Κατάρρευση 30% για τις τιμές του πετρελαίου στο μεγαλύτερο σοκ για την αγορά από τον Πόλεμο του Κόλπου

Πανικός στις αγορές μετοχών
Δευτέρα, 09 Μαρτίου 2020 06:15
UPD:10:12
REUTERS/Sergei Karpukhin

Σε πλήρη κατάρρευση οδηγείται η αγορά πετρελαίου, μετά την απόφαση της Σαουδικής Αραβίας να μειώσει τις τιμές και να αυξήσει την παραγωγή, παρά την ταχεία εξάπλωση του Covid-19, που ρίχνει βαριά σκιά πάνω από την παγκόσμια οικονομία. Οι επενδυτές τρομαγμένοι για τις συνέπειες του «πολέμου» που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στους άλλοτε συμμάχους Σαουδική Αραβία και Ρωσία οδηγούν την τιμή σε βουτιά μεγαλύτερη του 30% με το άνοιγμα των αγορών στην ΣΑσία. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη 30πτώση από τον Πόλεμο του Κόλπου το 1991. 

Λίγο μετά τις 06:00 το πρωί ώρα Ελλάδος η τιμή του αργού τύπου μπρεντ καταγράφει πτώση 28,65% στα 32,30 δολάρια το βαρέλι. Νωρίτερα είχε υποχωρήσει έως και τα 31,02 δολάρια. Η Goldman Sachs προειδοποιεί ότι θα μπορούσε σύντομα να βυθιστεί στα 20 δολάρια. Παρόμοια είναι η εικόνα για το αμερικανικό αργό. Υποχωρεί 30,98% στα 28,49 δολάρια το βαρέλι. 

Η κατάρρευση των τιμών είναι τέτοια που θα μπορούσε όχι μόνο να λυγίσει τους μικρότερους παραγωγούς και διυλίστηρια, αλλά και να προκαλέσει σοβαρές αναταράξεις σε κολοσσούς όπως η Exxon Mobil. Προβλέπεται δε να ανοίξει μεγάλη «τρύπα» στα δημοσιονομικά παραγωγών κρατών, όπως το Ιράκ και η Νιγηρία, που ήδη αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες, αλλά και να φέρει τα πάνω-κάτω και στο γεωπολιτικό παιχνίδι. Αναλυτές προειδοποιούν πως η Σαουδική Αραβία με τη στάση της κινδυνεύει να δει την επιρροή της να περιορίζεται δραστικά. 

EURONEWS

Μέσα στο Σαββατοκύριακο η Σαουδική Αραβία αιφνιδίασε τις αγορές αποφασίζοντας να προχωρήσει στις μεγαλύτερες μειώσεις τιμών για τους πελάτες της εδώ και σχεδόν 20 χρόνια. Άφηασε δε να εννοηθεί στους αγοραστές ότι θα αυξήσει την παραγωγή της. Η Ρωσία απάντησε διαμηνύοντας πως και οι επιχειρήσεις της είναι ελεύθερες να ρίξουν όσο πετρέλαιο στην αγορά επιθυμούν. 

Η πετρελαϊκή βουτιά έχει πυροδοτήσει πανικό και στις αγορές μετοχών. Στο Τόκιο ο Nikkei 225 καταγράφει πτώση 5,73% έχοντας νωρίτερα υποχωρήσει έως και περισσότερο από 6%. Απώλειες 3,5% παρουσιάζει και ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ. Tα futures των αμερικανικών μετοχών δείχνουν ότι το απόγευμα η Wall Street θα ανοίξει με πτώση άνω του 5%. Nα σημειωθεί ότι η αιμορραγία των τελευταίων εβδομάδων έχει ήδη σβήσει από την αξία των μετοχών διεθνώς 9 τρισ. δολάρια.

naftemporiki.gr 

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα