Τουρκία: Προωθεί νομοσχέδιο για μείωση του εταιρικού φόρου έως και 5%

Δευτέρα, 19 Οκτωβρίου 2020 10:15
UPD:10:17
REUTERS/MURAD SEZER

Nομοσχέδιο που του δίνει την εξουσία να μειώσει τον εταιρικό φόρο έως και 5 ποσοστιαίες μονάδες και να επεκτείνει την στήριξη της απασχόλησης από το πλήγμα της πανδημίας, υπέβαλε στο τουρκικό κοινοβούλιο το κυβερνών κόμμα AK του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει επίσης νέα μέτρα που επιτρέπουν τη μεταφορά περιουσιακών στοιχείων στη χώρα από το εξωτερικό, χωρίς να φορολογούνται.

Τέσσερις πηγές με γνώση επί του θέματος δήλωσαν την περασμένη εβδομάδα στο Reuters, ότι η Τουρκία επεξεργάζεται ένα σχέδιο νόμου για περαιτέρω μείωση του εταιρικού φόρου το επόμενο έτος, από το τρέχον επίπεδο του 20%.

Η εταιρική φορολόγηση ήταν η 3η μεγαλύτερη πηγή εσόδων για την κυβέρνηση κατά τους πρώτους 9 μήνες του τρέχοντος έτους, φθάνοντας στα 78,6 δισ. λίρες (9,90 δισ. δολάρια), σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών.

Βάσει του νομοσχεδίου, το οποίο υποβλήθηκε στο κοινοβούλιο στις 16 Οκτωβρίου, τα μέτρα όπως η στήριξη των ασφαλίστρων και των τελών για τους εργοδότες, μπορούν να παραταθούν έως το τέλος του 2023 και το επίδομα για τις θέσεις εργασίας μπορεί να παραταθεί έως τις 30 Ιουνίου 2021.

Σύμφωνα με την νομοθετική αλλαγή του 2017, ο εταιρικός φόρος αυξήθηκε σε 22% από το 20% για τα διάστημα 2018/20. Χωρίς τα τελευταία μέτρα, ο φόρος αναμένεται να μειωθεί στο 20% από το επόμενο έτος.

Ωστόσο, το νέο νομοσχέδιο θα επιτρέψει στον Ερντογάν να μειώσει τον εταιρικό φόρο έως και 5 εκατοστιαίες μονάδες, από το 20%.

Η προγραμματισμένη αμνηστία του πλούτου θα επιτρέπει στους Τούρκους πολίτες να μεταφέρουν στη χώρα μέχρι τα μέσα του 2021 χρήματα, χρυσό, συνάλλαγμα, χρεόγραφα και άλλα περιουσιακά στοιχεία, χωρίς να πληρώνουν φόρο.

Ο Ερντογάν είναι σε θέση να παρατείνει αυτό το μέτρο έως και 1 έτος, σύμφωνα με το νομοσχέδιο.

Επίσης παρουσιάστηκε στο κοινοβούλιο το προσχέδιο προϋπολογισμού του 2021 που περιέχει τους στόχους που τέθηκαν τον περασμένο μήνα στο νέο οικονομικό πρόγραμμα της χώρας.

Ξεχωριστά, το κοινοβούλιο ψήφισε νόμο που διπλασιάζει το όριο δανεισμού του υπουργείου Οικονομικών για το 2020 από το αρχικά καθορισμένο όριο των 140 δισ. λιρών (18 δισ. δολάρια), λαμβάνοντας υπόψη τα μέτρα που ελήφθησαν για τη στήριξη της οικονομίας εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Πηγή: Reuters

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα