Talk of the market: Τουρκία και κορωνοϊός στο επίκεντρο της προσοχής

Δευτέρα, 19 Οκτωβρίου 2020 11:12
UPD:11:14

Τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο και κλιμάκωση της υγειονομικής κρίσης βρίσκονται στο επίκεντρο της προσοχής καθώς ανοίγει η εβδομάδα. Υπενθυμίζεται ότι την εβδομάδα που προηγήθηκε ο γενικός δείκτης υποχώρησε κατά 4,8%, με τις τραπεζικές μετοχές να δέχονται πιέσεις στον απόηχο της οικονομικής αβεβαιότητας και του αντικτύπου της στα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα. Την ίδια στιγμή τα κυοφορούμενα σχέδια για δημιουργία bad bank δημιουργούν προβληματισμούς σε μερίδα της αγοράς όσο δεν αποκαλύπτονται πλήρως. Αυτό αναμένεται μετά την έκθεση της Lazard που έχει προσλάβει σύμβουλος η κυβέρνηση.

Με φόντο τον κίνδυνο που εγκυμονεί για τις τοπικές οικονομίες το ενδεχόμενο lockdown σε μεγάλες πόλεις αλλά και τις ανησυχίες από την έξαρση της επιδημίας εγκαινιάζεται, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, πτέρυγα 50 νέων κλινών ΜΕΘ για ασθενείς από Covid-19 στο νοσοκομείο Σωτηρία. Το έργο αποτελεί δωρεά της Βουλής των Ελλήνων και την υλοποίησή του έχει αναλάβει η κρατική κατασκευαστική εταιρεία Κτιριακές Υποδομές ΑΕ.

Εξελίξεις στο θέμα της πώλησης του 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής θα πρέπει να αναμένονται αυτή την εβδομάδα, καθώς την ερχόμενη Πέμπτη συνεδριάζει το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας για το θέμα ενώ προετοιμάζεται για παν ενδεχόμενο και το σενάριο της δημόσιας τοποθέτησης. 

Εντωμεταξύ, η Εθνική έχει συνάψει οριστική συμφωνία με την Bain Capital Credit για τη μεταβίβαση του 100% της κυπριακής θυγατρικής της εταιρείας εξαγοράς πιστώσεων CAC Coral η οποία διαχειρίζεται χαρτοφυλάκιο εταιρικών δανείων, δανείων προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καθώς και καταναλωτικών και ενυπόθηκων δανείων συνολικής λογιστικής αξίας 325 εκατ. ευρώ, με 200 εκατ. ευρώ διασφαλιστική αξία ακινήτων. Το τίμημα ανέρχεται στο 31% της λογιστικής αξίας του χαρτοφυλακίου και η συναλλαγή έχει ουδέτερη κεφαλαιακή επίδραση στην τράπεζα.

Προχωρούν τα σχέδια του ΟΠΑΠ για ομολογιακό ύψους 200 εκατ. ευρώ μετά και το πράσινο φως της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς στο περιεχόμενο του ενημερωτικού δελτίου του οργανισμού για τη δημόσια προσφορά και την εισαγωγή προς διαπραγμάτευση των ομολογιών.

Η Boehringer Ingelheim Ellas επένδυσε 80 εκατ. ευρώ την προηγούμενη δεκαετία για την επέκταση του εργοστασίου παραγωγής φαρμάκων που λειτουργεί στο Κορωπί, προκειμένου να το μετατρέψει σε hub. Ετοιμάζει νέες επενδύσεις στο ίδιο ύψος για την επόμενη πενταετία. 

H juwi Hellas ανταποκρίνεται στο κάλεσμα της κυβέρνησης για νέες επενδύσεις στον τομέα των ΑΠΕ, αναπτύσσοντας για πρώτη φορά στη χώρα μεγάλης κλίμακας φωτοβολταϊκούς σταθμούς, με ενδεικτικό το έργο στην Κοζάνη ισχύος 204MW - επένδυση που θα ξεπεράσει τα 130 εκατ. ευρώ και θα αποτελέσει την απαρχή της μεταλιγνιτικής εποχής για την περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας.

Με παραγωγική μονάδα στο Ιλιον της Αττικής, η Veridos Matsoukis, μετά από επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 30 εκατ. ευρώ διαθέτει πλέον πλήρως καθετοποιημένη  παραγωγική μονάδα με υψηλής τεχνολογίας μηχανήματα, που έχει τη δυνατότητα να παράξει 10 εκατομμύρια διαβατήρια και 30 εκατομμύρια ταυτότητες το χρόνο. Ως ένωση εταιρειών, με τον ΟΤΕ, τη Βyte, την πορτογαλική INCM και με τη συνεργασία της Τράπεζας της Ελλάδας, συμμετέχει στο διαγωνισμό για τις νέες ταυτότητες και διαβατήρια.

Με τη συμμετοχή 10 εισηγμένων εταιρειών πραγματοποιήθηκε το συνέδριο ATHEX Mid Cap Conference την περασμένη εβδομάδα. Οι εταιρείες που συμμετείχαν ήταν: ΑΔΜΗΕ, Cenergy, Eλβαλ Χαλκόρ, Ευρωπαϊκή Πίστη,  ΕΧΑΕ , ΕΥΑΘ, Κρι-Κρι, ΟΛΠ, Πλαστικά Θράκης και Quest. Στο συνέδριο συμμετείχαν 119 επαγγελματίες της αγοράς από 46 εταιρείες και έγιναν 385 συναντήσεις. 

Ανοίγουν σήμερα οι οικονομικές προσφορές των δύο κοινοπραξιών που διεκδικούν το έργο της πρώτης φάσης της γραμμής 4 του Μετρό, το τμήμα Άλσος Βεΐκου – Γουδή. Πρόκειται για τις Άβαξ, Ghella, Alstom Transport και Άκτωρ, Ansaldo, Hitachi Rail Italy που διεκδικούν το έργο προϋπολογισμού 1,8 δισ. ευρώ.

Σήμερα θα μάθουμε και τους ενδιαφερόμενους επενδυτές για την Υπόγεια Αποθήκη Φυσικού Αερίου Νότιας Καβάλας, καθώς εκπνέει και η δεύτερη παράταση της περιόδου υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Το έργο συνίσταται στην αξιοποίηση του σχεδόν υπό εξάντληση υποθαλάσσιου κοιτάσματος φυσικού αερίου της Νοτίου Καβάλας ως υπόγειας αποθήκης φυσικού αερίου (UGS). 

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα