Talk of the market: Ενθαρρυντικά μηνύματα και αναπτερωμένες ελπίδες για επενδύσεις

Τετάρτη, 17 Ιουνίου 2020 11:31
UPD:11:34

Συνεχίζεται το καλό κλίμα στις αγορές μετά το χθεσινό “πάρτι”. Στις ΗΠΑ “ενθουσίασαν” τα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις τον Μάιο ενώ ενθαρρυντικά μηνύματα έρχονται και από το μέτωπο των ερευνών για την ανακάλυψη θεραπειών για τον Covid-19. Σήμα ανόδου λαμβάνει η Ευρώπη, με τον Γενικό Δείκτη στο ελληνικό χρηματιστήριο να δοκιμάζει ισορροπία πάνω από τις 650 μονάδες.    

Καλά νέα φέρνει από το Ισραήλ ο πρωθυπουργός. Ικανοποίησαν τις προσδοκίες τα αποτελέσματα των επαφών του και επιστρέφει με μια ανανεωμένη συμφωνία διμερούς συνεργασίας καθώς το Ισραήλ επανέλαβε την πλήρη στήριξη του και την ισχυρή αλληλεγγύη του προς τη χώρα μας σε ότι αφορά τις θαλάσσιες ζώνες και την αντίθεσή του με κάθε απόπειρα παραβίασης αυτών των δικαιωμάτων δίνοντας ένα μήνυμα απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις.   

Καλό κλίμα επικράτησε και στις επαφές του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με Ισραηλινούς επενδυτές. Ο Erel N. Margalit, πρόεδρος και ιδρυτής της εταιρείας επενδύσεων JVP Partners, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ανάπτυξης επενδυτικού hub ευρωπαϊκής εμβέλειας στην Ελλάδα. Δυνατότητες συνεργασίας διερευνήθηκαν και με τους επικεφαλής των AMPA Capital και Elbit Systems ενώ ενδιαφέρον καταγράφηκε στις συζητήσεις για επενδύσεις γύρω από την κυβερνοασφάλεια και την αγροτεχνολογία.

Μέχρι το τέλος του 2020 θα έχουν ενταχθεί στον “Ηρακλή” και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη μείωση των κόκκινων δανείων ύψους 30 δισ. ευρώ που μεταβιβάζουν από τα χαρτοφυλάκιά τους. Την εκτίμηση αυτή έκανε ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Ζαββός, μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, όπου συζητείται το νομοσχέδιο για τις μικροχρηματοδοτήσεις. 

“Δεν είναι σωστό να λέγεται πως δεν δίνουν δάνεια οι τράπεζες”, είπε ο Γιώργος Ζανιάς, πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Eurobank στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών σημειώνοντας ότι θα δώσουν 20 δισ. ευρώ δάνεια. “Οι τράπεζες έχουν κεφάλαια και ρευστότητα”, τόνισε μεταξύ άλλων στην ίδια συζήτηση ο Γιώργος Χαντζηνικολάου, επικεφαλής της Τράπεζας Πειραιώς και πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών. Εξάλλου, όπως εξήγησε η τρέχουσα κρίση δεν είναι τραπεζοκεντρική.

10.700 αιτήσεις για χρηματοδοτήσεις 1,4 δισ. ευρώ αξιολογήθηκαν στο πλαίσιο του υποπρογράμματος του Ταμείου Επιχειρηματικότητας ΙΙ, για δάνεια κεφαλαίου κίνησης με επιδότηση επιτοκίου για δύο χρόνια, με ρήτρα μη απόλυσης. Η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα (ΕΑΤ) ανακοίνωσε την ολοκλήρωση της δράσης που ξεκίνησε στις 28 Απριλίου. Έχουν εγκριθεί και προωθηθεί στις συνεργαζόμενες τράπεζες 10.150 αιτήσεις συνολικού ύψους 1,29 δισ. ευρώ. 

Το μερίδιο της ΔΕΗ στη λιανική αγορά υποχώρησε περαιτέρω, σε 66,27% τον Μάιο από 67,25% τον προηγούμενο μήνα. Σύμφωνα με στοιχεία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας για την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας το Μάιο το μέσο ημερήσιο φορτίο ανήλθε σε 109.563 MWh. Μεταξύ των πέντε κορυφαίων ανεξάρτητων προμηθευτών η Mytilineos ακολουθεί με 7,31% έναντι 6,86%, η Ήρων με 6,27% έναντι 5,83%, η Elpedison με 4,97% έναντι 5,08%, η NRG με 2,84% έναντι 2,73% και η Watt & Volt με 2,83% έναντι 2,90%. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η πτώση του μεριδίου αγοράς της ΔΕΗ οφείλεται στο χαμηλό περιθώριο Medium Voltage (MV), ήτοι 30% από 39,85% πριν από ένα μήνα, ενώ στη Χαμηλή Τάση (LV) το μερίδιό της αυξήθηκε στην πραγματικότητα σε 68,6% από 67,2% τον προηγούμενο μήνα.

Το ΤΑΙΠΕΔ ανακοίνωσε ότι επτά από τα εννέα επενδυτικά σχήματα που εξέφρασαν ενδιαφέρον πληρούν τις προϋποθέσεις να περάσουν στη δεύτερη φάση της διαδικασίας υποβολής προσφορών για την απόκτηση του 65% της ΔΕΠΑ Εμπορίας (δραστηριότητα χονδρικής και λιανικής της ΔΕΠΑ) με δυνατότητα απόκτησης του 100% δυνάμει ενός μνημονίου που έχουν υπογράψει ΔΕΠΑ και ΤΑΙΠΕΔ με τα ΕΛΠΕ που κατέχουν το 35%. Οι εταιρείες / κοινοπραξίες που προεπιλέχθηκαν στη δεύτερη φάση είναι: α) C.G. GAS, β) EΛΠΕ - Edison International, γ) Motor Oil - ΔΕΗ, δ) ΓΕΚ Τέρνα, ε) MET Holding, στ) Μytilineos, ζ) Shell Gas.

Στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας παραπέμφθηκε η πώληση του 50% του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ στην Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας ΑΕ (ΕΕΣΥΠ). Λόγω σπουδαιότητας παραπέμφθηκε το θέμα στην Ολομέλεια για οριστική κρίση διότι το Δ΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε αντισυνταγματική την πώληση δικαιώνοντας τους πολίτες που προσέφυγαν για να διασφαλιστεί η κρατική εγγύηση της ποιοτικής, ασφαλούς, συνεχούς και καθολικής πρόσβασης στις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας αλλά και για λόγους εθνικής ασφάλειας.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα