Alpha Βank: Aύξηση κερδοφορίας στα 97 εκατ. ευρώ το 2019

Στο β’ εξάμηνο του 2020 οι συναλλαγές Galaxy και Neptune
Παρασκευή, 27 Μαρτίου 2020 18:34
UPD:18:37
EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Κέρδη μετά από φόρους 97 εκατ. ευρώ εμφάνισε το 2019 η Alpha Bank (έναντι 53 εκατ. ευρώ το 2018) ενώ δημοσίευσε ισχυρή κεφαλαιακή βάση με Δείκτη Κεφαλαίων Κοινών Μετοχών της Κατηγορίας 1 (CET1) και Δείκτη Κεφαλαιακής Επάρκειας (CAD) στο 17,9%.

Σταδιακή αποκατάσταση στην αγορά από τις αρχές του δεύτερου εξαμήνου του 2020 περιμένει η διοίκηση της τράπεζας, γεγονός που θα οδηγήσει στην ομαλή συνέχιση των προγραμματισμένων συναλλαγών της συμπεριλαμβανομένων του Galaxy και του Neptune.

Στα οικονομικά μεγέθη, σημειώνεται ότι τα Ενσώματα Ίδια Κεφάλαια αποτελούν τα υψηλότερα μεταξύ των ελληνικών τραπεζών και ανήλθαν σε 7,9 δισ. ευρώ στο τέλος Δεκεμβρίου 2019 ενώ η Ενσώματη Λογιστική Αξία ανά Μετοχή διαμορφώθηκε σε 5,1 ευρώ. 

Σημειώνεται ότι τον Φεβρουάριο 2020, η Alpha Bank ολοκλήρωσε με επιτυχία την έκδοση - ορόσημο ομολόγου Tier 2 ύψους 500 εκατ. ευρώ, με απόδοση 4,25%, συμβάλλοντας στη βελτιστοποίηση της κεφαλαιακής δομής και τη διαφοροποίηση των πηγών άντλησης κεφαλαίου της τράπεζας. Η έκδοση του ομολόγου ενισχύει περαιτέρω τον Δείκτη Κεφαλαιακής Επάρκειας κατά 104 μονάδες βάσης, στο 19%.

Συνεχής είναι η βελτίωση της ρευστότητας, με τα υπόλοιπα καταθέσεων στην Ελλάδα να αυξάνονται κατά 1,8 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση, κυρίως ως αποτέλεσμα των εισροών καταθέσεων από τον ιδιωτικό τομέα. Ο Δείκτης Δανείων προς Καταθέσεις για τον Όμιλο βελτιώθηκε περαιτέρω σε 97% στο τέλος Δεκεμβρίου 2019 έναντι 104% τον Δεκέμβριο 2018. Οι νέες εκταμιεύσεις δανείων στην Ελλάδα ανέρχονται σε 3,5 δισ. ευρώ για το 2019. 

Το δ’ τρίμηνο 2019, η τράπεζα κατέγραψε οργανική μείωση των μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων ύψους 0,5 δισ. ευρώ, με τη συνολική οργανική μείωση για το 2019 να ανέρχεται σε 1,2 δισ..

Πώς επηρεάζεται από την πανδημία

Αναφορικά με την εκδήλωση της πανδημίας Covid - 19, που επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, ο οποίος εκτιμάται ότι θα παρουσιάσει σημαντική επιβράδυνση, ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank, Βασίλης Ψάλτης, δήλωσε:

Αντιμέτωποι με την πανδημία του Covid-19, θέσαμε στην κορυφή των προτεραιοτήτων μας την προστασία των εργαζομένων μας, τη διασφάλιση της επιχειρησιακής μας συνέχειας και, βεβαίως στο πλαίσιο της ευθύνης μας έναντι του κοινωνικού συνόλου, την υποστήριξη των πελατών μας και της ελληνικής οικονομίας.

Εγκαίρως προσαρμόσαμε τον τρόπο λειτουργίας της τράπεζας προκειμένου να ανταποκριθούμε στις έκτακτες συνθήκες που προκαλεί η εξέλιξη της πανδημίας, ενώ με απόλυτη πειθαρχία θέσαμε σε εφαρμογή όλα τα αναγκαία μέτρα για την ελαχιστοποίηση των κινδύνων. Οι πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση και οι ευρωπαϊκές αρχές παρέχουν κρίσιμη ευελιξία και υποστήριξη, επιτρέποντας στην Alpha Bank να ανταποκριθεί στις απαιτητικές συνθήκες που επικρατούν κατά την ασταθή αυτή περίοδο, ενόψει της επιστροφής μας σε συνθήκες ομαλής οικονομικής δραστηριότητας.

Τα αποτελέσματα του 2019 αναδεικνύουν τα ισχυρά θεμέλια της Alpha Bank, δηλαδή την κορυφαία στο τραπεζικό σύστημα κεφαλαιακή μας θέσης, η οποία αυξήθηκε περαιτέρω με την πρόσφατη έκδοση του ομολόγου Tier 2 ύψους 500 εκατ. ευρώ, και την ενισχυμένη μας ρευστότητα.

Παραμένουμε δεσμευμένοι στην υλοποίηση του τριετούς μας Στρατηγικού Σχεδίου, στο οποίο συμπεριλαμβάνεται και το Project Galaxy, η τιτλοποίηση μη εξυπηρετούμενων δανείων ύψους Ευρώ 12 δισ., προσαρμόζοντας, όπως επιβάλλεται από τις τρέχουσες συνθήκες, το χρόνο υλοποίησης του έργου, ώστε να διασφαλίσουμε την επιτυχή ολοκλήρωσή του.

Η Alpha Bank έχει βρεθεί αντιμέτωπη με πολλές αντιξοότητες στα 140 χρόνια της ιστορίας της. Είμαι βέβαιος πως όλοι μαζί, το Διοικητικό Συμβούλιο, η Διοικητική Ομάδα και το Προσωπικό μας, θα υπερβούμε τις προκλήσεις και αυτής της κρίσης και θα διαθέσουμε όλη μας την ενέργεια προκειμένου να βοηθήσουμε τους πελάτες μας να ξεπεράσουν τις δυσκολίες.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα