Μεγαλώνει η λίστα κραταιών οικονομιών σε ύφεση

Ο Καναδάς προστέθηκε στον κατάλογο Γαλλίας, Γερμανίας, Ιταλίας, Ιαπωνίας, Βρετανίας, ΗΠΑ
Κυριακή, 30 Αυγούστου 2020 18:03
REUTERS/Dado Ruvic

Από την έντυπη έκδοση

Σε ύφεση βρίσκονται πλέον και επίσημα όλες οι κορυφαίες οικονομίες του πλανήτη. Χθες, ο Καναδάς βρέθηκε στην ίδια θέση με Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ιαπωνία, Βρετανία και ΗΠΑ, ανακοινώνοντας ότι η οικονομία του συρρικνώθηκε δραματικά στο πρώτο εξάμηνο του 2020 λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Η καναδική οικονομία συρρικνώθηκε 11,5% το τρίμηνο Απριλίου - Ιουνίου, στη μεγαλύτερη πτώση από το 1961 όταν άρχισαν να καταγράφονται τα εν λόγω στοιχεία.

Αν και ο Covid-19 έπληξε κάθε οικονομία του πλανήτη, το μέγεθος της κρίσης διαφέρει από χώρα σε χώρα. Η Βρετανία γνώρισε το χειρότερο πλήγμα με την οικονομία της να συρρικνώνεται περισσότερο από ένα πέμπτο το διάστημα Απριλίου-Ιουνίου. Επίσης, η Γαλλία χτυπήθηκε περισσότερο από τη Γερμανία, εν μέρει λόγω των περισσότερων περιοριστικών μέτρων που υιοθέτησε τον Απρίλιο. Η εθνική στατιστική υπηρεσία της Γαλλίας επιβεβαίωσε χθες τις αρχικές εκτιμήσεις της για συρρίκνωση 13,8% στο δεύτερο τρίμηνο του 2020, μετά την ύφεση 5,9% στο πρώτο τρίμηνο. Οι καταναλωτικές δαπάνες μειώθηκαν κατά 16,4% στο τρίμηνο, ενώ στον επιχειρηματικό κλάδο, οι εταιρείες είδαν τα κέρδη τους να μειώνονται στο 26%, στη μεγαλύτερη πτώση από το 1983. Ωστόσο, οι καταθέσεις των πολιτών παρουσίασαν αύξηση της τάξης του 27,4%

Ωστόσο, στη Γερμανία, η κυβέρνηση είναι έτοιμη να αναθεωρήσει προς τα επάνω τη πρόβλεψη για το ΑΕΠ το τρέχον έτος, κάνοντας λόγο για κάμψη μικρότερη του 6% έναντι ύφεσης 6,3%, όπως είχε αρχικά προβλεφθεί. Η γερμανική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 9,7% το δεύτερο τρίμηνο, λόγω της κατάρρευσης των καταναλωτικών δαπανών, επενδύσεων και εξαγωγών, απόρροια της πανδημίας του κορονοϊού. Ωστόσο, τα πρόσφατα δεδομένα για τις επιχειρήσεις, κατασκευές και εξαγωγές, σηματοδοτούν ανάκαμψη για τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα