ΕΚΤ: Οδυνηρές «καθοδικές επιπτώσεις» σε νοικοκυριά και εταιρείες αν αποσυρθούν τα μέτρα στήριξης

Τρίτη, 24 Νοεμβρίου 2020 12:06
UPD:12:16
REUTERS/ERIC GAILLARD

Για οδυνηρές «καθοδικές επιπτώσεις» στα νοικοκυριά και στις εταιρείες, εάν οι κυβερνήσεις και οι ρυθμιστικές αρχές αποσύρουν την οικονομική στήριξη που έχουν παράσχει για να μετριάσουν τον αντίκτυπο της πανδημίας του κορωνοϊού, όπως προειδοποίησε σήμερα Τρίτη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Η ΕΚΤ εκτιμά ότι οι πέντε μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης θα χάσουν από 2% έως 4% του ΑΕΠ τους εάν τα μέτρα, που κυμαίνονται από εγγυήσεις δανείων και μορατόρια έως βραχυπρόθεσμα προγράμματα εργασίας, λήξουν έως το τέλος του 2021.

«Ο ταυτόχρονος τερματισμός των μέτρων θα μπορούσε να προκαλέσει μια παρατεταμένη καθοδική αλλαγή στην πορεία ανάκαμψης», δήλωσε η ΕΚΤ. «Αυτές οι απότομες πτώσεις θα εμφανισθούν κατά το πρώτο εξάμηνο του 2021».

Η ΕΚΤ προειδοποίησε, ωστόσο, ότι η διατήρηση αυτής της στήριξης για πολύ καιρό θα μπορούσε επίσης να περιορίσει τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη και να θέσει σε κίνδυνο τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, διατηρώντας εν ζωή τις αναποτελεσματικές εταιρείες και προκαλώντας κακή κατανομή των κεφαλαίων.

«Υπάρχουν σημαντικοί βραχυπρόθεσμοι κίνδυνοι που σχετίζονται με την απόσυρση της πολιτικής στήριξης, ενώ οι μεσοπρόθεσμοι κίνδυνοι της παρατεταμένης πολιτικής στήριξης δεν πρέπει επίσης να αγνοηθούν», κατέληξε.

Πηγή: ReutersΠροτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα