Αργεντινή: Καταφθάνει κλιμάκιο του ΔΝΤ για διαπραγμάτευση του δανείου 57 δισ. δολ.

Παρασκευή, 02 Οκτωβρίου 2020 08:59
UPD:09:04

Κλιμάκιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θα μεταβεί στην Αργεντινή την επόμενη εβδομάδα, με σκοπό οι δύο πλευρές να διαπραγματευτούν ένα νέο πρόγραμμα για την αντικατάσταση του μη εξυπηρετούμενου δανείου ύψους 57 δισ. δολαρίων, όπως ανέφερε χθες Πέμπτη ο υπουργός Οικονομίας της Μάρτιν Γκάζμαν.

«Υπάρχει ένας συνεχής, εποικοδομητικός διάλογος. Αυτή την εβδομάδα, εργαζόμαστε διαδικτυακά με το κλιμάκιο. Την Τρίτη, φθάνει στη χώρα», ανέφερε, μιλώντας σε τηλεοπτική συνέντευξη.

Η Αργεντινή επιθυμεί μια νέα συμφωνία με το ΔΝΤ αφού το προηγούμενο πρόγραμμα που εφαρμόσθηκε το 2018 απέτυχε να αποτρέψει την οικονομική κρίση, με αποτέλεσμα η χώρα να προχωρήσει σε αθέτηση του δανείου στις αρχές του τρέχοντος έτους, αφού προχώρησε σε  μια σημαντική αναδιάρθρωση του χρέους.

Ο Γκουζμάν τόνισε ότι η «βελτιστοποίηση» ήταν απαραίτητη για την ενίσχυση της ανάπτυξης, συμπεριλαμβανομένης της εναρμόνισης των επιτοκίων, αν και πρόσθεσε ότι υπήρχαν σημάδια οικονομικής ανάκαμψης.

Η Αργεντινή έχει οδηγηθεί σε οικονομική συρρίκνωση περίπου 12% φέτος, η οποία θα είναι η τρίτη συνεχόμενη χρονιά ύφεσης, ενώ οι επενδυτές προβληματίστηκαν πρόσφατα από τις κινήσεις για αυστηρότερους ελέγχους των κεφαλαίων για την προστασία των μειωμένων αποθεμάτων.

Η κεντρική τράπεζα της χώρας σε δήλωσή της την Πέμπτη, ανέφερε ότι οι έλεγχοι είναι ένα «απαραίτητο μέσο», την ώρα που η χώρα βελτίωσε τη δημοσιονομική, εξωτερική και νομισματική της κατάσταση, προσθέτοντας ότι η τρέχουσα συναλλαγματική ισοτιμία είναι ανταγωνιστική.

Πηγή: Reuters

 

 

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα