Σκέψεις ασφάλισης εξαγωγικών πιστώσεων

Τρίτη, 24 Μαρτίου 2020 07:07
REUTERS/YVES HERMAN

Από την έντυπη έκδοση

Του Νίκου Μπέλλου
nbellos@naftemporiki.gr

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε χθες επείγουσα δημόσια διαβούλευση προκειμένου να εξακριβώσει κατά πόσο είναι αναγκαίο να επιτρέψει στα κράτη μέλη να καλύψουν ασφαλιστικά τις εξαγωγές εταιρειών τους σε άλλα κράτη μέλη και τρίτες χώρες, που εντάσσονται στην κατηγορία των «χωρών με εμπορεύσιμους κινδύνους».

Στην ουσία, η Κομισιόν θα αξιολογήσει τη διαθεσιμότητα ιδιωτικής ικανότητας βραχυπρόθεσμης ασφάλισης εξαγωγικών πιστώσεων για εξαγωγές προς όλες τις χώρες που αναφέρονται ως «χώρες με εμπορεύσιμους κινδύνους». Πρόκειται για όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε. και τις εξής τρίτες χώρες: Αυστραλία, Καναδάς, Ισλανδία, Ιαπωνία, Νέα Ζηλανδία, Νορβηγία, Ελβετία και ΗΠΑ.

Όπως αναφέρει η Κομισιόν, διάφορα κράτη μέλη της έχουν επισημάνει ότι αναμένουν προσεχώς συνολική συρρίκνωση της αγοράς ιδιωτικής ασφάλισης για τις εξαγωγές προς όλες τις χώρες, λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού.

Οι εξαγωγικές πιστώσεις επιτρέπουν στους αλλοδαπούς αγοραστές αγαθών και υπηρεσιών να αναβάλλουν την πληρωμή. Η αναβολή της πληρωμής συνεπάγεται πιστωτικό κίνδυνο για τους πωλητές/εξαγωγείς, έναντι του οποίου ασφαλίζονται, συνήθως μέσω ιδιωτικών ασφαλιστικών επιχειρήσεων (πρόκειται για τη λεγόμενη ασφάλιση εξαγωγικών πιστώσεων).

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στη Ναυτεμπορική

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα