυγικού-μεταναστευτικού προβλήματος. Εξέφρασε δε και την ικανοποίησή του, γιατί ήδη υπάρχει ένας δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ της τράπεζας και του αρμόδιου υπουργού, Νότη Μηταράκη, «και αναμένουμε και την έμπρακτη στήριξη, με χρηματοδοτικά εργαλεία αυτής της μεγάλης προσπάθειας, αυτού του μεγάλου βάρους που έχει αναλάβει η χώρα μας».

Κλείνοντας, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως «η Ελλάδα βρίσκεται στα μετόπισθεν αυτής της κρίσης και πέραν αυτού, είμαστε υποχρεωμένοι να υπερασπιστούμε τα σύνορά μας, κάτι που θεωρώ πως κάνουμε με επιτυχία. Χρειαζόμαστε επίσης της απαραίτητη χρηματοδότηση προκειμένου να παράσχουμε τα απαραίτητα για την ελάφρυνση των πιέσεων που ασκούνται τόσο στα νησιά μας, όσο και στην ηπειρωτική χώρα. Η κρίση αυτή έχει προφανώς και μια ανθρωπιστική οπτική» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Οι δηλώσεις Μακντάουελ

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων,  Άντριου Μακντάουελ, χαρακτήρισε ως «αληθινό προνόμιο» για τον ίδιο τη σημερινή υπογραφή αυτής της συμφωνίας για μία νέα χρηματοοικονομική πρωτοβουλία για τις μικρές επιχειρήσεις. Πρόκειται, όπως είπε, για εντολή 100 εκατομμυρίων από την ελληνική Κυβέρνηση προς το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων, θυγατρικής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, που στόχο έχει τη βελτίωση των όρων χρηματοδότησης για μικρομεσαίες επιχειρήσεις κυρίως με μακροχρόνιες εγγυήσεις και μέσω της παροχής χρηματοδότησης κεφαλαίων. Ο ίδιος σημείωσε πως αυτή η εντολή από το ελληνικό υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων προς το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων είναι σχεδιασμένη ώστε να ξεκλειδώσει 500 εκατομμύρια ευρώ νέων χρηματοδοτήσεων για μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα κατά τα επόμενα έτη. «Αυτό θα επιτευχθεί μέσω ενός μηχανισμού εγγυήσεων, κάνοντάς πιο ελκυστικό και πιο επικερδές για τις ελληνικές εμπορικές τράπεζες να παρέχουν χρηματοδότηση με ελκυστικούς όρους στις μικρομεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις» ανέφερε.

Επιπλέον, εξήγησε πως με την υπογραφή αυτής της σύμβασης, «περιμένουμε τους ερχόμενους μήνες να δούμε ενδιαφέρον από τις εμπορικές τράπεζες, να αξιοποίησουν αυτόν τον μηχανισμό εγγυήσεων κι αυτή τη χρηματοδότηση. Φυσικά, περιμένουμε να υπάρξει ανταγωνισμός στο πλαίσιο της παροχής των πιο ανταγωνιστικών όρων αυτών των εγγυήσεων για τις μικρομεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις».

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων επισήμανε πως το τραπεζικό σύστημα έχει βελτιωθεί σημαντικά, αλλά το κενό στη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Ελλάδα εξακολουθεί να υπάρχει. «Κι αποτελεί πρόκληση για την οικονομία στο πλαίσιο της προσπάθειας να επαναφέρουμε τα επίπεδα επενδύσεων εκεί που πρέπει να είναι, για να ανταποκριθούν στις προσδοκίες της κυβέρνησης για ισχυρότερη οικονομική ανάπτυξη. Αυτό ισχύει ιδιαιτέρως στην παρούσα κατάσταση, και ενόψει της εντεινόμενης αβεβαιότητας που επικρατεί όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια οικονομία γενικότερα».

Ο κ. Μακντάουελ εξέφρασε τη δέσμευση για συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση, «ώστε να επιτρέψουμε στον ελληνικό ιδιωτικό τομέα να "ανθίσει" τα ερχόμενα χρόνια».

Πρωτοβουλίες ΕΤΕπ για το μεταναστευτικό

Αναφερόμενος στη μεταναστευτική κρίση στα ελληνικά-ευρωπαϊκά σύνορα με την Τουρκία, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων ανακοίνωσε δύο πρωτοβουλίες:

Πρώτον, την άμεση διάθεση χρηματοδότησης ύψους 200 εκατομμυρίων τις ερχόμενες εβδομάδες για έργα υποδομής που είναι απαραίτητα για τη διαχείριση του αυξανόμενου αριθμού μεταναστών στις περιοχές αυτές της Ελλάδας που αντιμετωπίζουν τις μεγαλύτερες προκλήσεις ασφαλείας.

Όπως είπε, αυτή η χρηματοδότηση για την Ελλάδα έχει ήδη εγκριθεί, «αυτό που κάνουμε είναι ότι την αναδιοχετεύουμε σε έργα υποδομής και περιοχές που έχουν προτεραιότητα, ώστε να ανταποκριθούμε στις αυξημένες πιέσεις. Συγκεκριμένα, για έργα υποδομής όπως η στέγαση, δομές διαμονής, ύδρευση, υγεία και ούτω καθεξής».

Επίσης, προς συζήτηση με το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας την ερχόμενη εβδομάδα είναι ένα σημαντικά επαυξημένο πακέτο, «με τη φιλοδοξία να ενισχύσουμε την οικονομική ανθεκτικότητα των χωρών που βρίσκονται στην εμπροσθοφυλακή της μεταναστευτικής κρίσης. Ιδιαίτερα την Ελλάδα, αλλά επίσης τη Βουλγαρία και την Κύπρο».

«Σκοπεύω να συζητήσω με το Διοικητικό Συμβούλιο, στο Λουξεμβούργο, το πώς θα μπορέσουμε να θέσουμε σημαντικά υψηλότερους στόχους σε αυτό το επίπεδο, κάτι που θα δράσει συμπληρωματικά με τα μέτρα που Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη λάβει. Προσδοκώ ότι θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε περισσότερα μέτρα τις ερχόμενες εβδομάδες, μέτρα που θα δείξουν την αλληλεγγύη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, ως Ευρωπαϊκής Τράπεζας, με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο ελληνικός λαός αυτήν την περίοδο» κατέληξε ο κ. Μακντάουελ.

Κ. Μητσοτάκης: Διαχειριζόμαστε δύο κρίσεις ταυτόχρονα

Ευχαριστώντας τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε ως «εξαιρετικά σημαντικό» ότι η ΕΤΕ «αναγνωρίζει ότι πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτές τις εξαιρετικές προκλήσεις. Επί του παρόντος, η ελληνική κυβέρνηση είναι αντιμέτωπη με δύο κρίσεις ταυτόχρονα. Οι περισσότερες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν να διαχειριστούν μόνο μία κρίση, δηλαδή τον κορωνοϊό, ενώ η ελληνική διαχειρίζεται δύο κρίσεις ταυτόχρονα.

Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε ότι έχουμε την υποστήριξη όλων των ευρωπαϊκών θεσμών σε αυτή μας την προσπάθεια. Η ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν παρούσα στη Βόρεια Ελλάδα, στα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία, για να δείξει την αλληλεγγύη της στην προσπάθεια της Ελλάδας να προστατέψει τα σύνορά μας, που είναι επίσης και τα σύνορα της Ευρώπης. Και φυσικά είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικό ότι αναγνωρίζετε την ανάγκη να κινητοποιήσετε επιπρόσθετη χρηματοδότηση για να μας βοηθήσετε να αντιμετωπίσουμε αυτή την έκτακτη κατάσταση. Προσδοκούμε στη συνεργασία με εσάς και το Συμβούλιο στην προσπάθειά δημιουργίας ενός καινοτόμου μηχανισμού χρηματοδότησης καθώς προχωράμε» είπε ο πρωθυπουργός.

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα