Προσεκτική προσέγγιση των τραπεζών στην αγορά ομολόγων

Δευτέρα, 09 Μαρτίου 2020 09:02
UPD:09:02

Από την έντυπη έκδοση

Της Ειρήνης Σακελλάρη
esak@naftemporiki.gr

Αν και η κατάσταση στην αγορά ομολόγων δεν είναι η ίδια με εκείνη των προηγούμενων μηνών, μετά την απόφαση της ΕΚΤ να αρθούν οι περιορισμοί που είχαν οι τράπεζες από το 2015 για αγορές ομολόγων θα υπάρξει εντούτοις ενδιαφέρον από τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας για τη συγκεκριμένη αγορά.

Αυτό υποστηρίζουν τραπεζικοί παράγοντες, σημειώνοντας πως οι αγορές ομολόγων δεν διαμορφώνουν αρνητικές συνέπειες για τα κεφάλαια των τραπεζών, οι οποίες επωφελούνται από το επιτόκιο. Έτσι η εκτίμηση είναι πως κάποιες τράπεζες θα μελετήσουν την αγορά και θα τοποθετηθούν.

Το χαμηλότερο όριο στην αγορά ομολόγων το έχει η Τράπεζα Πειραιώς (περίπου 1,5 δισ. ευρώ), όμως και οι άλλες τράπεζες που διαθέτουν ομόλογα ενδέχεται να εξετάσουν την αναδιάρθρωση του ενεργητικού τους. Το συνολικό ποσό που διαθέτουν οι ελληνικές συστημικές τράπεζες σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια είναι της τάξεως των 15 δισ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά την ΤράπεζαΠειραιώς, με βάση τα δημοσιευμένα στοιχεία του Σεπτεμβρίου του 2019 η τράπεζα έχει 3,3% των συνολικών ενεργητικών της επενδεδυμένα σε ομόλογα και έντοκα, 7,4% έχει η Alpha Bank, 11,1% η Εθνική Τράπεζα και 10,8% η Eurobank.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στη «Ναυτεμπορική»

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα