Χρ. Σταϊκούρας: Η χώρα δεν χρειάζεται να προσφύγει σε δανεισμό

Σάββατο, 09 Μαΐου 2020 13:10
UPD:15:22
Nikos Libertas / SOOC/
Η χώρα δεν χρειάζεται να προσφύγει σε δανεισμό σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα, δήλωσε o υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, αναφερόμενος στηνσυμφωνία του Eurogroup και τον μηχανισμό στήριξης για να χρηματοδοτηθούν από τον ESM άμεσες και έμμεσες δαπάνες σχετιζόμενες με την πανδημία.
 
«Αν μία χώρα θέλει να δανειοδοτηθεί από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας μπορεί να το κάνει για δαπάνες που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού με ενα χαμηλό κόστος δανεισμού Μπορεί να κάνει αίτηση μέχρι το τέλος του 2022» ανέφερε μιλώντας στον ΣΚΑΪ για να προσθέσει: «Στο βασικό σενάριο που έχουμε τρέξει δεν προκύπτει η ανάγκη να προσχωρήσει η χώρα σε αυτόν τον μηχανισμό ούτε να αξιοποιήσει τα 15,7 δισ. ευρώ που είναι κλειδωμένα στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας  κυρίως για την αντιμετώπιση του χρέους».
 
Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε παράλληλα πως θα υπαρξει ένα πρόγραμμα-«γέφυρα» παίρνοντας το κράτος από τις μηνιαίες δόσεις των δανείων και κόκκινων και πράσινων δανειοληπτών. Όπως διευκρίνισε, «αυτό σημαίνει ότι όσοι πολίτες θα είναι συνεπείς στις δανειακές τους υποχρεώσεις μεχρι την υγειονομική κρίση, θα έρθει η πολιτεία π.χ. για τρεις μηνες θα τους επιδοτήσει το πολύ υψηλότερο ποσοστό της δόσεως τους, στη συνέχεια αυτό το ποσό θα γίνει μικρότερο για ίσως ακόμα ένα τρίμηνο και έτσι για εννέα μήνες το κράτος θα πάρει ένα μεγάλο βάρος από τις δόσεις που θα πλήρωνε ο πολίτης».

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα