Καταρρέει η συμμαχία ΟΠΕΚ+, συμπαρασύροντας και τις τιμές του πετρελαίου

Παρασκευή, 06 Μαρτίου 2020 19:39
UPD:19:41
REUTERS/LEONHARD FOEGER

Άδοξο τέλος στην τριετή συνεργασία μεταξύ του ΟΠΕΚ και της Ρωσίας, με τις συνομιλίες μεταξύ των μελών της συμμαχίας ΟΠΕΚ+ να καταλήγουν σε αποτυχία, στέλνοντας σε ελεύθερη πτώση τις τιμές του πετρελαίου, υποχωρώντας στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2017.

Το πετρέλαιο υποχώρησε ενδοσυνεδριακά πάνω από 9%, αφότου η Μόσχα αρνήθηκε να υποκύψει στις επιθυμίες της Σαουδικής Αραβίας, που είχε καταλήξει με τις υπόλοιπες χώρες του ΟΠΕΚ σε συμφωνία για πρόσθετη μείωση της παραγωγής κατά 1,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως.

Η ρήξη των σχέσεων μεταξύ Ρωσίας και Σαουδικής Αραβίας αποτελεί τη μεγαλύτερη κρίση από τότε που ιδρύθηκε η συμμαχία ΟΠΕΚ+, το 2016, μια συμμαχία που ελέγχει περισσότερο από το ήμισυ της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου, λαμβάνοντας μέτρα στήριξης των τιμών. 

Η άρνηση της Ρωσίας να στηρίξει την πρόταση του ΟΠΕΚ οδήγησε την τιμή του μπρεντ κάτω από τα 46 δολάρια το βαρέλι, στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιούνιο του 2017. Απώλειες πάνω από 8% για την τιμή του αμερικανικού αργού, υποχωρώντας ενδοσυνεδριακά ακόμη και κάτω από τα 42 δολάρια το βαρέλι, στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Αύγουστο του 2016.

naftemporiki.grΠροτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα