Εθνική Τράπεζα: Έκλεισε το βιβλίο του πράσινου ομολόγου - Τοκομερίδιο 2,75% και απόδοση 2,875%

Παρασκευή, 02 Οκτωβρίου 2020 08:34
UPD:08:46

Έκλεισε το βιβλίο προσφορών για το πράσινο ομόλογο της Εθνικής Τράπεζας ύψους 500 εκατ. ευρώ, με το τοκομερίδιο να ανέρχεται σε 2,75% και την απόδοση στο 2,875%. Η έκδοση είναι senior bond, τύπου 6NC5, 6ετoύς διάρκειας, χωρίς δυνατότητα ανάκλησης πριν από την πάροδο της πενταετίας. Η συναλλαγή προσέλκυσε το ενδιαφέρον μεγάλου μέρους του επενδυτικού κοινού, συγκεντρώνοντας κεφάλαια ύψους περίπου 1,2 δισ. με τη συμμετοχή 80 θεσμικών επενδυτών, κυρίως ξένων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Εθνική Τράπεζα, πρόκειται για έμπρακτη απόδειξη της δέσμευσης της τράπεζας για στήριξη της πράσινης οικονομίας. Η τράπεζα ολοκλήρωσε με επιτυχία την τοποθέτηση του πρώτου Πράσινου Ομολόγου Υψηλής Εξασφάλισης στην ελληνική αγορά, ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ. Η συναλλαγή αποτελεί επίσης την πρώτη έκδοση ομολόγου υψηλής εξασφάλισης από ελληνική τράπεζα από το 2015 και έπειτα. Το ομόλογο έχει εξαετή διάρκεια, με δυνατότητα ανάκλησης στα πέντε έτη, τοκομερίδιο 2,75% και απόδοση 2,875%.

Η έκδοση αποτελεί μέρος της στρατηγικής βελτιστοποίησης της κεφαλαιακής δομής της τράπεζας μέσω της διεύρυνσης των κεφαλαίων δεύτερης διαβάθμισης (Minimum Required Eligible Liabilities – MREL), που συνιστά εποπτική υποχρέωση όλων των τραπεζών. Βάσει των αρχών της ICMA για τα πράσινα ομόλογα, σύμφωνα με τις οποίες πραγματοποιήθηκε η έκδοση, η Τράπεζα δεσμεύεται συμβατικά ότι το σύνολο των κεφαλαίων που θα αντληθούν από την πώληση του ομολόγου θα διατεθούν για τη χρηματοδότηση έργων πράσινης οικονομίας. Εξάλλου, η χρηματοδότηση έργων στον κλάδο της ενέργειας και κατά κύριο λόγο σε ΑΠΕ, αποτελεί στρατηγικό στόχο της τράπεζας στοχεύοντας σε χρηματοδοτήσεις 3 δισ. ευρώ τα επόμενα 3 χρόνια.

Σημειώνεται ότι η συναλλαγή συγκέντρωσε κεφάλαια ύψους περίπου 1,2 δισ. και η επιτυχία του εγχειρήματος, αποτέλεσμα της ζήτησης από μία ευρεία επενδυτική βάση, αποτελεί επιβεβαίωση της εμπιστοσύνης στην τράπεζα και στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Οι BNP Paribas, Commerzbank, Goldman Sachs International, HSBC και η Morgan Stanley ενήργησαν ως από κοινού διοργανωτές του βιβλίου προσφορών. Οι Allen & Overy και η δικηγορική εταιρεία Καρατζάς & Συνεργάτες ενήργησαν ως νομικοί σύμβουλοι.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Σχετικά σύμβολα

  • ΕΤΕ

Σχολιασμένα