Γερμανία: Ο ESM το κατάλληλο εργαλείο καταπολέμησης της κρίσης

Παρασκευή, 27 Μαρτίου 2020 17:53
UPD:18:07
Alexandros Michailidis / SOOC

Η Γερμανία θεωρεί ότι το ταμείο διάσωσης της Ευρωζώνης είναι το βασικό εργαλείο που μπορεί να βοηθήσει τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες να αντιμετωπίσουν τον κοινωνικό και οικονομικό αντίκτυπο από την κρίση λόγω κορωνοϊού, τόνισε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Ουλρίκε Ντέμερ, επαναλαμβάνοντας ουσιαστικά τη θέση που είχε εκφράσει χθες, μετά την έκτακτη σύνοδο κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών, η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ.

Το Βερολίνο αντιστέκεται στο αίτημα εννέα χωρών-μελών -μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα- για την έκδοση κοινών κορωνο-ομολόγων, καθώς τάσσεται εναντίον οποιασδήποτε πρωτοβουλίας για αμοιβαιοποίηση του χρέους.

«Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας(ESM) διαθέτει επαρκή περιθώρια για να "αντιδράσει" στην κρίση χωρίς να χρειασθεί να παραβιασθούν θεμελιώδεις αρχές», είχε τονίσει η κ. Μέρκελ.

«Η γερμανική κυβέρνηση βλέπει τον ESM ως μέσο το οποίο δημιουργήθηκε ακριβώς για τέτοιες καταστάσεις κρίσης», δήλωσε η κυρία Ντέμερ και τόνισε ότι «ακόμη και σε περιόδους κρίσης, εγγυήσεις και πειθαρχία πρέπει να βρίσκονται στο ίδιο χέρι και αυτό είναι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας». Από την πλευρά του υπουργείου Οικονομικών ο εκπρόσωπος Ντένις Κόλμπεργκ σημείωσε: «Στην Ε.Ε. διαθέτουμε τα εργαλεία και θα αντιμετωπίσουμε από κοινού και με αλληλεγγύη την κρίση. Υπάρχουν εργαλεία που παρέχουν τεράστιους πόρους και πάνω σε αυτά θα πρέπει να χτίσουμε». Αναφέρθηκε δε ακόμη στα διαρθρωτικά ταμεία αλλά και στη χαλάρωση των περιορισμών του Συμφώνου Σταθερότητας.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters, ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα