Πετρέλαιο: Παράθυρο Μόσχας για συμφωνία με τη συμμαχία ΟΠΕΚ+

Παρασκευή, 27 Μαρτίου 2020 14:59

Η δραματική υποχώρηση των πετρελαϊκών τιμών οδηγεί σε στροφή 180 μοιρών τη Ρωσία, με τη Μόσχα να αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο μιας νέας συμφωνίας μεταξύ της πετρελαϊκής συμμαχίας ΟΠΕΚ+, ώστε να αποκατασταθεί η ισορροπία στις διεθνείς αγορές ενέργειας.

Σύμφωνα με τον Κιρίλ Ντμίτριεφ, επικεφαλής του κρατικού επενδυτικού ταμείου της Ρωσίας θα μπορούσε να είναι εφικτή μια νέα συμφωνία μεταξύ του Οργανισμού Πετρελαιοπαραγωγών και Εξαγωγών Κρατών και των υπολοίπων συμμάχων –η γνωστή πετρελαϊκή συμμαχία ΟΠΕΚ+- εάν ακολουθήσουν και άλλες χώρες, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να υπάρξει συνεργασία και για να μετριασθεί το οικονομικό πλήγμα λόγω κορωνοϊού.

Η συμμαχία ΟΠΕΚ+ κατέρρευσε στις αρχές του μηνός, με τον ακήρυχτο πόλεμο μεταξύ Μόσχας και Ριάντ να οδηγεί σε ελεύθερη πτώση τις τιμές του πετρελαίου. «Χρειάζονται κοινές δράσεις από τις χώρες για την αποκατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας… κοινές δράσεις είναι εφικτές και στο πλαίσιο της συμμαχίας ΟΠΕΚ+», δήλωσε ο κ. Ντμίτριεφ, σε συνέντευξή του στο Reuters. O ίδιος και ο υπουργός Ενέργειας, Αλεξάντερ Νόβακ, διαπραγματεύονται εκ μέρους της Ρωσίας τις συμφωνίες για μειώσεις της παραγωγής με τον ΟΠΕΚ. Η υφιστάμενη συμφωνία εκπνέει στα τέλη του μηνός.

«Είμαστε σε επαφή με τη Σαουδική Αραβία και άλλες χώρες… και βλέπουμε ότι υπάρχει πιθανότητα κοινής συμφωνίας για την εξισορρόπηση των πετρελαϊκών αγορών»,  υπογραμμίζει.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα