Talk of the market: Τα πολλά σενάρια της κρίσης

Τετάρτη, 01 Απριλίου 2020 11:01
UPD:11:03

Η πανδημία και ο αντίκτυπος της στις αγορές διχάζει ακόμη και τους οικονομικούς αναλυτές. Ενδεικτική είναι η πλήρης απόκλιση εκτιμήσεων μεταξύ κορυφαίων επενδυτικών οίκων όπως π.χ. Morgan Stanley και Goldman Sachs, με την πρώτη να προτείνει αγορές στα χαμηλά εκτιμώντας ότι εδώ είναι το τέλος του αρνητικού κύκλου και τη δεύτερη να προβλέπει ότι η αμερικανική αγορά θα κινηθεί ακόμη χαμηλότερα. Η προσέγγιση και των δύο είναι άρτια δομημένη και τεκμηριωμένη αλλά σε άλλη κατεύθυνση αποτυπώνοντας τις πρωτόγνωρες συνθήκες αβεβαιότητας και μεταβλητότητας που επικρατούν.

 

Η Goldman Sachs μείωσε τις τιμές στόχους και για τις ελληνικές τράπεζες αλλά οι τιμές έχουν υποχωρήσει αισθητά οπότε τελικώς διαμορφώνονται περιθώρια ανόδου που ξεπερνούν και το 100% σε ορισμένες περιπτώσεις. Έτσι δεν επηρεάστηκε η ανοδική κίνηση του κλάδου στο χρηματιστήριο, που υποστήριξε και την άνοδο του Γενικού Δείκτη πάνω από τις 550 μονάδες. Αλλά σήμερα είναι μια άλλη μέρα… Αναζητείται καταλύτης.

 

Σήμερα διενεργείται δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 26 εβδομάδων του Ελληνικού Δημοσίου, σε άυλη μορφή, ποσού 375 εκατ. ευρώ, λήξεως 2 Οκτωβρίου 2020, με ημερομηνία διακανονισμού 13 Απριλίου.

 

Στο καλό σενάριο η κρίση της πανδημίας τελειώνει Μάιο με Ιούνιο και η οικονομία ανακάμπτει από τα τέλη του 2020, σύμφωνα με τον Παύλο Μυλωνά, Διευθύνοντα Σύμβουλο της Εθνικής Τράπεζας. Παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα της χρήσης 2019 στους αναλυτές τόνισε ότι η τράπεζα διαθέτει κεφαλαιακό μαξιλάρι ρευστότητας 4,8 δισ. ευρώ, στοιχεία ενεργητικού χωρίς επιβαρύνσεις 6,6 δισ. ευρώ και έκθεση 1,4 δισ. ευρώ στη διατραπεζική αγορά. 

 

Όσο για την Εθνική Ασφαλιστική, η διαδικασία πώλησης είναι σε εξέλιξη και εξετάζονται οι προσφορές. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της εταιρείας, το 2019 σημείωσε αύξηση παραγωγής κατά 22,4%. Τα εγγεγραμμένα ασφάλιστρα και δικαιώματα ανήλθαν σε 740,6 εκατ. ευρώ και τα κέρδη προ φόρων εξαιρουμένου του κόστους του προγράμματος εθελουσίας ανήλθαν σε 96,7 εκατ. ευρώ με αύξηση 53%.

 

Σήμερα ανακοινώσει αποτελέσματα για την οικονομική χρήση 2019 ο ΟΠΑΠ.

 

Αegean ανακοίνωσε ότι ο Ευτύχιος Βασιλάκης, εκτελεστικός πρόεδρος και μέτοχος της εταιρείας, δεν θα λάβει αμοιβή για τις υπηρεσίες του στην εταιρεία το 2020Το ίδιο ισχύει για τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, Δημήτριο Γερογιάννη. Οι αμοιβές εφόσον δεν αναστέλλονταν θα καταβάλλονταν το 2021.

 

Αλλάζει χέρια η διοίκηση της Η L’Oréal Hellas. Από σήμερα αναλαμβάνει καθήκοντα Γενικού Διευθυντή ο Βρετανός Alex Davison, με κύριο στόχο τη συνέχιση της δυναμικής ανάπτυξης της εταιρείας στην ελληνική αγορά στο πλαίσιο των αναδυόμενων προκλήσεων. Ο κ. Davison διαδέχεται τον Mehdi Khoubbane, που υπηρέτησε τη θυγατρική του γαλλικού ομίλου από την 1η Νοεμβρίου του 2017. 

 

Bonus δίνουν τα super market. Σε έκτακτες παροχές στους εργαζόμενους, συνολικού ύψους 5 εκατ. ευρώ, προχωρά η αλυσίδα Σκλαβενίτης, ως αναγνώριση και επιβράβευση της μεγάλης προσπάθειας που έχουν καταβάλει στις τρέχουσες συνθήκες. Σε ανάλογη κίνηση προχωρούν και άλλες αλυσίδες, με τη Μασούτης να προσφέρει σχεδόν το 1/3 των ετήσιων κερδών της για τον ίδιο σκοπό.

 

Η Scottish & Southern Electricity Network, εταιρεία μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας στην Σκωτία, επέλεξε τα Ελληνικά Καλώδια για την προμήθεια υποβρυχίων καλωδίων μέσης τάσης τα οποία θα αντικαταστήσουν ήδη υπάρχοντα που διασυνδέουν νησιωτικές κοινότητες της Σκωτίας.

 

Παρατείνεται για δύο μήνες, έως 30 Ιουνίου, με απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς η προθεσμία ανακοίνωσης ετήσιων αποτελεσμάτων από τις εισηγμένες εταιρείες.

 

Άνοιξε η πλατφόρμα της Εργάνη για τους εργαζόμενους που εργάζονται σε επιχειρήσεις των οποίων η λειτουργία έχει ανασταλεί ή πλήττονται σημαντικά από την κρίση και θα τύχουν οικονομικής στήριξης 800 ευρώ.

 

Εντωμεταξύ, μόνο το 10% των εργαζόμενων, των οποίων η σύμβαση τελεί σε αναστολή, μπορεί να εργαστεί με τηλε-εργασία για τις πρόσκαιρες ανάγκες των επιχειρήσεων, εν μέσω πανδημίας. 

naftemporiki.gr 

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα