Χρηματιστήρια: Μνήμες από την κρίση του 2008 φέρνει η ακατάσχετη «αιμορραγία»

Δευτέρα, 09 Μαρτίου 2020 20:17
UPD:20:24
REUTERS/Andrew Kelly

Σοκ και δέος στα χρηματιστήρια και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, με τoν πόλεμο τιμών στις πετρελαϊκές αγορές να «κοκκινίζει» τα ταμπλό. Απώλειες πάνω από 7% για τον Dow Jones και τον S&P 500 στη Wall Street, ξυπνώντας μνήμες από την κρίση του 2008, καθώς ενεργοποιήθηκε ο μηχανισμός ολιγόλεπτης διακοπής των συναλλαγών λόγω της απότομης βουτιάς των αμερικανικών μετοχών. Σε ναδίρ οκτώ μηνών η Ευρώπη και τις ευρωπαϊκές αγορές σε bear market, καθώς η κατάρρευση των τιμών του αργού και η επιδημία του κορωνοϊού φουντώνουν τις ανησυχίες για παγκόσμια ύφεση. Η ακατάσχετη «αιμορραγία» είχε ως αποτέλεσμα να γίνουν μέσα σε μία ημέρα καπνός 2,5 τρισ. δολάρια από την αξία των διεθνών μετοχών.

Στη Wall Street, ο S&P 500 έχει απομακρυνθεί 17% από τα ιστορικά υψηλά που είχε αγγίξει στα μέσα Φεβρουαρίου. Ενδοσυνεδριακές απώλειες άνω των 1.900 μονάδων για τον Dow Jones, στη χειρότερη συνεδρίαση από τον Δεκέμβριο του 2008. Oι εταιρείες του S&P 500 έχουν χάσει πάνω από 5 τρισ. δολάρια κεφαλαιοποίησης από τότε που άρχισαν οι μαζικές ρευστοποιήσεις λόγω Covid-19.

Σκηνικό κατάρρευσης και στην Ευρώπη, με τον πανευρωπαϊκό STOXX 600 να κλείνει με απώλειες 7,4%, στη χειρότερη συνεδρίαση από την πιστωτική κρίση του 2008. Οι ευρωπαϊκές μετοχές έχουν εισέλθει επισήμως σε bear market, έχοντας απομακρυνθεί 20% από τα πρόσφατα υψηλά. Οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις έχουν χάσει σχεδόν 3 τρισ. δολάρια από τη χρηματιστηριακή τους αξία.

Στους επιμέρους δείκτες, οι μετοχές πετρελαίου και φυσικού αερίου σημείωσαν τις χειρότερες επιδόσεις, με βουτιά σχεδόν 17%, ακολουθώντας την κατρακύλα των τιμών του πετρελαίου. Απώλειες σχεδόν 10% και για τις μετοχές τραπεζών και αυτοκινητοβιομηχανιών.

Μεταξύ των μεγαλυτέρων χρηματιστηρίων της Γηραιάς Ηπείρου, ο DAX της Φραγκφούρτης έκλεισε με πτώση σχεδόν 8%, ενώ ο FTSE 100 υπέστη απώλειες 7,69%. Βουτιά 8,39% για το Χρηματιστήριο του Παρισιού, ενώ στο Mιλάνο, ο FTSE MIB υποχώρησε 11,17%.

naftemporiki.gr

 

 

Προτεινόμενα για εσάς

Σχετικά σύμβολα

  • DAX
  • DJC
  • PX1
  • SPX
  • SXXP

Σχολιασμένα