Σε αναστολή και το 2021 το Σύμφωνο Σταθερότητας

Περιορισμένη δημοσιονομική χαλάρωση και το 2022, ανάλογα την πορεία της πανδημίας
Τετάρτη, 23 Σεπτεμβρίου 2020 23:20
UPD:24/09/2020 10:37
REUTERS/POOL

Από την έντυπη έκδοση

Το Σύμφωνο Σταθερότητας που ελέγχει τις δημοσιονομικές επιδόσεις των χωρών της Ευρωζώνης θα παραμείνει σε αναστολή και το 2021, λόγω της ανάγκης αύξησης των δημόσιων δαπανών, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού στην οικονομία.

Αυτό επισημαίνουν σε επιστολή τους προς τους υπουργούς Οικονομικών της Ε.Ε. ο επίτροπος Οικονομικών Πάολο Τζεντιλόνι και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις, η οποία παρέχει καθοδήγηση προς τα κράτη-μέλη εν όψει της υποβολής των εθνικών προσχεδίων προϋπολογισμού του 2021, που θα πρέπει να υποβληθούν στις Βρυξέλλες μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου.

Οι οδηγίες επιβεβαιώνουν την απόφαση του Εurogroup της 11ης Σεπτεμβρίου για παράταση και το επόμενο έτος της αναστολής των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας. Ειδικότερα, η παράταση κρίθηκε επιβεβλημένη προκειμένου να αντιμετωπιστούν επιθετικά και το επόμενο έτος, δηλαδή με αύξηση των δημόσιων δαπανών, οι δυσμενέστατες επιπτώσεις του κορονοϊού στην οικονομία και ειδικότερα η συγκράτηση της απασχόλησης, η οποία άρχισε ήδη να υποχωρεί σημαντικά το τελευταίο δίμηνο. Επίσης, θα πρέπει οι πολιτικές να επικεντρώνονται και στις στρατηγικές προτεραιότητες της Ε.Ε., την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και την ψηφιακή μετάβαση. 

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στη Ναυτεμπορική

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα