Μεγάλο περιβαλλοντικό επίτευγμα από την Danaos Corporation

Δευτέρα, 13 Ιουλίου 2020 16:40
UPD:16:47
Eurokinissi/EUROKINISSI

Ο Δρ. Γιάννης Κούστας, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Danaos Corporation

Του Λάμπρου Καραγεώργου
lkar@naftemporiki.gr

Ένδεκα χρόνια νωρίτερα από την ημερομηνία στόχο η Danaos Corporation του Γιάννη Κούστα πετυχαίνει το στόχο του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ) για την μείωση των εκπομπών αερίων ρύπων του θερμοκηπίου.

Πιο συγκεκριμένα η εισηγμένη στη Νέα Υόρκη ναυτιλιακή εταιρεία με πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων πέτυχε τη μείωση των εκπομπών CO2 κατά 41,5% το 2019, σε σύγκριση με το 2008. Αυτό σημαίνει ότι έχει επιτύχει τον στόχο του IMO που έχει θέσει ο ΙΜΟ για περικοπή 40% των εκπομπών αερίων ρύπων από τη ναυτιλία  έως το 2030. Το επόμενο βήμα είναι το ποσοστό 50% έως το 2050.

Η ναυτιλιακή εταιρεία σε σχετική ανακοίνωση της σημειώνει ότι κατά τη διάρκεια των ετών από το 2008 έως το 2019, η μέση μεταφορική ικανότητα του στόλου της έχει αυξηθεί σημαντικά ωστόσο παράλληλα έχει προχωρήσει σε πολλές βελτιστοποιήσεις στη λειτουργία των πλοίων προκειμένου να καταστούν πιο αποτελεσματικά παράλληλα με τις επενδύσεις σε νεότευκτα πλοία που είχαν σαν αποτέλεσμα ο δείκτης επιχειρησιακής απόδοσης του στόλου της Danaos να βελτιωθεί σημαντικά.

Εκτός από τις τροποποιήσεις/βελτιστοποιήσεις στους κινητήρες των πλοίων για να υποστηρίξουν την μείωση της ταχύτητας, η Danaos εξέτασε 38 μεθόδους βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης και επένδυσε σε πολλές από αυτές όπως βελτιστοποίηση της βολβοειδούς πλώρης, μετασκευή προπέλας, χρώματα χαμηλής τριβής, συσκευές βελτίωσης πρόωσης, και άλλα .. Η ανάγκη αξιολόγησης των επενδύσεων που πραγματοποιήθηκαν οδήγησε στη δημιουργία μιας έξυπνης επιχειρησιακής πλατφόρμας (WAVES) που αναλύει και επεξεργάζεται δεδομένα ως εργαλείο λήψης αποφάσεων, ενώ παράγει αυτόματες ειδοποιήσεις σε περίπτωση αποκλίσεων από τη βέλτιστη λειτουργία, διασφαλίζοντας έτσι πάντα τη στενή παρακολούθηση και έγκαιρη και αποτελεσματική απάντηση σε οποιοδήποτε πρόβλημα.

Το αποτέλεσμα της παραπάνω στρατηγικής, ήταν ότι η Danaos  ήταν απόλυτα σύμφωνος με τις οδηγίες και τους στόχους του ΙΜΟ, έχοντας επιτύχει τους στόχους του 2030 πολύ νωρίτερα. 

Εν τω μεταξύ, η Danaos κάνει τα επόμενα βήματα, διερευνώντας εναλλακτικά καύσιμα για τη ναυτιλία και τα στελέχη της εργάζονται  περαιτέρω για βελτιστοποιήσεις με στόχο την επίτευξη υψηλότερης μείωσης εκπομπών, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την προσαρμογή της εταιρείας σε διάφορες πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση της υλοποίησης της πολιτικής ουδετερότητας στον άνθρακα όπως η Poseidon Principles.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα