Μειώνεται κατά 50% το ωράριο προσέλευσης κοινού στις υπηρεσίες του ΥΠΟΙΚ

Παρασκευή, 20 Μαρτίου 2020 13:38
UPD:16:21
Eurokinissi

Μείωση κατά 50% του ωραρίου προσέλευσης κοινού, εκ περιτροπής εργασία και εξ αποστάσεως εργασία των υπαλλήλων και απολύμανση κτηρίων συμπεριλαμβάνονται μεταξύ άλλων στα μέτρα που έλαβε το υπουργείο Οικονομικών, με το συντονισμό της Γενικής Γραμματείας Οικονομικής Πολιτικής για την πρόληψη της διασποράς της νόσου στις υπηρεσίες του και την προστασία των εργαζομένων και των πολιτών.

Ειδικότερα:

Με την από 11.3.2020 Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΦΕΚ Α’ 55) υιοθετήθηκαν οι απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις για τη διευκόλυνση διενέργειας έκτακτων προμηθειών κάθε ενδεδειγμένου είδους ατομικής υγιεινής ή μέσου συλλογικής προστασίας, καθώς και παροχής υπηρεσιών, ιδίως απολύμανσης των κτιριακών εγκαταστάσεων, ενώ παρατάθηκαν οι συμβάσεις για τις ανάγκες καθαριότητας των κτιρίων του Υπουργείου Οικονομικών και της ΑΑΔΕ για λόγους διασφάλισης της δημόσιας υγείας.

Εκδόθηκε η από 11.3.2020 εγκύκλιος για ενημέρωση του προσωπικού και παροχή οδηγιών σχετικά με τον κορονοϊό, με την οποία ενημερώθηκε το προσωπικό του Υπουργείου Οικονομικών για τα μέτρα πρόληψης και τις αναγκαίες ενέργειες σε περίπτωση προσβολής από τον ιό, σύμφωνα με τις οδηγίες των αρμόδιων φορέων, καθορίστηκαν μέτρα για ενδεχόμενη περίπτωση επιβεβαιωμένου κρούσματος, καθώς και προληπτικά μέτρα.

Στο πλαίσιο των προληπτικών μέτρων το υπουργείο προέβη σε:

  • απολύμανση των κτηρίων που στεγάζονται υπηρεσίες του με ευθύνη των προϊσταμένων των κεντρικών υπηρεσιών,
  • οδηγία για περιορισμό των μετακινήσεων των υπαλλήλων μεταξύ των υπηρεσιών και των περιορισμό των υπηρεσιακών συναντήσεων,
  • καθιέρωση τήρησης βιβλίου εισόδου επισκεπτών για διευκόλυνση της ιχνηλασιμότητας,
  • οδηγία για αποφυγή υπηρεσιακών μετακινήσεων εκτός χώρας και ενημέρωση της υπηρεσιακής ιεραρχίας σε περίπτωση επίσκεψης ή προγραμματισμού επίσκεψης σε χώρα μεγάλης διάδοσης της νόσου από τους υπαλλήλους.

Με απόφαση του υπουργού μειώνεται κατά 50% το ωράριο προσέλευσης κοινού στις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, με σκοπό την προστασία τόσο των υπαλλήλων όσο και των πολιτών που προσέρχονται στις υπηρεσίες, από τη διάδοση της ασθένειας.

Με σχετική εγκύκλιο περιορίζεται η προσέλευση του κοινού στις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, μόνο σε περιπτώσεις που η φυσική παρουσία είναι αναγκαία και μόνο κατόπιν τηλεφωνικής συνεννόησης (ραντεβού), ώστε να αποφεύγονται οι άσκοπες μετακινήσεις και ο συνωστισμός.

Επίσης καθιερώνονται η εκ περιτροπής εργασία και η εξ αποστάσεως εργασία στις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, με δημιουργία ομάδων εργασίας που θα μεταβαίνουν  εκ περιτροπής στις υπηρεσίες, ενώ με ευθύνη των προϊσταμένων ορίζεται προσωπικό ασφαλείας, προκειμένου να εξασφαλιστεί η προστασία των υπαλλήλων, αλλά και η λειτουργία των υπηρεσιών του Υπουργείου. Υπάλληλοι που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, στην περίπτωση που είναι τοποθετημένοι σε υπηρεσίες εξυπηρέτησης κοινού, μετακινούνται από θέσεις συναλλαγής με το κοινό σε θέσεις χωρίς συναλλαγή (back office) ή παρέχουν εξ αποστάσεως εργασία.

Σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης, παρασχέθηκαν οδηγίες προς όλους τους υπαλλήλους για την απομακρυσμένη πρόσβαση στις ηλεκτρονικές τους διευθύνσεις (e-mail).

Δημιουργήθηκε ειδική ενότητα στην ιστοσελίδα του υπουργείου Οικονομικών (www.minfin.gr) όπου αναρτώνται όλες οι σχετικές με τον κορονοϊό πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, αποφάσεις και εγκύκλιοι, τόσο του ίδιου του Υπουργείου Οικονομικών, όσο και άλλων αρμόδιων Υπουργείων, για την άμεση ενημέρωση των υπαλλήλων και του κοινού.

Παράλληλα κοινοποιούνται με ηλεκτρονική αλληλογραφία άμεσα στους υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών όλες οι σχετικές αποφάσεις και εγκύκλιοι αναφορικά με τα μέτρα που λαμβάνονται για την προστασία από τη διάδοση του ιού.

Ανάλογες ενημερώσεις και ενέργειες πραγματοποιούνται και για τους εποπτευόμενους φορείς του υπουργείου Οικονομικών.

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα