Κ. Χατζηδάκης: Ικανοποίηση με το κοινό δάνειο ελληνικών- κινεζικών τραπεζών για πράσινες επενδύσεις

Δευτέρα, 19 Οκτωβρίου 2020 15:54
UPD:16:29

Την ικανοποίηση του για την υπογραφή του πρώτου κοινού δανείου μεταξύ ελληνικών και κινεζικών τραπεζών που χρηματοδοτεί μεγάλες πράσινες επενδύσεις του ΑΔΜΗΕ και της χώρας, εκφράζει με σημερινές δηλώσεις του ο υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, αναφερόμενος στην έκδοση κοινοπρακτικού δανείου, ύψους 400 εκατ. ευρώ, προς τον Ανεξάρτητο Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας. 

Σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα παρουσία του υπουργού Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη, οι επικεφαλής των τριών ελληνικών τραπεζών και οι εκπρόσωποι της BOC εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τη χρηματοδότηση ενός από τα σημαντικότερα επενδυτικά προγράμματα που βρίσκονται σε εξέλιξη σήμερα στη χώρα.

Το κοινό ομολογιακό δάνειο εξαετούς διάρκειας υπεγράφη από τον ΑΔΜΗΕ και τις τέσσερις πιστώτριες στις 25 Σεπτεμβρίου 2020 και εκδόθηκε στις 28 Σεπτεμβρίου 2020. Η έκδοση προορίζεται για αναχρηματοδότηση υφιστάμενων δανειακών υποχρεώσεων του Διαχειριστή και κάλυψη των αναγκών του σε κεφάλαιο κίνησης. Συντονίστρια της έκδοσης είναι η Εθνική Τράπεζα και Συνδιοργανώτρια η Τράπεζα Πειραιώς, από κοινού structuring banks. Επιπλέον συμμετέχουσες τράπεζες της έκδοσης είναι η Alpha Bank και η Bank of China. Επισημαίνεται ότι αυτή είναι η πρώτη συνεργασία μεταξύ ελληνικών και κινεζικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων στην ελληνική αγορά.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «Θέλω να εκφράσω την ικανοποίησή μου για το πρώτο κοινό δάνειο μεταξύ ελληνικών και κινεζικών τραπεζών που χρηματοδοτεί μεγάλες πράσινες επενδύσεις του ΑΔΜΗΕ και της χώρας. Τα έργα των υποθαλάσσιων διασυνδέσεων των νησιών είναι πολλαπλώς ωφέλιμα καθώς ενισχύουν την ενεργειακή ασφάλεια των νησιωτικών περιοχών, επιτρέπουν το «σβήσιμο» των φουγάρων της ΔΕΗ και εξοικονομούν χρήματα από τον φορολογούμενο, αφού με την ολοκλήρωσή τους θα οδηγήσουν σε μείωση των ΥΚΩ κατά 700 εκατ. ευρώ ετησίως. 

Η κυβέρνηση στηρίζει αυτή την πολιτική και χαίρομαι που τη στηρίζουν και οι τράπεζες, στο πλαίσιο της σύγχρονης αντίληψης για τις πράσινες χρηματοδοτήσεις που επεκτείνονται και στις ΑΠΕ, στη σύγχρονη επεξεργασία των αποβλήτων, στην πράσινη επιχειρηματικότητα γενικότερα», ανέφερε συγκεκριμένα ο υπουργός.

Ο Πρόεδρος & CEO του ΑΔΜΗΕ Μάνος Μανουσάκης δήλωσε ότι το νέο κοινοπρακτικό δάνειο 400 εκατ. ευρώ που υπογράψαμε με την Εθνική Τράπεζα, την Τράπεζα Πειραιώς, την Alpha Bank και την Bank of China συνιστά ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης στον ΑΔΜΗΕ και το επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 5 δισ. ευρώ που υλοποιεί σε βάθος δεκαετίας. 

Ο CEO της Εθνικής Τράπεζας, Παύλος Μυλωνάς σημείωσε ότι η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας εξαρτάται από τη νέα ενεργειακή πολιτική της χώρας ενώ ο CEO της Τράπεζας Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου δήλωσε την στήριξη της Τράπεζας Πειραιώς στις επενδύσεις που στοχεύουν στη βελτίωση των υποδομών και συμβάλλουν στην ανάπτυξη της οικονομίας.

Από την πλευρά του ο CEO της Alpha Bank, Βασίλειος Ψάλτης δήλωσε ότι η υποστήριξη του ενεργειακού μετασχηματισμού στη χώρα αποτελεί στρατηγική επιλογή για την τράπεζα την οποία υπηρετεί με συνέπεια, ακόμα και κάτω από τις δύσκολες συνθήκες που προκαλεί η πανδημία ενώ ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της Bank of China Λουξεμβούργου, Guo Zhiyao αναφερόμενος στη συμμετοχή της Bank of China στο νέο κοινοπρακτικό δάνειο του ΑΔΜΗΕ υπογράμμισε όχι μόνο τη μακροχρόνια υποστήριξή της BΟC προς την εταιρεία, αλλά και τη δυνατότητά της να είναι παρούσα στις χρηματοδοτήσεις σημαντικών αναπτυξιακών έργων στην ελληνική οικονομία. 

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, Μάνος Μανουσάκης, ανέφερε ότι το δάνειο συνιστά ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης στον ΑΔΜΗΕ και το επενδυτικό πρόγραμμα, ύψους 5 δισ. ευρώ, που υλοποιεί σε βάθος δεκαετίας. «Ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Ηλεκτρικής Ενέργειας είναι σήμερα ο μεγαλύτερος ενεργειακός επενδυτής στη χώρα και είμαστε πολύ ικανοποιημένοι που οι ελληνικές και οι κινεζικές τράπεζες είναι αρωγοί του αναπτυξιακού μας έργου.

Με τη χρηματοδότηση αυτή, ο ΑΔΜΗΕ εξασφαλίζει την αναγκαία ρευστότητα για την επίσπευση των έργων του και ταυτόχρονα βελτιώνει τη χρηματοοικονομική του θέση προς όφελος όλων των καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα», τονίζει ο κ. Μανουσάκης.

Οι επικεφαλής των τριών ελληνικών τραπεζών και οι εκπρόσωποι της BOC εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τη χρηματοδότηση ενός από τα σημαντικότερα επενδυτικά προγράμματα που βρίσκονται σε εξέλιξη σήμερα στη χώρα. Υπογράμμισαν, επίσης, την ανάγκη σύμπραξης των τραπεζικών ιδρυμάτων με στόχο τη χρηματοδότηση των μεγάλων έργων ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας με τους βέλτιστους και πλέον βιώσιμους όρους.

Σημειώνεται ότι το κοινό ομολογιακό δάνειο εξαετούς διάρκειας, υπεγράφη από τον ΑΔΜΗΕ και τις τέσσερις πιστώτριες στις 25 Σεπτεμβρίου 2020.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα