Τalk of the market: Ο κορωνοϊός φέρνει υψηλή ζήτηση για ψηφιακές υπηρεσίες και ηλεκτρονικά προϊόντα

Παρασκευή, 13 Μαρτίου 2020 11:30
UPD:11:32

Με μικρά διαλλείμματα τεχνικών αντιδράσεων οι τιμές των μετοχών υποχωρούν υπό το βάρος ρευστοποιήσεων καθώς οι επενδυτές αμφισβητούν τις ακολουθούμενες πολιτικές κυβερνήσεων και κεντρικών τραπεζών στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων του Covid - 19. Σε αυτό το διεθνές σκηνικό το ελληνικό χρηματιστήρο εμφανίζεται ως αδύναμος παίκτης, καθώς ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 45% από τα υψηλά του Ιανουαρίου, δηλαδή τις μεγαλύτερες ζημιές συγκριτικά με κάθε άλλη αγορά του κόσμου - αν και θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι πωλητές ρευστοποιούν ακόμη κέρδη σε πολλές περιπτώσεις. Σε τεχνικό επίπεδο, οι αναλυτές εντοπίζουν στήριξη στην περιοχή των 530 μονάδων

-Η Ελλάδα κλιμακώνει τα έκτακτα μέτρα και προσβλέπει στα εργαλεία που προωθεί η ΕΕ για τις κυβερνήσεις προκειμένου να διαχειριστούν τις επιπτώσεις της πανδημίας σε κλάδους που έχουν ήδη πληγεί, όπως η ναυτιλία και ο τουρισμός αλλά και σε άλλους, εν όψει των προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα. Το Eurogroup αναμένεται να καθορίσει τις αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης για τα δάνεια προς πληγείσες επιχειρήσεις.

-Οι έκτακτες συνθήκες δημιουργούν την ανάγκη προσαρμογών στο πτωχευτικό πλαίσιο και πιθανής μετάθεσης της ενεργοποίησης πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας από τον Απρίλιο. Εξάλλου, καταναλωτικές οργανώσεις ζητούν επιτακτικά προστασία της κύριας κατοικίας, εφιστώντας την προσοχή στην αδυναμία ομάδων του πληθυσμού να αμυνθούν αποτελεσματικά απέναντι στην εκτέλεση εις βάρος της κατοικίας τους λόγω των πρόσθετων δυσκολιών που προκαλούν οι εξελίξεις με τον κορωνοϊό.

-Κανονικά προχωρά η συνεργασία με την doValue στο πλαίσιο της συναλλαγής για το χαρτοφυλάκιο Cairo, διαβεβαίωσε ο Φωκίων Καραβίας, διευθύνων σύμβουλος της Eurobank. Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της τράπεζας για το 2019, που ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 257 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 26,8%, σημείωσε ότι είναι νωρίς να εκτιμηθούν οι συνέπειες του κορωνοϊού, οι οποίες εξαρτώνται από τη διάρκεια της επιδημίας. Βασικό σενάριο μέχρι τον Ιούνιο…

-Ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς, Γιώργος Χαντζηνικολάου, γνωστοποίησε ότι είναι σε κατ’ οίκον απομόνωση καθώς βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό.

-Θερμές εξελίξεις στα ναυπηγεία Ελευσίνας. Στην χθεσινή έκτακτη γενική συνέλευση της μητρικής, Νεώριον ΑΕ, εγκρίθηκε η προσφυγή στο άρθρο 106 β, δ του ΠτΚ αλλά παρέμεινε ανοιχτό το θέμα της μεταβίβασης του μεριδίου του βασικού μετόχου στην ΟΝΕΧ. Αναμένεται επαναληπτική συνέλευση στις 19 Μαρτίου.

-Θετικά ξεκίνησε το 2020 για την EllvalHalcor μετά τις πιέσεις στο τελευταίο τρίμηνο του 2019, σε συνέχεια της επιβράδυνσης της ανάπτυξης και της βιομηχανικής παραγωγής στις αγορές της Ευρώπης και της μείωσης της ζήτησης στην αγορά των ΗΠΑ, Η περσινή χρονιά έκλεισε με καθαρά κέρδη 41,9 εκατ. ευρώ από 64,3 εκατ. ευρώ στην προηγούμενη χρήση και διατήρηση των όγκων πωλήσεων. Εντωμεταξύ η εταιρεία ανακοίνωσε προκαταρκτική έρευνα για αντιντάμπινγκ και αντισταθμιστικούς δασμούς από την Επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου των ΗΠΑ, σε συνέχεια προσφυγής τοπικών παραγωγών κατά 18 χωρών μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

-Διαγράφονται από το Χρηματιστήριο Αθηνών, από σήμερα 13 Μαρτίου, οι μετοχές των εταιρειών FG Europe και Ελτράκ. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έδωσε σχετική έγκριση, σε συνέχεια αιτήματος των δύο εταιρειών. 

-Την πλήρη κάλυψη της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της, με δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων, κατά 7,999 εκατ. ευρώ, ανακοίνωσε η Audiovisual

-Αύξηση καθαρών κερδών κατά 36,8% στα 3,5 εκατ. ευρώ εμφάνισε το 2019 η Π.Πετρόπουλος, που ανακοίνωσε επίσης πωλήσεις 117,3 εκατ. Ευρώ αυξημένες κατά 24,7%.

-Καταγγελία κατά του υπουργού Υποδομών, Κώστα Καραμανλή, κατέθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή η Μηχανική με την συνεργαζόμενη ιταλική GD Infrastrutture. Σύμφωνα με την καταγγελία επιδιώκεται διάλυση υπογεγραμμένων συμβάσεων στο έργο του αυτοκινητόδρομου Πατρών - Πύργου και δημιουργία άτυπου καρτέλ που θα αναλάβει επόμενα δημόσια έργα.

-Σε καιρό πανδημίας οι δια ζώσης επαφές περιορίζονται και η επικοινωνία, είτε προσωπικής φύσης, είτε επαγγελματικής, διεξάγεται εικονικά, μέσω τηλεδιασκέψεων, τηλεεργασίας κ.ο.κ.. Αυτό σημαίνει υψηλή ζήτηση τόσο για υπηρεσίες όσο και για ηλεκτρονικά προϊόντα.

-Σε στενό κύκλο αυτή την ώρα η ορκωμοσία της νέας Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Λόγω κορωνοϊού, έχουν ληφθεί ειδικά μέτρα ενώ συμμετέχουν οι απολύτως απαραίτητοι: πρωθυπουργός, αρχηγοί κομμάτων και κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι. 

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα