Μετοχές: «Stop» από τις ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αρχές στο short-selling

Τετάρτη, 18 Μαρτίου 2020 10:24
UPD:10:27
STAFF

Στην απαγόρευση ή αυστηροποίηση των κανονισμών για το short-selling προχωρούν οι χρηματιστηριακές αρχές της Ευρώπης, σε μια προσπάθεια να σταματήσουν την ακατάσχετη «αιμορραγία» από τις αγορές μετοχών, εξαιτίας του πανικού που προκαλεί η πανδημία του κορωνοϊού και οι φόβοι για μια παγκόσμια ύφεση.

Με τη διαδικασία του short-selling, ένας επενδυτής δανείζεται έναν τίτλο και των μεταπωλεί στην ανοικτή αγορά, με σκεπτικό να τον επαναγοράσει αργότερα σε μειωμένη τιμή. Πρόκειται για συνήθη πρακτική, αν και σε ιδιαίτερα αμφιλεγόμενη σε καιρούς έντονης μεταβλητότητας και πιέσεων στις αγορές.

Ο πανευρωπαϊκός STOXX 600 έχει χάσει περισσότερο από το 34% της αξίας του τον τελευταίο μήνα, ενώ την προηγούμενη Πέμπτη γνώρισε τη χειρότερη πτώση στην ιστορία του, καθώς οι ταξιωτικοί περιορισμοί και τα καθηλωμένα αεροσκάφη ανά την ευρωπαϊκή ήπειρο φουντώνουν τις ανησυχίες για τον οικονομικό αντίκτυπο λόγω του Cοvid-19.

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς της Γαλλίας απαγόρευσε το short selling σε 93 μετοχές, εκείνες που επηρεάσθηκαν περισσότερο στη διάρκεια του sell-off της Δευτέρας.

Και στην Ελλάδα, το διοικητικό συμβούλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κατά τη χθεσινή του συνεδρίαση αποφάσισε να απαγορεύσει τις ανοικτές πωλήσεις ή άλλες συναλλαγές πέραν των ανοιχτών πωλήσεων, οι οποίες δημιουργούν ή αυξάνουν την καθαρή αρνητική θέση σε μετοχές εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Ο Cac-40 του Παρισιού έχει χάσει σχεδόν 40% τον τελευταίο μήνα, με εντονότερες τις ρευστοποιήσεις την τελευταία εβδομάδα. Στην Ιταλία, η χρηματιστηριακή αρχή Consob ανακοίνωσε 24ωρο περιορισμό στο short-selling 20 μετοχών, ενώ και στην Iσπανία, η ρυθμιστική αρχή CNMV προχώρησε σε περιορισμούς συναλλαγών σχετικών με θέσεις short. Tόσο ο FTSE MIB όσο και ο ισπανικός ΙΒΕΧ έχουν υποστεί απώλειες σχεδόν 40% τον τελευταίο μήνα.

Η Ευρωπαϊκή Αρχή Kινητών Αξιών και Αγορών(ESMA) άρχισε από χθες να επιβάλλει μεγαλύτερη διαφάνεια στις θέσεις short, σε μια προσπάθεια να περιορισει τη μεταβλητότητα και τις κερδοσκοπικές τάσεις.

Ανάλογα μέτρα και από τη βρετανική ρυθμιστική αρχή FCA, αποφασίζοντας προσωρινό περιορισμό στο σορτάρισμα 37 βελγικών και ιταλικών μετοχών, στον απόηχο αντίστοιχων κινήσεων από τις αρχές στις δύο χώρες. Η βελγική χρηματστηριακη αρχή FSMA ανακοίνωσε απαγόρευση σορταρίσματος διαφόρων μετοχών, ώστε να αποφύγει ανεξέλεγκτη υποχώρηση των αγορών.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα