Τράπεζες: Εφικτές οι χρηματοδοτήσεις 16 δισ. στην ελληνική οικονομία το 2020

Τρίτη, 05 Μαΐου 2020 16:18
UPD:18:07
DIMITRIS PAPAMITSOS
A- A A+

Τηλεδιάσκεψη με αντικείμενο την ενίσχυση της παροχής ρευστότητας από το τραπεζικό σύστημα στην οικονομία πραγματοποιήθηκε σήμερα υπό τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, με τη συμμετοχή υπουργών, του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος και των επιτελικών στελεχών του τραπεζικού συστήματος.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, σκοπός της συνάντησης ήταν μια πρώτη αποτίμηση «του πώς δουλεύουν στην πράξη τα εργαλεία ρευστότητας τα οποία έχει παράσχει η ελληνική κυβέρνηση στις τράπεζες, με σκοπό να τα διοχετεύσουν στην ελληνική επιχειρηματικότητα, μικρή, μεσαία και μεγάλη».

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως το πρώτιστο δικό μέλημα της κυβέρνησης είναι «να σιγουρευτούμε ότι αυτή η ρευστότητα φτάνει τελικά στους αποδέκτες» σε μια έκτακτη κατάσταση όπου το ζήτημα της επιβίωσης επιχειρήσεων πρέπει να είναι η πρώτη προτεραιότητα και της Πολιτείας, και των Τραπεζών.

Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΌΣ

Στη διάρκεια της σύσκεψης συζητήθηκε το πώς θα διοχετευθεί με γρήγορες κι αποτελεσματικές διαδικασίες ρευστότητα στην ελληνική οικονομία και με ποιον τρόπο μπορούν να αξιοποιηθούν καλύτερα τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουν δημιουργηθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο και παρέχουν αυτή τη δυνατότητα.

«Πρέπει να απορροφήσουμε τους κραδασμούς όσο το δυνατόν καλύτερα και να θέσουμε τις βάσεις για μια δυναμική επανεκκίνηση» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Από την πλευρά των στελεχών των Τραπεζών εκτιμήθηκε ότι το 2020 υπάρχει η δυνατότητα να διοχετευτούν στην ελληνική οικονομία με τη μορφή χρηματοδοτήσεων περίπου 16 δισ. ευρώ.

Στην τηλεδιάσκεψη μετείχαν ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, ο υφυπουργός Οικονομικών αρμόδιος για το Χρηματοπιστωτικό σύστημα Γιώργος Ζαββός, ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων αρμόδιος για τις Δημόσιες Επενδύσεις και το Εταιρικό Σύμφωνο για το Πλαίσιο Ανάπτυξης Γιάννης Τσακίρης, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ αρμόδιος για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου Άκης Σκέρτσος, ο γενικός γραμματέας πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης, ο προϊστάμενος του Οικονομικού Γραφείου της Γενικής Γραμματέας Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης κι ο διευθυντής του γραφείου Τύπου πρωθυπουργού Δημήτρης Τσιόδρας.

Από τον τραπεζικό κλάδο συμμετείχαν ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και πρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας Πειραιώς Γιώργος Χαντζηνικολάου, ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου, ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Παύλος Μυλωνάς, ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank Βασίλης Ψάλτης, ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Φωκίων Καραβίας, ο διευθύνων σύμβουλος της Attica Bank Θεόδωρος Πανταλάκης, η πρόεδρος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Αθηνά Χατζηπέτρου και η γενική γραμματέας της ΕΕΤ Χαρούλα Απαλαγάκη.

Προτεινόμενα για εσάς