Σχέδια για λιγότερους επιβάτες στην ακτοπλοΐα

Στη συζήτηση του ΥΕΝ με τον πρόεδρο της ΠΕΠΕΝ το θέμα της απασχόλησης ναυτικών
Παρασκευή, 20 Μαρτίου 2020 11:32
UPD:11:33
REUTERS/MICHALIS KARAGIANNIS

Από την έντυπη έκδοση

Το σενάριο της μείωσης του πρωτοκόλλου των πλοίων έτσι ώστε να μεταφέρονται λιγότεροι επιβάτες και να μη δημιουργείται συνωστισμός είναι ένα από αυτά που εξετάζονται στο πλαίσιο των προληπτικών μέτρων άμυνας απέναντι στην επιδημία του κορονοϊού.

Στο τραπέζι παραμένει ακόμη και η λύση της απαγόρευσης της διακίνησης επιβατών με πλοία, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι χθες ο λοιμωξιολόγος και ειδικός συνεργάτης του ΕΟΔΥ, Σωτήρης Τσιόδρας, δήλωσε ότι τα πλοία δεν μπορεί να ταξιδεύουν και να θυμίζουν Δεκαπενταύγουστο αναφορικά με τον αριθμό επιβατών που μεταφέρουν. Αν και οι πληρότητες στα πλοία είναι 25% χαμηλότερες απ’ ό,τι πέρυσι την ίδια περίοδο, η δήλωση του κ. Τσιόδρα παραπέμπει στην ανάγκη λήψης μέτρων μείωσης της κίνησης, προκειμένου να μη διασπαρεί ο ιός στα νησιά.

Ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης έχει ζητήσει από τις ακτοπλοϊκές εταιρείες προτάσεις και στοιχεία αναφορικά με τα δρομολόγια, τα πλοία και τις πληρότητες της περιόδου, προκειμένου να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα, αλλά και κόστη που θα προκληθούν. Στην όλη ρύθμιση που ετοιμάζεται ένα ερώτημα σημαντικό είναι τι θα γίνει με τους ναυτικούς, καθώς τελικά μπορεί να επιλεγούν λύσεις όπως αποδρομολόγηση κάποιων πλοίων, αλλά και η μη δρομολόγηση ταχύπλοων και γενικότερα επιπλέον πλοίων όπως συνηθίζεται στη «νορμάλ» θερινή περίοδο. Τα θέματα της απασχόλησης των ναυτικών συζήτησε χθες με τον πρόεδρο της ΠΕΠΕΝ Μανώλη Τσικαλάκη ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, στη συνάντηση συζητήθηκε και το θέμα της πιθανής εφαρμογής μέτρων περιορισμού της κίνησης με τα πλοία της ακτοπλοΐας.

Ο κ. Πλακιωτάκης υπογράμμισε προς τον κ. Τσικαλάκη, ο οποίος πέραν της ΠΕΠΕΝ εκπροσωπεί και άλλα οκτώ ναυτεργατικά σωματεία της δύναμης της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, ότι όποια μέτρα και αν ληφθούν θα λαμβάνουν υπ’ όψιν τους τόσο την ασφάλεια των ναυτικών όσο και τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας τους. Εξάλλου, ο κ. Πλακιωτάκης αναμένεται να συναντηθεί και με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Ναυτών Ε.Ν. Αντώνη Νταλακογιώργο.

Ο κ. Τσικαλάκης από την πλευρά του έκανε καθαρό στον υπουργό ότι οι ναυτικοί δεν είναι δεύτερης κατηγορίας εργαζόμενοι και θα πρέπει να ενταχθούν στα μέτρα προστασίας που εξήγγειλε για όλους τους εργαζόμενους η κυβέρνηση (προτάσεις Βρούτση).

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα